Релігійна громада храму Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ міста Камінь-Каширський вирішила не переходити у Православну церкву України

Церква у Камені-Каширському залишилася в УПЦ. Прихильники ПЦУ мають намір повторно провести збори

26 Березня 2019, 17:27

Релігійна громада храму Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ міста Камінь-Каширський вирішила не переходити у Православну церкву України.

Про це Район.Камінь-Каширський повідомили місцеві жителі.

Волевиявлення громади відбулося у неділю, 24 березня.

Сайт Волинської єпархії УПЦ повідомляє, що парафіяни храму зібрали 1250 підписів «за те, щоб залишити прихід у спокої і не змінювати юрисдикцію». Мовляв, таким чином вони «підтвердили свою вірність Церкві».

Інтернет видання пише, що «при переповненому храмі вірних на церковній території також проходило так зване «таємне голосування» за перехід в ПЦУ, прихильники якого зуміли зібрати невелику групу максимум до 50 осіб».

Хоча прихильники ПЦУ повідомляють для Район.Камінь-Каширський, що насправді ця інформація не відповідає дійсності.

Перше.

«Прибічників переходу до ПЦУ було набагато більше, ніж зазначають на сайті. Але, де стільки взялося прихильників УПЦ, то ще питання», – каже Василь Войтусік.

Він – один із членів ініціативної групи. Розповідає, що доклав чимало зусиль, аби голосування відбулося чесно. На підготовлених бюлетенях навіть передбачив певний захист від підробки.

«Біля церкви ми встановили палатку для голосування. Коли перейшли до процедури, люди обрали голову зборів, секретаря, членів лічильної комісії і зробили своє волевиявлення» – розповідає Василь Іванович.

За його словами, участь у голосуванні за бюлетенями взяло понад три з половиною сотень осіб.

«Ми порахували, що за приєднання до ПЦУ було 353 голосів. Проти – 2. 2 бюлетеня визнали недійсними. 1 був чистим. Окрім того ще 3 десь поділися», – говорить про результати голосування Василь Войтусік.

1


 

Друге.

На сайті Волинської єпархії УПЦ зазначають, що «серед жителів певного списку вулиць ініціатори переходу збирали підписи, однак, як вдалося дізнатися парафіянам храму, підписалися за цю ідею всього 319 осіб, в тому числі і ті, що не проживають в обраному районі».

Ініціатори наголошують, що участь у голосуванні брали лише жителі тих вулиць міста, що входять до парафії храму Різдва Пресвятої Богородиці.

«Попри те, що настоятель храму Юрій Михайлов каже, що не існує парафіяльних меж церкви, я знаю, що вони все ж є і були встановлені, ще коли її настоятелем був Смолярчук, а Святоіллінського храму – Кристецький. Тому несправедливо, коли за долю храму розписуються жителі всього міста», – говорить Василь Войтусік.

Василь Іванович повідомив також, що попередньо ініціативна група збирала підписи за те, щоб провести збори релігійної громади. Тоді, мовляв, підписалося до сімсот осіб.

Третє.

На сайті зазначається, що членом ініціативної групи є заступник міського голови.

Натомість ініціативна група таку інформацію спростовує, мовляв він є парафіянином храму, брав участь у голосуванні, але не є членом ініціативної групи.

Четверте.

У публікації Волинської єпархії йдеться: «Серед наших прихильників була мати одного з ініціаторів «переходу». Вона підійшла до сина і запитала, навіщо він це робить, він же сам бачить, скільки людей з ним не згодні», – розповів у своєму коментарі настоятель храму протоієрей Юрій Михайлов».

Василь Войтусік зазначає, що також може навести приклад, коли батьки підтримують приєднання церкви до ПЦУ і не розуміють сина, у позиції відстоювання УПЦ.

І ще.

Волинська єпархія пише: «Щоб попередити можливі маніпуляції з даними, які зібрали активісти ПЦУ, громада надіслала копії цього протоколу парафіяльних зборів з підписами в свою підтримку в ЗМІ, правоохоронні органи, а також чиновникам облдержадміністрації».

Члени ж ініціативної групи у відповідь на це кажуть:

«Якщо прихильників УПЦ серед парафіян храму дійсно стільки багато – аж 1250 – то чому вони не взяли участь у голосуванні? Хай би поставили позначку «проти» переходу у бюлетені», – говорить Василь Войтусік.

Зрештою, все поки що так і залишиться. Але члени ініціативної групи кажуть, що після Пасхи знову можуть ініціювати збори