В УПЦ (МП) назвали надання Томосу помилкою, яка шкодить православ’ю

04 Квітня 2019, 15:25
2885 Джерело: http://news.church.ua/

Священний Синод УПЦ (МП) назвав надання Томосу помилкою, яка завдала чималої шкоди українському православ’ю, та закликав Патріарха Варфоломія  відкликати документ.

Засідання відбулося у середу, 3 квітня. Як повідомляють у прес-службі УПЦ (МП), темою обговорення була ситуація, що склалася у церковному житті України та світовому православ’ї «після антиканонічного надання Константинопольським Патріархатом Томосу про автокефалію новоствореній «Православній Церкві України».

«Констатуємо, що ідея подолання церковного розколу в Україні через надання Томосу про автокефалію неканонічним церковним угрупованням («УПЦ КП» та «УАПЦ») виявилася помилковою. Жодна з Помісних Православних Церков не визнала цього незаконного діяння Константинопольського Патріархату, а значна частина Помісних Церков, зокрема Антіохійська, Руська, Кіпрська, Сербська, Польська, Албанська та Православна Церква в Чеських землях і Словаччині в різних формах вже висловили свою незгоду з рішеннями Константинопольського Патріархату. Помісні Церкви також заявили, що не визнають новоствореної «Православної Церкви України», не визнають дійсності хіротоній у цій структурі та забороняють своєму духовенству мати будь-яке молитовне спілкування і літургічне співслужіння з її представниками. Таким чином, не відбулося рецепції, тобто сприйняття світовим Православ’ям цих дій Константинопольського Патріархату, який фактично спробував легалізувати розкол. Відповідно, легалізація розколу — це не той шлях, яким можна досягнути церковної єдності. Нагадуємо, що згідно з історико-канонічною традицією Церкви, автокефалія надається лише єдиній Церкві в межах певної держави, а не якійсь частині, що відкололася від Тіла Церкви.

Слід констатувати, що дії Константинопольського Патріархату в Україні завдали великої шкоди українському Православ’ю, а також стали загрозою для всеправославної єдності. Вважаємо, що Константинопольський Патріархат і особисто Патріарх Варфоломій має визнати свою помилку і працювати над її виправленням. Способом виправлення цієї помилки могло би бути відкликання Томосу, заклик до розкольників про покаяння в гріху розколу та скликання Всеправославного зібрання задля соборного вирішення українського церковного питання», – йдеться у заяві Синоду.

 

 

 

Коментарі
04 Квітня 2019, 18:30
Саме існування МП є антиканонічним та антидержавним.
04 Квітня 2019, 19:05
Саме так,тепер люди готові один одному горло перегризти,дякуємо гаранту за розкол країни...))
04 Квітня 2019, 19:26
Люди хочуть мати свою українську церкву , це вже назріло давно , в країні не розкол , а відкол любителів Росії. І чомусь сама ви , любителі Кирила та Онуфрія ,не хочете проявляти приклад християнської любові та смирення, ладні вчепитись в горло будь кому , хто за ПЦУ.Ще одна позитивна якістьТомосу- він відкрив обличчя та душі , показав всю гнилість руского міра, показав істинну суть московських попів та багатьох їх прихожан. Біда не в тому , що хтось хоче молитись у російській церкві, та на здоров‘я. Біда у тому , як ви ,любителі МП ,відноситесь до людей інших конфесій , з презирством називаючи розкольниками, іновірцями, смердючими ,вважаєте за гріх навіть <br/>спільну трапезу. Гординя ваш гріх, вона вас і погубить.
04 Квітня 2019, 20:15
Помилка була, але приблизно 360 років тому, коли надали московщині томос,за хабар і шантажем,Ось і все.
04 Квітня 2019, 20:39
«Священний Синод УПЦ (МП) назвав надання Томосу помилкою, яка завдала чималої шкоди українському православ’ю, та закликав Патріарха Варфоломія відкликати документ». Отже уважно читаємо послання МП до Вселенського Патріарха – «…Нагадуємо, що згідно з історико-канонічною традицією Церкви, автокефалія надається лише єдиній Церкві в межах певної держави, а не якійсь частині, що відкололася від Тіла Церкви». Таким чином, на думку україно-російських православних лідерів Україна є якоюсь самопроголошеною частиною Росії, а не суверенною державою, тобто «канонічною територією» РПЦ і тому немає права на власну православну Церкву. Попи явно перестарались, та так, що замахнулись на ст.ст. 1,2 Конституції України, в яких зазначено, що – «Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Суверенітет України поширюється на всю її територію…Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною». А таким чином порушили ст. 110 Кримінального Кодексу України - «Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, - караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої». Сподіваюсь, що СБУ зверне на це увагу.
04 Квітня 2019, 22:42
Ви націоналісти необтесені , читайте святе письмо. І частіше ходіть в храм. А не гавкаїте, не зна що.
04 Квітня 2019, 23:14
ходили і будем ходим в храм .В український.Не МПешний.І слухати службу зрозумілою мовою . Українською. І гавкання ваше вам за московські гроші не допоможе.І Святе письмо читаємо .Украінською.Тому і розуміємо зміст прочитаного .<br/> Окрім Вєрую я так бачу нічого більше в МП доброго не вчать , ані поваги до ближнього, ані любові християнської, ані елементарної культури у висловлюваннях. Не кажучи вже про шану до своєї країни .Тому добре , що так сталось .
05 Квітня 2019, 00:18
Гавкають тільки собаки,а якщо ви читаєте святе письмо і ходите до храму і так пишете, то ви дійсно людина від бога.
05 Квітня 2019, 02:17
Церква і політика-це різні речі,а ви любителі пцу,хоча б мали бажання відкрити і почитати як влаштована православна церква і яких принципів дотримується.В пцу більше світських принципів ,вони уже з католиками службу ведуть спільно,а для православних це неприпустимо. Церква не служить державі,вона служить Богу. Але пропаганда вам вимила здоровий глузд.
05 Квітня 2019, 02:18
Несприйняття рішення Вселенського патріарха по Україні ставить під сумнів усі інші автокефалії - ієрарх Елладської церкви<br/>https://cerkvarium.org/novyny/pomistni-tserkvy/nesprijnyattya-rishennya-fanara-po-ukrajini-stavit-pid-sumniv-usi-inshi-avtokefaliji-ierarkh-elladskoji-tserkvi.html
05 Квітня 2019, 02:32
Ви краще статут УПЦ МП прочитайте і будете знати як влаштована ваша церква і від кого вона залежна та кому підлегла. МП давно забула , що таке Бог. Спільне служіння з католиками ? Коли таке було ? Дата і місце спільного проведеного богослужіння ,, назвіть будь ласка. Чи ви маєте на увазі зустріч двох глав церков ? То розберіться спочатку , що таке діалог і що таке співслужіння. <br/>Біда вашої церкви -секти у гордині, не визнанні нікого і нічого , крім самих себе таких канонічних і неперевершених. Ви вважаєте , що ви і місцеві російські попи, краще розбираєтеся у канонах крпще Вселенського патріарха?Наівні.У розумінні православ`я та рівні освідченності вам до них недосяжно далеко.
05 Квітня 2019, 02:36
Вони думають, що зєля їм допоможе
05 Квітня 2019, 02:48
Порохоботи!чьо ачькуєм?мир вам
05 Квітня 2019, 03:55
Заява філії РПЦ в Україні, що співпала з результатами першого туру президентських виборів, яскраве свідчення спроб реваншу Кремля щодо незалежності держави Україна. Підтримка Москвою і РПЦ клоуна Зе, який під час Майдану гастролював у Росії, зайвий раз свідчить, що у цій церкві більше імперської політики, аніж православ‘я. Саме тому українці прагнуть своєї Помісної православної Церкви, аби Україна мала духовну основу своєї державності. Голосування за Зе є протиукраїнською позицією, зрадою своєї держави і майбутнього своїх нащадків. Жодна помісна церква, окрім РПЦ соборно не заперечила акт надання українського Томосу, окрім заяв про це сателітів Кремля. Україна є і буде і українці молитимуться у своїй Помісній церкві незважаючиина запроданців та малоросів московської віри. Слава Україні!
05 Квітня 2019, 12:25
Якщо ви читаєте Біблію,то напишіть хоч одну цитату з Біблії,будь ласка,яка спростовує мою думку, бо я за ПЦУ,переконайте мене,що я не українка,живу не в Україні,розмовляю не рідною мовою,а ще,що на сході війна не з Росією.
05 Квітня 2019, 12:45
Польська автокефальна православна церква підтримала ПЦУ. Цн повідомлення є на офіційній сторінці сайту релігіно-інформаційної служби України (РІСУ). Можна тут було навести гіперпосилання, але редакційна політика цього сайту не толерує такої практики, можливо, у цей правильно. Спробую це гіперпосилання дати в нижньому коментарі. Якщо адмін видалить, то, сподіавюся, залишиться цей цензурний комент ))
05 Квітня 2019, 12:46
Польська автокефальна православна церква підтримала ПЦУ. Це повідомлення є на офіційній сторінці сайту релігіно-інформаційної служби України (РІСУ). <br/>https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/75321
05 Квітня 2019, 13:10
https://www.orthodox.pl/komunikat-kancelarii-sw-soboru-biskupow-9/ <br/> <br/><br/>Заявление<br/>Санкт-канцелярия. Архиерейский Собор<br/>Польской Автокефальной Православной Церкви<br/>2 апреля 2019 г.<br/> <br/>2 апреля 2019 года под предводительством Высокопреосвященнейшего Великого Саввы, православного митрополита Варшавского и Польского, св. Архиерейский Собор Польской Автокефальной Православной Церкви.<br/>Работы касались внешних и внутренних вопросов.<br/> <br/>Внешние проблемы:<br/>Святой Архиерейский Собор Польской Автокефальной Православной Церкви был ознакомлен с корреспонденцией об автокефалии в Украине, которая была получена из: Константинополя, Александрии, России, Сербии, Румынии, Албании, Кипра, Болгарии, Чешской Республики, Украины, Организации Объединенных Наций по правам человека и писем группы верующие польской автокефальной православной церкви.<br/>Они решили: Священный Архиерейский Собор Польской Автокефальной Православной Церкви сохраняет свою позицию в отношении церковной ситуации (автокефалия) в Украине, выраженную в резолюциях от 9 мая 2018 года, № 340 с.3 и от 15 ноября 2018 года, № 341 с.9, и в трудах Его Высокопреосвященства Великий Блаженный Сава, православный митрополит Варшавский и Польский, направленный от имени св. Архиерейский Собор верующим заинтересован в этом вопросе. Звучит так:<br/>&quot;От имени святого. Архиерейский Совет ПАКП в ответ на ваше письмо об автокефалии Православной Церкви в Украине однозначно сообщает, что Польская Автокефальная Православная Церковь была и остается за предоставление полной независимости - автокефалией Православной Церкви в Украине.
05 Квітня 2019, 13:32
А чому далі не наводите текст заяви собору Польської Православної Церкви? Тому що прямо і не однозначно розкол названий розколом і всіх служителів СЦУ-ПЦУ не визнано як православних священиків. Почитайте і повністю тут скопіюйте, а не маніпулюєте фактами.
05 Квітня 2019, 13:37
http://news.church.ua/2019/04/04/polska-pravoslavna-cerkva-avtokefaliya-v-ukrajini-ne-mozhe-nadavatisya-grupi-rozkolnikiv/
05 Квітня 2019, 13:48
https://www.orthodox.pl/komunikat-kancelarii-sw-soboru-biskupow-9/<br/><br/>заявление<br/>Санкт-канцелярия. Архиерейский Собор<br/>Польской Автокефальной Православной Церкви<br/>2 апреля 2019 г.<br/> <br/>2 апреля 2019 года под предводительством Высокопреосвященнейшего Великого Саввы, православного митрополита Варшавского и Польского, св. Архиерейский Собор Польской Автокефальной Православной Церкви.<br/>Работы касались внешних и внутренних вопросов.<br/> <br/>Внешние проблемы:<br/>Святой Архиерейский Собор Польской Автокефальной Православной Церкви был ознакомлен с корреспонденцией об автокефалии в Украине, которая была получена из: Константинополя, Александрии, России, Сербии, Румынии, Албании, Кипра, Болгарии, Чешской Республики, Украины, Организации Объединенных Наций по правам человека и писем группы верующие польской автокефальной православной церкви.<br/>Они решили: Священный Архиерейский Собор Польской Автокефальной Православной Церкви сохраняет свою позицию в отношении церковной ситуации (автокефалия) в Украине, выраженную в резолюциях от 9 мая 2018 года, № 340 с.3 и от 15 ноября 2018 года, № 341 с.9, и в трудах Его Высокопреосвященства Великий Блаженный Сава, православный митрополит Варшавский и Польский, направленный от имени св. Архиерейский Собор верующим заинтересован в этом вопросе. Звучит так:<br/>&quot;От имени святого. Архиерейский Совет ПАКП в ответ на ваше письмо об автокефалии Православной Церкви в Украине однозначно сообщает, что Польская Автокефальная Православная Церковь была и остается за предоставление полной независимости - автокефалией Православной Церкви в Украине.<br/><br/>Я говорил об этом как глава Церкви в своем выступлении на Крите. Позиция ПАКП ясна и соответствует учению Православной Церкви. Автокефалия Церкви в Украине должна основываться на догматических и канонических нормах всей Церкви , а не группы негодяев. Отступления от Церкви, лишенные священнического рукоположения, не могут представлять собой здоровый церковный организм. Это неканоническое действие, нарушающее евхаристическое и межправославное единство. Наши верующие, авторы письма, должны знать об этом.<br/>Польская Автокефальная Православная Церковь сотрудничает с другими православными церквями на международном уровне, чтобы регулировать церковную жизнь в Украине. Он молится об этом намерении и призывает всех тех, кого любовь - это единство православной церкви и межличностного мира, чтобы Бог дал это единство братской Украине.<br/>Все, кому небезразлична церковная жизнь, от имени святого. Я прошу вас помолиться за намерения Епископального Собора. + Митрополит Савва. 13 марта 2019 года. &quot;<br/><br/><br/>Кроме того, из-за ошибочной информации о епископском рукоположении бывших португальских епископов св. Архиерейский Собор заявляет, что епископы, получившие епископский свет от рук старших епископов греческих епископов, были, по их просьбе, приняты в нашу церковь путем повторного принятия иерархами ПАКП, таким образом, поддерживая догматический и канонический порядок православной церкви.<br/>И так:<br/>Его Превосходительство Гавриил, епископ Лиссабонский - епископское рукоположение 28 августа 1990 года в Варшаве: Его Высокопреосвященство Митрополит Василий, Их превосходительства: архиепископ Савский, архиепископ Шимонский, архиепископ Иеремия, епископ Авельский.<br/>Его Превосходительство Теодор, епископ Эвора - епископское посвящение 11 ноября 1990 года в Лиссабоне: их превосходительства: архиепископ Савский, архиепископ Шимонский, митрополит Гавриил.<br/>Его Превосходительство Ян, епископ Силвеш - епископское посвящение 14 декабря 1997 года в Лиссабоне: их превосходительства: митрополит Гавриил, архиепископ Симон, епископ Теодор.<br/>Документ Константинопольского Патриархата о лишении священника рукоположения священника был обнародован. Это было принято.<br/>На международной встрече православной молодежи в Крайовее (Румыния) 5-8 сентября 2019 года было решено делегировать шесть человек: два священнослужителя и четыре члена БМП.<br/>В связи с отменой 800-летия сербской автокефалии было сожаление о том, что проблема украинской автокефалии становится причиной дезорганизации международной церкви.<br/>Отчет был принят на XXX православном собрании представителей православной церкви по парарелигии, Лептокария, Греция, 22-24 октября 2018 года. Он был проанализирован и применен в жизни нашей Церкви.<br/>Был обнародован отчет о праздновании 10-й годовщины возведения на престол Московского Патриарха Кирилла и дана оценка участия делегации ПАКП в вышеупомянутой встрече международного уровня.<br/> <br/>Внутренние дела:......................... (самі почитайте)<br/><br/>Де про відмову визнати ПЦУ? Де імена &quot;негідників&quot;? Чи як завжди, в стилі РПЦ-УПЦ - не знаю, то збрешу
06 Квітня 2019, 00:09
Будь ласка, уважно чмтайте, скопійовано з вашого попереднього коментаря:<br/>&quot;Автокефалия Церкви в Украине должна основываться на догматических и канонических нормах всей Церкви , а не группы негодяев. Отступления от Церкви, лишенные священнического рукоположения, не могут представлять собой здоровый церковный организм. Это неканоническое действие, нарушающее евхаристическое и межправославное единство.&quot;
06 Квітня 2019, 00:16
Ви не крутіть фактами,,,Польська православна церква &quot; визнає автокефалію УПЦ,але згідно канонів,а не вашу пцу,яку називає розкольницькою.Тим більше,що в Словенії відбулось перше ,,богослужіння&quot;пцу разом з місцевим католицьким священником.
06 Квітня 2019, 00:48
Хворі , хворі вірусом руского міра, духовно злиденні люди. Десь там щось хтось сказав і хтось десь із кимось правим. Не має за що вчепитись , то хапаємось за що небудь. Тримайтесь за свою канонічну , але відсутню в диптиху церкву, За свою таку незалежну , але із статутом РПЦ.Тримайтеся за свою істинну, але без Бога , церкву.Тримайтеся міцно, бо що вам ще лишається як не крутіння фактами.А ще ненависть. До всіх ,хто не РПЦ.Адже всі решта розкольники і іновірці для вас, з якими гріх спілкуватись. Це ваш вибір і вам з ним жити.А нашій Православній Українській Церкві це не завадить набиратись сили, рости , отримувати визнання. РПЦ чекала визнання більше як 140 років.Більше як 140 років у розколі. Грамота отримана від тодішнього Вселенського Патріарха під шаленим тиском та підкупом ,Томос виданий і підписаний Сталіном. Але для чого вам це знати, кому потрібна історія? Набрано цікавіші плітки про якось священника , якийсь десь у Словенії правив з католиком . Якщо навіть це і було б фактом , то навряд завадить росту ПЦУ .
06 Квітня 2019, 03:24
Люди схаменіться! Звертаюся до прихожан МП, ви крім бруду нічого доброго не знаєте, пишите слова, які бридко читати. Не маєте своєї думки, не читаєте історії, не дивитися і не слухаєте, що відбувається в країні, а зомбовані московськими попами виконуєте їх вказівки. Сказав о. Сергій голосувати за Бойка і прихожани Волі 98 чоловік проголосували. Сказав би за Путіна теж голосували б. А де ваш вибір? Подумайте і зробіть висновки. Вся біда в тому що в Україні живуть люди, які її не люблять. Живуть по вказівках Москви! Ви не хочете щоб в церкві прославляли Бога на українській мові, щоб було доступно і зрозуміло. Кирил висвятив зброю, МП не хоче хоронити наших загиблих воїнів, кожного тижня Лавра 100 тис євро перераховує в Москву, Онуфрій висвячує георгіївські стрічки, вбивають наших синів, чоловіків, батьків, прикладів можна навести безліч, але ви не хочете задуматися вірите проплаченим священикам. НЕ подобається Україна не сваріться а беріть чемодан і в Москву, а в Україні повинні жити українці, які її люблять Сваритися нема чого.
06 Квітня 2019, 10:59
То коли московські попи повиздихають
06 Квітня 2019, 11:01
А МЕНІ ПУТІН ХАТКУ ДОБУДУЄ
06 Квітня 2019, 12:44
Ви типові адепти своєї секти.У нас демократична країна,ми усі народилися і живемо тут.Маємо законне право зберігати вірність тій церкві,в якій хрестили нас і наших батьків.Вам порошенко створив секту-welcome,ніхто вас не тримає. Не потрібно розповідати мільйонам українців як любити Україну і яку віру сповідувати,чемодани пакуйте самі .
06 Квітня 2019, 13:09
УПЦ-МП не мала і немає автокефалії. Згідно статуту РПЦ, УПЦ-МП є самоврядним підрозділом РПЦ, і лише в такому статусі, в статусі підрозділу РПЦ, може вважатись автокефальною. Іншими словами, і відповідно цивільного законодавства, і православних канонів, УПЦ-МП є РПЦ. Якщо не домислювати і не повторювати зрадника України Онуфрія, якщо уважно прочитати цей польській текст, то стає зрозумілим, що він зазначає право українських православних на церковну автокефалію в межах території України, тобто самостійність від усіх інших 14 православних Церков Світу. Слова щодо «нєгодяєв» належать не до тексту рішення Синоду, а є уривком листа, в якому висловлено особисту думку. Колись такими «нєгодяєямі» були православні польських територій, які не визнавали РПЦ – сталінське творіння. Пройде з півсотні літ і хтось х представників ПЦУ зневажливо висловиться з приводу релігійної православної організації, яка заявить про свою непідлеглість якійсь канонічній ПЦ
06 Квітня 2019, 13:23
Коли справа стосується свободи совісті , то ви істинні українці на своїй землі. То якщо так , то майте і повагу до інших , не тільки до ПЦУ , а до всіх . Бо вам українська демократія подобається. У Росії квакнути не встигли , копи вже б загребли. Тому туди і не хочеться . Легше промосковським попам та деяким вірянам- підприємцям жити тут , але з московською фінансовою підтримкою.Нема в Росії жодної української школи , церкви, із Криму останню витіснили. А тепер і тут українцями виявляється нема що робити. Вже колись за мову та віру українську вивозили ешелонами в Сибір ,морили голодом , розстрілювали. Думаєте вдасться повторити? Не вдасться. Молитеся в РПЦ , ваше право . Але в Україні буде комфортно жити і українцями. ПЦУ набирає силу , поступово , але набирає. І це вас найбільше бісить. Україна була , є і буде. Зі своєю мовою , церквою , цінностями. Без МП. Частина людей буде ходити в церкви РПЦ , але це вже питання їх совісті . І зберігати вірність треба не церкві та попу, а Богу .
06 Квітня 2019, 14:03
Щоб зберігати вірність Богу не обов’язково ходити до церкви, бути членом релігійної громади і навіть сповідувати конкретну релігію. Варто лише визнавати Його існування і не вважати себе пупом і початком життя. Питання (поки що) УПЦ-МП, є питанням не релігійним, а світським. Про це активно нагадають очильники та активісти УПЦ-МП, РПЦ, бо вся їхня риторика на рівні істерики стосується храмів, монастирів та іншого майна. Наче вони його можуть забрати на «той світ». Ніхто з них не говорить про наближення Церкви до людей, особливо до молоді, про сутність релігії, віри. Московським попам варто заспокоїтись і замислитись над причинами, зрозуміти, що сучасне православ’я переживає глибоку кризу. В особливо кепському становищі перебуває РПЦ. Саме завдяки духовному проваллю московської Церкви актуалізувалась тема створення ПЦУ. На черзі події в Молдові та Білорусі. Православні не хочуть перебувати в обіймах духовних трупів РПЦ, так само, як не схотіли жити в гнилому Союзі колишні радянські республіки. А ще хочу «вірним» РПЦ-УПЦ нагадати один дуже яскравий епізод фільму «Вечори на хуторі поблизу Диканьки». Приходить там Вакула до Характерника і питає про чорта, на що той йому відповідає – «навіщо шукати чорта, маючи його за спиною». Геніальний Гоголь, він бачив і знав, що часто густо нормальні люди стають заручниками власних забобонів. РПЦ вмирає і помре. На її місці в Росії виникне інша православна Церква. За той час в Україні, Молдові, Білорусі утвердяться свої православні, без РПЦ- метастазів, Церкви.
06 Квітня 2019, 14:19
Коли справа стосується свободи совісті , то ви істинні українці на своїй землі. То якщо так , то майте і повагу до інших , не тільки до ПЦУ , а до всіх . Бо вам українська демократія подобається. У Росії квакнути не встигли , копи вже б загребли. Тому туди і не хочеться . Легше промосковським попам та деяким вірянам- підприємцям жити тут , але з московською фінансовою підтримкою.Нема в Росії жодної української школи , церкви, із Криму останню витіснили. А тепер і тут українцями виявляється нема що робити. Вже колись за мову та віру українську вивозили ешелонами в Сибір ,морили голодом , розстрілювали. Думаєте вдасться повторити? Не вдасться. Молитеся в РПЦ , ваше право . Але в Україні буде комфортно жити і українцями. ПЦУ набирає силу , поступово , але набирає. І це вас найбільше бісить. Україна була , є і буде. Зі своєю мовою , церквою , цінностями. Без МП. Частина людей буде ходити в церкви РПЦ , але це вже питання їх совісті . І зберігати вірність треба не церкві та попу, а Богу .
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром