Для відкликання Томосу немає підстав, як би цього не прагнули у Кремлі, – ПЦУ

06 Квітня 2019, 12:57
2155

Прес-служба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ) опублікувала коментар з приводу заяви Синоду Московського Патріархату в Україні.

Нагадаємо, 3 квітня Священний синод УПЦ (МП) назвав надання Томосу помилкою, яка завдала чималої шкоди українському православ’ю, та закликав Патріарха Варфоломія відкликати документ.

Офіційну реакцію ПЦУ на цю заяву

У зв’язку з поширеною у ЗМІ заявою Синоду Московського Патріархату в Україні вважаємо за необхідне зазначити, що текст заяви містить неправду та маніпуляції, вочевидь, покликані заплутати читачів, які недостатньо обізнані з реальним станом справ у церковному середовищі України та світу.

Насправді ж:

Патріарший та Синодальний Томос про автокефалію долає церковне розділення в Україні. Підтверджено це тим, що на Об’єднавчому Соборі 15 грудня 2018 р. розділені гілки створили єдину автокефальну Помісну Українську Православну Церкву. На сьогодні вже понад 500 релігійних громад від Московського Патріархату виявили добровільне бажання долучитися і цей процес триває. Те, що більшість ієрархів Московського Патріархату в Україні дотепер ще не виявили бажання приєднатися до цього процесу свідчить лише про небажання чи неготовність цих ієрархів, а не про, начебто, помилковість самого процесу.

Московський Патріархат в Україні не є тут Помісною Церквою, а є частиною Російської Православної Церкви. Надання ж Томосу про автокефалію – це пряме і цілком канонічне право Вселенського Патріархату. Завдяки реалізації цього права через Томос Вселенського Патріарха було проголошено і утверджено  автокефалію переважної більшості Помісних Церков (10 з 15-ти).

Те, що сприйняття (рецепції) рішення надати Православній Церкві України Патріарший та Синодальний Томос про автокефалію в повній мірі ще не відбулося, аж ніяк не означає, що цього не станеться взагалі. Говорити про принципову неможливість визнання Помісної Української Православної Церкви з боку інших Православних Церков немає ніяких підстав. А очікувати цілковитої рецепції лише через 3 місяці після проголошення Томосу дещо недоречно. Тим більше робити це представникам Російської Православної Церкви, яка сама очікувала на своє визнання 141 рік (1692 місяці!).

Представники Московського Патріархату подають позиції деяких Помісних Церков, як підтримку власного бачення ситуації. Однак приміром, Кіпрська Православна Церква у своїй позиції по українському питанню вказує, що для досягнення певного результату потрібен час і лише якщо згодом остаточну єдність здобути не вдасться, то в такому разі Кіпрська Православна Церква звернеться до Його Всесвятості Вселенського Патріарха, щоб він, згідно своїх виняткових повноважень, скликав Всеправославний собор або зібрання Предстоятелів Помісних Церков для вирішення ситуації. Того факту, що в своїй заяві Синод Кіпрської Церкви висловлює незгоду з рішеннями і позицією РПЦ (разом з її складовою в Україні), ієрархи Московського Патріархату, чомусь, впритул не помічають.

Намагання називати історичну та канонічну аргументацію рішень Константинопольської Матері-Церкви «безпідставною, штучною, надуманою та такою, що суперечить Церковним канонам» є необґрунтованим, адже окрім порожніх епітетів ніяких аргументів для цього авторами звернення не наводиться.

Єднання і примирення – це благо, а той хто їм сприяє – чинить добро. Константинопольський Патріархат значно посприяв об’єднанню українського Православ’я.  Натомість Московський Патріархат в Україні за майже 30 років лише перешкоджав досягненню і церковної єдності, і визнанню автокефалії.

Церковну єдність порушує той, хто в односторонньому порядку розриває Євхаристійне спілкування з не догматичних причин. Саме це зробила РПЦ та її українська Митрополія.

Для відкликання Патріаршого та Синодального Томосу про автокефалію Православної Церкви України немає жодних підстав, як би цього не прагнули у Кремлі і не ретранслював такі думки Московський Патріархат в Україні.

Як випливає з доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини, стаття 18(3) Міжнародного пакту про громадянські і політичні права вказує, що національна безпека не є допустимою підставою для обмеження свободи релігії або переконань. Однак обмеження допуску представників Московського Патріархату до військових частин та об’єктів аж ніяк не є обмеженням у праві сповідувати християнство чи висловлювати свої переконання. Скарги на не допуск до військових об’єктів від структури, яка жодного разу офіційно не визнала та не засудила російську агресію, що вже 5 років знекровлює Україну,  викликають лише сумний подив.

Певні проросійські ЗМІ інформують про конфлікти, пов’язані з переходом громад, проте, є очевидним, що це не масові, а штучно створені конфлікти Російською Церквою в Україні.

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній неодноразово наголошував, що об’єднання Українського Православ’я повинно відбуватися мирно, без насильства, на Євангельських засадах любові. Події останніх місяців засвідчили, що рішення про перехід до єдиної Помісної Української Православної Церкви ухвалюються абсолютною більшістю голосів вірян, а сам процес церковного об’єднання є мирним і реалізовується згідно чинного українського законодавства.

Коментарі
07 Квітня 2019, 01:03
Тисячолітня історія православ'я не знає випадків, аби колись наданий Вселенським Патріархатом Томос був скасований. Навіть скандальний випадок, коли в найскладніші часи для Османської імперії у 1686 році, відколи Москва рахує утворення свого Патріархату, в Константинополі під тиском Султана надали грамоту Москві про патріархію, взамін на вій за Микита Алексєєв вручив Патріарху Діонісію за ці документи 200 золотих і «три сорока соболів», за що отримав від Діонісія власноручну розписку[59]. Характерно, що у своєму листі до московських царів Константинопольський патріарх просив надіслати «жалування» також для решти архієреїв, що підписали акт
07 Квітня 2019, 01:30
Перепрошую, сталася технічна помилка. Продовжую:<br/><br/>Тисячолітня історія православ'я не знає випадків, аби колись наданий Вселенським Патріархатом Томос був скасований. Навіть скандальний випадок, коли в найскладніші часи для Османської імперії у 1686 році, відколи Москва рахує утворення свого Патріархату, в Константинополі під тиском Султана надали грамоту Москві про патріархію, взамін на військову підтримку. Тоді також, як підтверджується архівами, &quot;Микита Алексєєв вручив Патріарху Діонісію за ці документи 200 золотих і «три сорока соболів», за що отримав від Діонісія власноручну розписку&quot;. Пізніше, зібравши Собор, Діонісій заднім числом затвердив цей акт-грамоту і його підписали 21 архієрей. Характерно, що у своєму листі до московських царів Константинопольський патріарх просив надіслати «жалування» також для решти архієреїв, що підписали акт. <br/>За такі прогрішення, Вселенського Патріарха Діонісія змістили з посади, постригли у монахи та відправили у монастир. Але навіть тоді Константинополь, визнаючи помилку і злий умисел на хабар Патріарха Діонісія, покаравши його небаченими досі приниженнями, не відмінили чинності цієї московської Грамоти. Думаю, що могутність Росії була не останнім аргументом у залишенні цього протиправного церковного акту діючим. Лишень у 2018 році Константинополь виправив це протиріччя, яке фактично було сформульоване ще у 1924 році, коли Томос про автокефалію надавався Польській православній церкві тільки через те, що вона будучи частиною Київської митрополії незаконно і не канонічно була анексована Московським Патріархатом. Правда, я не знаю як воно укладається з тим, що на одному з давніх Соборів йшлося про те, що факт церковної дії, який тривав понад 300 років, не підлягає оскарженню, якщо він навіть був вчинений протиправно. Вочевидь сучасні каноніки знали що робили минулоріч, бо вони є загальновизнаними авторитетами світового рівня у цій галузі. Тому сподіватися, що Томос про автокефалію для України відмінять, це лишень байка для наївних неосвічених бабусь і то на період цієї російсько-української війни за існування імперії, Б-га тут використовують, а не служать йому вірою і правдою. <br/>Нинішній московський проект Зе є яскравим прикладом технологічного впливу на Україну, спрямованого на повернення &quot;блудної дочки&quot; в російське стійло, бо без неї ні історії, ні релігії у Москві нема і не буде. Саме після 1 туру виборів і виходу Зе в лідери, Київський продажний суд, мабуть, за тих же &quot;200 золотих і «три сорока соболів» від Новинського буцімто оскаржив дії Парубія під час голосування у Верховній раді за порушення процедури. Але Константинополь не київський суддя, тому - Томос наш і Порох є і буде наш український!
07 Квітня 2019, 02:24
Кому потрібен ваш тормоз, чого ви вчепились за нього як дурне за плота. Він тут одним пицькам потрібен хіба.
07 Квітня 2019, 02:36
Судячи по вашому запису, ви дуже грамотна, релігійна , толерантна та освідчена людина, типовий представник УПЦ МП.
07 Квітня 2019, 02:36
А не пішли б ви зі своїми казками кудись далеко,вже нудить від ваших історій.І так зрозуміло,що ви то й самий атеїст,який думає що все знає. Історія пишеться так як вигідно. А свої казки жінці перед сном читайте,або собаці. Остання мовчки вас послухає. Дістали...((
07 Квітня 2019, 03:52
Скільки тобі платить Петя стакан?
07 Квітня 2019, 11:07
Хтось історії не знає...<br/>От якраз стакан - одна з ідеологічних москОвських скреп. істинно русскоє слово &quot;водка&quot; походить з тих часів, коли москаля &quot;Воділі&quot;, до церкви, куди вони не хотіли йти, а там давали стакан &quot;сікери&quot;, для причастя, так з'явилось слово &quot;водка&quot;. Люди пити не хотіли і не вміли, їх ВОДИЛИ силою. Питання: Куди пішов? Відповідь: &quot;На водку!&quot;, хоча малося на увазі до церкви. А далі москалі навчились гнати сікеру самі та назвали її &quot;водка&quot;.
07 Квітня 2019, 11:28
Не цікаво , не читай. Слухай ту історію , що тобі московські попи розказують . Історія є історія . А судячи з твоєї поваги та терплячості до людей ти і є той самий атеїст РПЦ адепт МП. Хай Бог тобі простить, бо вини твоєї в тому нема, в рускіх церквах вчать покорі попу , а не любові до людей та Бога.
07 Квітня 2019, 11:51
А що тебе так дістало?Мене наприклад дістало також , що коли у адепта МП прошу переконати мене у істинності та канонічності їхню церкви якимись історичними або іншими фактами, то у відповідь чую лише»А ти Вєрую знаєш ? Іди Святе читання почитай! Коди причащався ? « Чому ви не можете обґрунтувати свою позицію хоч якось, опираючись на факти? Чому УПЦ МП не покаже себе у диптиху і не покаже свій Томос ? Чому відмовляються від РПЦ ,будучи дитиною цієї церкви?Чому не визнають , що їх патріарх Кіріл? Чому бояться свої істинної назви і бояться перейменування ?Чому мають таку зневагу до людей , які не хочуть їхньої церкви? Ви не даєте жодної правдивої відповіді і дратуєтесь , коли хтось аргументує свою позицію ФАКТАМИ.
07 Квітня 2019, 13:36
Шановне товариство. Годі вже сперечатись з попами. Це ж переважно вони тут руссскій мір демонструють. Час своє робить. Гроші на підкуп МП-попів поступово закінчаться і доведеться цим вєруючім приймати рішення на користь ПЦУ. Не бачу потреби вичитувати їм та їм подібним історичні фрагменти, бо читають і розуміють ті, хто прийняв рішення на користь ПЦУ. Більшість не читає і не думає. Підуть, куди поведуть. На попів це також не впливає. Руссскій піп окрім літургії нічого не знає, від народження книг не читає та «недозволених» думок не допускає. А якщо лізуть, то горілкою витравлюють. Руссскоє православіє від Івана №4 (він же Грозний) під кимось повзає. Якщо і з’являвся на московщині натуральний православний, то аби вберегти себе мусив подалі від «людей» ховатись, або за кордон втікати. Багато з них залишили по собі писання і доволі цікаві. Решта – попи. Поп є єфрейтором, навіть в сані патріарха. І ось такого набрались колишні українці, які стали московськими попами. Краще помолитись і попросити в Бога, аби він повернув їм розум. Якщо не їм, то їхнім дітям дарував просвітління і духовний спокій.
07 Квітня 2019, 17:44
Питаєте, &quot;Скільки тобі платить Петя стакан?&quot;??? Вам би скільки не платила Москва, Ви все одно не зможете дати аргументовану відповідь у дискусії з приводу того чи іншого історичного факту. Вам нема потреби відволікатися на конкретику, оскільки контингент, з яким Ви працюєте знань не потребує. Він потребує хліба та емоцій! Я популярно пояснив, що механізму відкликання Томосу нема і прецеденту такого не існувало. Натомість, жодна з Помісних церков, які отримали такий статус виключно через надання Вселенським Патріархом Томосу, з легкістю не проходила цей шлях. Дасть Бог і Україна переживе ревнощі Помісних церков про появу самодостатньої української Церкви та гіркоту втрати, яку зазнає Москва через свою зверхність та історичну брехню впродовж століть.
07 Квітня 2019, 20:24
Перед свинями бісер не мечуть. Мечуть лише свині. Якщо вони питають про ціну за захист ПЦУ, то в тому вони і є, вони є споконвічними продажними московськими свинями. І не треба толерацій. Це примітивні, московські сині.
07 Квітня 2019, 20:33
Слуга лукавого,ще вчора ти переконував в теорії Дарвіна,а сьогодні хочеш людей переконати,що Бог це томос.Там де є Святість і Божа Милість,твої балачки пусті.Ваші лукаві відступники і душогуби ніколи не затьмарять світла Серафима Саровського,Ксенії Петербурзької та багатьох святих угодників,які є фундаментом неугодної вам церкви і побійтесь Бога злословити на Істину віру,бо не зчуєтесь як посипляться біди на голову,тоді прибіжете в покаянні.
07 Квітня 2019, 21:11
Що і треба було доказати. Нема ніяких фактів ,тільки образи . Ну ще й погрози. Не страшно. Кожному буде те , що заслужив , незалежно від конфесії чи церкви. Чи подав спраглому воду , голодному їжу , чи одягнув замерзлого, чи допоміг у важку годину згорюваному. Чи не проклинав ,чи не бажав горя ближньому, чи не тішився з невдач бідного.За це спитає Господь , що доброго вчинив ти у житті...<br/>До речі , фундаментом християнства зокрема , православ»я є віра в Отця , і Сина , і Святого духа . Вищеперераховані вами святі були достойними людьми , але ніяк не є фундаментом православ»я . Православні вірять у Ісуса Христа , а ваша церква будується на якому іншому фундаменті. І це чую не вперше. Коли доходить до « істинності та канонічності» УПЦ МП та РПЦ, то згадуються всі святі «зємлі рускій»!, а про Христа чомусь забувають. Це багато що пояснює, зокрема «бійтесь лжепророків» . <br/> Бог є любов . А там де сиплять погрози та залякую , то це вже зовсім друга історія. Не про Бога. <br/> Покайтесь самі. І перестаньте залякувати всіх Божою карою , бо вас не мине ані Божа ласка, ані Божа кара. Кожен відповість за своє. І не треба тут із себе корчити бла-бла-бла вас настигне кара , посипляться біди і ще там ці високопарні фрази, змісту яких і самі толком не розумієте.Таке враження , що сидите там в палатці і тільки чекаєте , в кого нарешті біда станеться, щоб потішитись.І до вас зразу прибіжать , покаяться і всі біди минуть. Біда і щастя буде приходити до всіх , і до тих ,що в церкві , і до тих , що в шатрі. Тому тішитися з того гріх великий .Памятати треба , що ми всі люди . І тому , хто впав , треба подати руки , навіть якось та людина ходить в синагогу. І якщо у людини радість , то також треба розділити радість , навіть якщо то мусульманин. Ми маємо передусім бути людьми, дітьми Божими.
07 Квітня 2019, 23:16
Де ви бачите прокляття?А те що ви не шануєте Святих Отців Православної церкви лише доводить вашу протестанську натуру,тому не співайте що пцу це православ'я. Ви типовий протестант.
07 Квітня 2019, 23:38
Васильович, ти я бачу тут по всіх релігійних темах ходиш, спеціалістом великим в релігії став, під різними іменами пишеш імітуючи масовість, незгідних з московською лінією атеїстами обзиваєш, а сам давно парквиток здав?
08 Квітня 2019, 00:02
Факти , просто викладіть історичні та біблійні факти . Так як Шляхта ,аргументуйте все фактами, поясніть мені нерозумному , переконайте ,що все не так.Почніть від Аскольда і Діра , від хрещення Русі, від створення митрополії у Києві .У вас як істинного православного є можливість спасти заблудшу сектанську душу. Вкажіть , де у Диптиху є УПЦ МП( бо якщо її там нема, а від РПУ вона повністю незалежна , то це вже точно якесь незрозуміла інстанція).Розкажіть свою історія християнства та православ`я,тільки опираючись на історичні факти та Біблію,а не російську художню літературу. Поясніть , чому писання святих, навіть і найсвятіших, можуть бути вище Біблії та Ісуса Христа. Бо відгризнутись , назвавши розкольником чи сектантом легко,а аргументувати свою позицію важко ,особливо , коли немає аргументів.
08 Квітня 2019, 01:29
В Диптиху ніколи не було і не буде УПЦ Київського Патріархату, але це чомусь не заважало людям молитися багато років в цій церкві. І вони не їх ніхто не називав &quot;якоюсь там незрозумілою інстанцією&quot;. Чи Вас пане Дододо який особливий підхід до кожної конфесії. А що стосується горілки, про яку писали вище, то це стосується не тільки тих попів які відносяться до МП а й тих що до КП також.
08 Квітня 2019, 02:03
У КП розуміли відсутність свою у Диптиху і багато років прагнули до єдності із світовим православ`ям.Із світовим , в тч і російським , а не лише російським.І прагнули бути Українською церквою в Україні, а не філію РПЦ, про що МП зараз стидливо промовчує. КП на сьогоднішній день в Україні де-факто відсутній, частина єпархій пройшла переоформлення.Через місяць -другий завершиться переєстрація і КП буде відсутній повністю і де-юрe.Є новоутворена , а точніше поновлена чи відновлена Київська митрополія ПЦУ.За час існування віряни КП прекрасно розуміли становище церкви. Ніхто не приховував правди. І тому була і велика радість від Томосу. Я не очікував за своє життя дочекатись цього моменту. Дякувати Богу , це сталось і немає зворотньої сили.<br/> Наразі розумію , що буде тільки переведення стрілок на інші варіації типу « а ви самі які «.Нема фактів, нема відповіді. Ще хтось зробить пару па на рахунок « ви секта , Вєрую краще вивчіть і писання святих почитайте». Тому моя участь у цій напів дискусії завершена. Гарних снів.
08 Квітня 2019, 10:45
О,І Мицько пише....
09 Квітня 2019, 00:36
Бесіки томосуваті, заспокойтесь. Ви знаєте історію? Ви тоді жили. Істина віра в УПЦ!
11 Квітня 2019, 13:07
А Бог про це знає ?
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024