Чому в Камінь-Каширському районі не дивляться українських телеканалів?

30 Вересня 2016, 11:36
1732

На колегії ДКТРУ підтримали ідею волинян щодо впровадження експерименту, аби покрити область цифровим мовленням.

Дати можливість попрацювати в рамках пілотного проекту, аби забезпечити абсолютне покриття території області цифровим телевізійним мовленням. Така пропозиція прозвучала під час засідання колегії Державного комітету телебачення та радіомовлення України, що відбулося 27 вересня 2016 року у Києві. А позаяк поважне товариство заслухало звіт облдержадміністрації щодо стану інформаційного простору Волині, то участь у роботі колегії брала делегація від області. Очолив її голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, - повідомляють у прес-службі Волинської ОДА.

Також у складі делегації працювали директор виконавчий Волинської регіональної дирекції НТКУ Ольга Куліш, директор Волинської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Сергій Семерей, директор ТзОВ «Телемережі України» Петро Семерей, керівник Волинської регіональної дирекції «Укрпошта» Олег Гарвишків, представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Волинській обл. Степан Родич, начальник управління культури облдержадміністрації Валерій Дмитрук та начальник відділу інформаційної політики Світлана Головачук.

Позаяк відсутність покриття цифровим мовленням для Волині – більше ніж болюча проблема, тож і акцентували переважно на цьому. Варто нагадати, що від 30 до 35% території краю – це фактично зона інформаційного вакууму, де мешканці не мають можливості дивитися українське телебачення, натомість у вільному доступі польське та білоруське, а через останнє – й заборонені російські телеканали.

Головна причина, яка унеможливлює повноцінно забезпечити територію області «цифрою», полягає у відсутності частотних присвоєнь та ліцензій, що належать до сфери компетенції і відповідальності загальнонаціональних регуляторних органів.  Як зауважують фахівці Волинської філії Концерну РРТ, без частотних присвоєнь та визначених параметрів мережі неможливо закупляти передавачі, обладнання мультиплексування, будувати додаткові вежі.

Прогнозуючи ситуацію, що складеться в області після вимкнення аналогового мовлення, визначені найбільш «критичні» райони щодо появи непокритих телевізійним мовленням зон – Володимир-Волинський і Маневицький, а також визначена потреба в будівництві додаткових веж. Для будівництва відведена у державну власність земля, виготовлені проекти, проте невизначеність із частотними присвоєннями не дозволяє продовжити будівельні роботи.

Без доступу до жодного із загальнонаціональних каналів – 84 села Ратнівського, Камінь-Каширського, Любешівського і Маневицького районів із чисельністю населення  понад  190 тис. чоловік. Із прийомом  телесигналів існують істотні проблеми у місті Володимир-Волинський через рельєф місцевості.

Із 2011 року питання розширення покриття території України і Волині, зокрема сигналами цифрового ефірного телебачення, не вирішувалося жодним законодавчим документом або регуляторним органом.

За даними фахівців Волинської філії Концерну РРТ, нині  в зоні «інформаційної небезпеки» перебуває майже  50 населених пунктів Ратнівського району. Із вимкненням аналогового телебачення  у подібній ситуації опиняться ще й мешканці Володимир-Волинського, Любомльського, Любешівського, Маневицького та Камінь-Каширського районів. 

Ускладнює ситуацію й той факт, що у радіо просторі Волині присутні іноземні мовники.

– Ми вперше бачимо таку ґрунтовну довідку щодо стану інформаційного простору як представили волиняни, – наголосив Микола Жулинський, котрий входить до складу колегії ДКТРУ. – При цьому говорять за проблеми, а не приховують їх. Тому, думаю, слід підтримати озвучену ідею й посприяти тому, аби волиняни попрацювали в рамках експерименту, який і пропонують.

Вислухавши волинян й детально, упродовж двох годин, обговоривши питання, члени колегії вирішили узяти пропонований проект рішення за основу й суттєво доопрацювати його спільно з волинянами й врешті передбачити з-поміж пунктів той, котрий, ймовірно, і зрушить справу з мертвої точки.

Коментарі
30 Вересня 2016, 17:18
Треба знову до Кухтея їхати в Луцьк, він допоможе у цій справі як от з новою дорогою на Ватутіна, на відкритті якої він приймав участь у церемонії розрізання урочистої стрічки. Навіть підступні корови, які замінували цю територію, не завадили святій справі. Так от, в Києві в структурах Держтелерадіо на м'яких кріслах вже давно тусується Віктор Іванович Набруско - уродженець с. Великий Обзир. Рідному району гріх не допомогти...
30 Вересня 2016, 19:26
Кухтей -це людина флюгер-за совітів він пам"ятника членіну в бронзі хотів ставити, а за України у вишиванці вишиває. (Це крім тяги до пійла). Чим цікавляться камінчуки в плані масмедіа добре видно у Васі (гусачихиного зятя з вул. 8 Березня). Специфікафія друкованих носіїв інформації вміщується у нього на двох розкладних столиках і в багажнику копійки (працює він на цій ниві більше 20 років).
09 Жовтня 2016, 16:39
Відносно К-Каширська, чому мовчить у цьому випадку телевізійна антена яка більш як десяток років височить над містом? Відповідно даних цієї антени ресурс міг простягатися вже на територію Білорусії. Але скупий платить дважди. Перший раз коли встановлювали і другий коли майже вороже слово ламає свідомість українця, а надто Волинянина який нічого не бачить в перспективі розвитку свого краю. Крім того так зване Волинське телебачення явно здає задніх через те, що Волинське телебачення скоріше всього не прокинулося з літаргічного сну після Московського перевороту. З тих пір і до цього часу показують балет "Щелкунчика" і як говорить наш Пан Гунчик танці-шманці. Танці-шманці пане голова обласної адміністрації саме у Вашій голові через те, що час від часу дивіться Волинське телебачення оскільки крім танців-шманців там нічого не показують.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024