Черче: на полях збирають врожай кавунів

Як тільки розпочалися перші заморозки, жителі села Черче розпочали збір врожаю кавунів, адже говорять, що вони дуже чутливі до змін погодних умов. Уже декілька років селяни вирощують солодкі овочі в домашніх умовах та переконують, що вони нічим не гірші за ті, що привозять в район із Херсону, а головне – натуральні.
«Кавуни вирощуємо третій рік поспіль, – розповідає житель села Ігор Ліпич. – Першого року садили не багато, тому що не знали, як за ними доглядати. Зараз щоразу збільшуємо площу.
Коли ділилися першими плодами з родичами та сусідами – ті не вірили, що їх виростили в домашніх умовах. Раніше у водіїв, що приїжджали фургонами в село, обмінювали кавуни на картоплю. Зараз купувати їх немає потреби. У Черчі солодкі плоди вирощують всі, кому не лінь».
В асортименті Ігоря три сорти кавунів: «Таврійський» (смугастий), «Атлант» (темно-зелений) та «Сніжок» (світло-зелений).
Спеціально для нашого видання юний господар поділився й секретами їх вирощування.
«Насіння купуємо на ринку, – розповідає він. – На декілька днів поміщаємо зернята у зволожену марлю. У квітні, після появи перших саджанців насіння висаджується у ґрунт під агроволокно. Також за два тижні до цього саджанці можна й висаджувати в горщики у теплиці. Але краще відразу у ґрунт на поле.
Удень, під час сонячної погоди агроволокно можна відкривати. У червні його знімаємо. Саджанці почнуть цвісти, тому їх варто постійно поливати водою, адже кавун – це овоч, який майже повністю складається із води. Від поливу залежить і те, яким буде розмір кавуна. Для підживлення найкраще пасуватимуть натуральні органічні добрива.
Наприкінці серпня насолоджуємося результатами своєї праці. Зазвичай, вже стиглі кавуни самотужки від’єднуються від стебла».
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром