Госпітальний округ у Камені-Каширському: бути чи не бути?

30 Вересня 2016, 16:37
1610

Декларативні плани щодо створення на Волині госпітальних округів викликали спротив серед частини депутатів та медиків.

Про це йшлося 30 вересня під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства, - повідомляє Волинський інформаційний портал.

Начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк наголосив, що дискусія стосовно госпітальних округів носить наразі теоретичний характер, бо жодного розпорядчого документу щодо цього немає. Проте існує робочий варіант створення чотирьох госпітальних округів: Луцького, Ковельського, Нововолинсього та Камінь-Каширського.

Основні критерії створення передбачають, що лікарня другого рівня обслуговуватиме не менш, ніж 200 тисяч осіб у межах двогодинної доступності. Лікарня першого рівня обслуговуватиме 100 тисяч на віддалі в не більш, ніж годинного доїзду. Проте така розстановка пріоритетів обурила представників Любомля та Володимира-Волинського.

Так, головний лікар Любомльського ТМО, депутат Володимир Дибель вважає, що Любомль якнайкраще підходить для центру госпітального округу. Його підтримав і голова комісії Олександр Зінчук. «Для мене Любомль – це тилова госпітальна база. Тому там треба ставити ангіограф, ставити томограф. Там тисячі відпочивальників, там кордон. Приїде автобус з поляками, перекинеться. Що про нас Європа буде говорити?», – зауважив він.

Представники Володимира-Волинського теж відстоювали право стати центром госпітального округу. Мовляв, у них є військова частина, місто розвивається, а медицина тут має великий потенціал, тож його потрібно зробити центром округу замість Нововолинська. Натомість Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков запевняє: міська лікарня має все необхідне обладнання, тут проводять велику кількість операцій.

«Це те, що характеризує якість послуги. У нас є вся необхідна апаратура», – переконував він. Так, «штучною ниркою» в лікарні користуються і жителі інших районів, а міський пологовий будинок приймає пологи навіть у львів’янок.

«Ми маємо фахівців, ми маємо базу і ми маємо, де розвивати цю базу», – запевняв він.

У підсумку, хоча нині й конкретно про створення госпітальних округів і не йдеться, але депутати вже вирішили, що це погана ідея, і такі зміни не потрібні Волині.

Коментарі
01 Жовтня 2016, 01:16
Наразі наголошують на: штучній нирці, ангіоргафі, топографі. І до чого тут поляки, перевернуті в автобусі?
02 Жовтня 2016, 16:28
Звичайно якщо думати про перевернутий автобус з перевернутими поляками то це дійсно є важливою доказовою базою для створення такого Госпітального комплексу крім наприклад близько 200тис. власних громадян на Північно=західному напрямку держави України в тому числі і у Камінь-Каширську.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024