Де на Волині найбільше громад перейшло в ПЦУ

14 Квітня 2019, 08:05
Церква 3745
Церква

На Волині 33 релігійні громади офіційно перейшли до ПЦУ.

Після того, як Православна церква України отримала Томос – документ про автокефалію – від Вселенського патріархату, релігійні громади області розпочали активно переходити до православної церкви України, – повідомляють у відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Зокрема, станом на 10 квітня 2019 року 108 волинських громад прийняли рішення про перехід до ПЦУ. Найбільше – в Горохівському районі (34). Натомість у 42 громадах тривають переговори щодо переходу до ПЦУ.

Нагадаємо, що відповідно до законодавства рішення про зміну юрисдикційного підпорядкування приймається двома третинами від кількості членів релігійної громади. Опісля – відбувається перереєстрація статуту релігійних громад. В обласній державній адміністрації ці функції виконують в управлінні культури, з питань релігій та національностей. До слова, відповідна процедура має бути завершена до 31 грудня 2019 року.

Отож, наразі 33 релігійні громади області вже отримали зареєстровані статути. Відтак, офіційно змінили підлеглість і перейшли з УПЦ (МП) до ПЦУ.

Серед них громади сіл: Сусваль, Суходоли, Охнівка та П’ятидні Володимир-Волинського району, Скобелка, Шклинь, Смолява, Пірванче, Мирне, Берестечко, Марковичі, Диковини та Новостав Горохівського району, Жашковичі та Заболотці Іваничівського району, Раків-Ліс Камінь-Каширського району, Жидичин, Клепачів, Кульчин та Берестяни Ківерцівського району, Доротище, Радошин та Старі Кошари Ковельського району, Несвіч, Садів, Веселе та Радомишль Луцького району, Холопичі, та Маньків Локачинського, Красноволя Маневицького району, Мизове Старовижівського району, Бобли та Дуліби Турійського району.

Коментарі
14 Квітня 2019, 22:56
А коли з УПЦ КП Почнуть переходити в ПЦУ? Щось там не торопляться так переходити, чи то священники бояться їм про це повідомити
14 Квітня 2019, 23:37
А там патріотів катма!Сказано ж було, все це заради піару Порошенка.Церква безперечно має бути незалежна ,але не таким шляхом.Посміховисько!
15 Квітня 2019, 01:01
Не тупіть. УПЦ-КП та УАПЦ саморозпустились напередодні об’єднавчого Собору і як засновники ПЦУ автоматично увійшли до неї. Тобто, відповідно канонічного права, цих релігійних організацій немає, є ПЦУ. Тепер релігійним громадам колишніх УПЦ-КП, УАПЦ потрібно, в порядку виконання вимог закону «Про свободу совісті і релігійні організації» зареєструвати свої нові Статути, які відповідають статутам ПЦУ.
15 Квітня 2019, 02:47
https://www.cerkva.info
15 Квітня 2019, 02:49
Це як називається? Окрема релігійна організація?
15 Квітня 2019, 13:37
З юридичної, тобто державної правової позиції кожна релігійна громада в ПЦУ і навіть УПЦ є окремою релігійною організацію. З точки зору церковного, внутрішнього права це складова однієї віри. Статут ПЦУ набагато демократичніший за Статут РПЦ-УПЦ. Передбачає більші права і повноваження кожної релігійної громади. Філарет має статус «Почесний Патріарх», а тому йому ніхто не заважає демонструвати свої ініціативи в рамках релігійної громади, яку він очолює і представляє. Людині вихованій на російсько-радянських традиціях з їхньою суворою вертикаллю влади, безкомпромісного поширення влади зверху до низу, важко зрозуміти важливість і можливість свобод членів певної конфесії. Ідея і потреба таких свобод полягає в тому, що помилки верховного не можуть бути помилками усіх. Кожна релігійна громада ПЦУ має бути максимально пристосована до традицій людей, які складають більшість громади. Перш за все в мові службі. Тому в ПЦУ окрім української мови застосовуватимуться мови національних меншин і до певного часу так звана церковно-слов’янська мова.
16 Квітня 2019, 01:53
Ничего не бойся,ты православный!
16 Квітня 2019, 02:30
Ага, ,,Почесний патріарх",це тобто 0 без палички,його списали з усіх рахунків і навіть не згадують у ПЦУ,це все окозамилюванння...може він ще має якийсь титул?
16 Квітня 2019, 12:49
А вам що до цього? Який це має стосунок то розбудови ПЦУ?
16 Квітня 2019, 12:57
Лишній раз доводить весь абсурд цієї структури. Самопроголешені патріархи і самосвяти митрополити,відділені від світового православ'я,які під політичними гаслами хочуть когось переконати,що служать Богу,а по суті слугі лукавого.
16 Квітня 2019, 13:23
Не тупіть і не вводьте людей в оману. Філарет не самопроголосився, а його обрали. Якщо наголошувати на самопроголошенні, то першим в християнстві самопроголошеним був Ісус Христос, який взявся наводити прядки в Ієрусалимському Храмі та прилюдно заявив, що він Син Божий. Щоб служити Богові, необов’язково бути священиком і навіть «ходити в церкву»… до попа…?! Коли іудейська Церква увійшла в кризу, іудей Христос проголосив нове вчення. Навряд чи ви тоді думав, що це початок нової релігії та релігійної організації. Для Нього важливо було помирити людей з Богом. Якби РПЦ не опинилась в кризовому стані, а це відбулось десь після 1918 року, було посилено Сталіним, згодом Путіним, то мало ймовірно, що такою актуальною була б тема незалежної української Церкви. Але сталось те, що сталось. Тобто, РПЦ-УПЦ – Ні. ПЦУ – Так.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024