Розпалювання релігійної ворожнечі між вірянами карають Законом

26 Квітня 2019, 20:44
Розпалювання релігійної ворожнечі між вірянами карають Законом 2185
Розпалювання релігійної ворожнечі між вірянами карають Законом

На Волині вже понад сто релігійних громад вирішили вийти з УПЦ МП та перейти в ПЦУ. Та це ще не кінець.

При цьому, не раз доводилося чути про непримиренні суперечки, які виникають між вірянами православних конфесій. Як правило, ворожнеча розпалюється на ґрунті майнових або земельних непорозумінь. Наприклад, за право володіння культовими спорудами або земельними ділянками під їх будівництво. Останнім часом конфлікти збільшуються, адже люди протилежно сприймають події, які стаються після надання Вселенським Патріархом Варфоломієм І Томосу про автокефалію найчисельнішими православними конфесіями Волинської області ПЦУ та УПЦ.

Від початку надання Томосу вже зафіксували жорсткі протистояння у Горохівському, Луцькому, Маневицькому, Ковельському та Любомльському районах. Зокрема, конфліктують сторони б’ються, захоплюють будівлі, перешкоджають вести служби в храмах. Це зумовлено неодноразовими спробами активістів перевести місцеві храми УПЦ під юрисдикцію ПЦУ і, в майбутньому, це може призвести до відкритого протистояння між вірянами.

Отож, варто нагадати, що організаторів таких дій можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Зокрема, в статті 161 Кримінального Кодексу України йдеться, що умисні дії, спрямовані па розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті караються штрафом до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

Тому релігійні суперечки потрібно вирішувати згідно з Законом: звертатися до суду чи до поліції. Також у вирішенні таких проблем осторонь не повинні бути й органи державної влади та місцевого самоврядування Волині. Адже виділення земельних ділянок у їх компетенції.

Потрібно усвідомити, що сьогодні десятки релігійних об’єднань мирно співіснують, і це є яскравим підтвердженням розвитку демократичного суспільства. Але головне, щоб священики не провокували конфлікти, тому що сьогодні слово духовного отця має велику силу.

Коментарі
27 Квітня 2019, 02:12
Це не я, я хворий і не пам'ятаю.
27 Квітня 2019, 03:18
Потрібно будувати своє,а не захоплювати силою храми.
27 Квітня 2019, 08:18
Так мае Бути!Але чомусь матриця закоротила...<br/>Якщо храм був не алежний громади,яка видносилася до &quot;&quot;МП&quot;&quot;--<br/>то нехай так и буде.А невдоволени ---будуйте свои храми!
27 Квітня 2019, 08:25
Бля*ть,а чо в католикив нечо не видбирають???<br/>Слабо?<br/>Слабо у квадрати?<br/>А тому що Вас реско зачмирять!!!<br/>Кароче--рекет---наше Все!!!<br/>Вся,Бля*ть,(звиняйте за каламбур) держава побудована на рекети!<br/>О_о
27 Квітня 2019, 09:25
Із туповатих безобідних помаранчевих виросли ще тупіші кровожерливі майданутики, які, канєшно, нічого побудувати неспроможні.
27 Квітня 2019, 10:36
Храми не відбирають, а за рішенням громади вони змінюють своє російське підпорядкування на українське. І ще ,шановні будувальники храмів та глибоко воцерковлені люди , які висловлювали тут свої думки. Згадайте , яке свято наближається. Тому якщо дуже хочеться висловитись, то хоча б без матюків.Бог є любов. Згадайте про це .
27 Квітня 2019, 13:17
А що у вас є свого ?
27 Квітня 2019, 13:34
Прихильники та фанати МП ніяк не можуть зрозуміти того, що релігійне державне законодавство в Україні зовсім не таке, як на Росії. На Росії власниками православних культових споруд є РПЦ. Розпорядниками власності є керівництво РПЦ. В Україні власником або орендарем культової споруди, навіть УПЦ-МП, є релігійна громада, а не Онуфрій і його команда. Кожна релігійна громада має статус юридичної особи, так само як громадська організація. Тому, в разі переходу громади (2/3 голосів) до іншої конфесії, в даному випадку до ПЦУ, вона переходить зо всім майном: спорудою, церковним майном, окрім особистих речей священика чи ще когось. Отже, ніяких захоплень немає. Проте є правове невігластво священиків МП та необізнаність парафіян. На жаль керівництво ПЦУ на Волині не поспішає з цього приводу роздрукувати якісь буклетики і за їхньою допомогою роз’яснити усім їх цивільні права. Бо! Коли йдеться про отримання спадщини, то люди не шкодують грошей на консультацію юриста. В інших випадках більшість вважає, що все знає. Уповільнений перехід до ПЦУ на совісті не лише священиків УПЦ-МП, а й керівництва ПЦУ.
27 Квітня 2019, 14:55
Десь рік тому спритний пан С. на Великдень говорив про те, що він плював на документи та буде будувати церкву там, де спалив ту, що стояла декілька століть. А ще він з громадяном Д. попався на контрабанді ікон в кінці 90-х.
28 Квітня 2019, 21:26
У всіх цивілізованих країнах на продуктах склад та дата виготовлення пишеться великими літерами, щоб не ввести в оману споживача. Вміст сої у ковбасі або пальмової олії в маслі має бути вказано, це основа походження продукту. Релігійні треби громадян мають бути задоволені культовими сервісними організаціями, без шахрайських маніпуляцій. Походження продукту ідеологічного спрямування повинно мати ознаку країни походження та дату випуску продукції, а також технічні специфікації ( техумови або ДСТУ) в нашому випадку щось на зразок Томосу, який в той же час засвідчує ліцензію або а законність використання авторського права на користування продуктом. Приховування складових компонентів, що можуть причинити шкоду здоров'ю споживача, є злочин. Наприклад повинні вказувати, що вживання за кермом, для вагітних і т.д. може мати негативні наслідки. Тут так само повинні вказувати на дверях установ, що відвідування церкви Московського патріархату може зашкодити моральному здоров'ю громадян України, та іншим адекватним людям
29 Квітня 2019, 00:43
Так багато букв. Ви що, справді думаєте, що оті, типу &quot;Сенс в пидтримку Отож&quot; і його співкамерники їх осилять прочитати? Якщо і прочитають, то мало що зрозуміють.
01 Травня 2019, 01:37
В Камінь-Каширську є дуже багато людей які мають покаратися законом
01 Травня 2019, 02:04
Ну вам в Осівцях точно видно кого в К-Каширську треба «покаратися закононом»
03 Травня 2019, 11:07
Дід матвой у бабушка на Ватутіна самогону жахнувся та й став хейтером Хріна.
03 Травня 2019, 16:27
Москалику, слово &quot;посадят&quot; російське і видає тебе з косовороткою і балалайкою разом. <br/>Окрім того, в Україні була і буде своя автокефальна православна церква, за яку вже своє відсиділи українці сповна, у т.ч. і за &quot;разжигание межнациональной ненависти&quot;, коли пробували відстояти своє право на своїй землі розмовляти і молитися рідною материнською мовою! Тому не зловтішайся і не бери собі чужих нікнеймів!
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024