Створити ОТГ до першого серпня: про що домовилися на круглому столі у Камені-Каширському

05 Червня 2019, 10:55
Створити ОТГ до першого серпня: про що домовилися на круглому столі у Камені-Каширському 5106
Створити ОТГ до першого серпня: про що домовилися на круглому столі у Камені-Каширському

У Камені-Каширському депутати разом з консультантами Асоціації міст України обговрили необхідність створення Камінь-Каширської ОТГ.

Про основні рішення, прийняті на круглому столі, повідомляє прес-служба Волинського регіонального відділення Асоціації міст України

Зустріч відбулася за участі Валентина Малиновського (фахівець із правових питань), Василя Грома (з бюджетних питань) та Тамари Зубенко (з питань комунікації). Як відомо, вони працюють в Офісі реформ при Волинському РВ АМУ в межах проекту «ПУЛЬС», що його Асоціація втілює за підтримки USAID. Круглий стіл організували в сесійній залі райради за підтримки голови Камінь-Каширської РДА Валерія Дунайчука. Обговорити вищезгадане питання зібралися також керівники громад і районної влади, зокрема голова Камінь-Каширської райради Віктор Сус, частина депутатів міської і районної рад, авторитетні жителі Камінь-Каширщини, а також колишній Голова ради Федерації профспілок Волинської області Іван Карпомиз, народний депутат України IV скликання Микола Потапчук та інші.

На жаль, як повідомляє Волинське регіональне відділення Асоціації міст України, децентралізаційні процеси на Камінь-Каширщині затягнулися до критичної часової межі. Із п’яти ОТГ, передбачених Перспективним планом формування територій Волинської області, тут створили лише Гуто-Боровенську і ту поза планом. Решта, з різних причин, пасуть задніх. Ризики не отримати інфраструктурну субвенцію на п’ять років тут величезні. Адже справді, громади, створені примусово, не матимуть інфраструктурної субвенції, а це – мільйони гривень.

Дискусія тривала три години. Консультант АМУ Малиновський вкотре закликав камінь-каширців зважити на серйозність ситуації, не дати зникнути з карти Волині району, створити Камінь-Каширську ОТГ, щоб місто, яке мало Магдебурзьке право, не опинилося на задньому дворі історії. На все про все часу є два місяці, до 1 серпня. Не виключено крайнього терміну добровільного об’єднання, щоб встигнути подати всі документи на реєстрацію, провести до нового року вибори і отримати гарантію від держави на інфраструктурну субвенцію на наступні п’ять років

Консультант-«бюджетник» Василь Гром озвучив фінансові перспективи майбутньої Камінь-Каширської ОТГ, яка на його думку і за відповідними підрахунками, у перспективі матиме збалансований бюджет. Він вкотре звернув увагу на цікаву пропорцію – 12,5 тисяч міського населення і стільки ж сільського. А за умови приєднання Полицівської сільської ради, може і трішки більше. А це шанс для ОТГ мати у перспективи солідні освітню і медичну субвенції.

Закликав своїх колег-самоврядців об’єднуватися й очільник Гуто-Боровенської ОТГ Микола Оліферчук, мовляв зважуйтесь, бо хоч роботи і більше, але й фінансові можливості не порівняти. До речі, з його слів, після об’єднання бюджет їхньої ОТГ склав 33 мільйони 500 тисяч, за чотири місяці 2019-го його помісячні бюджетні призначення вже перевиконали на 700 тисяч, які вкладають у розвиток території.

Результатом круглого столу в Камені-Каширському стало створення робочої групи, яка допомагатиме у створенні ОТГ в районі та контролюватиме об’єднавчі процеси. Окрім того, найближчим часом, депутати Камінь-Каширської міської ради мають намір зібратися на сесію для обговорення і, можливо, ухвалення рішення щодо створення ОТГ.

Читайте також: Голова Камінь-Каширської РДА розповів про доцільність створення ОТГ з центром у місті

Коментарі
05 Червня 2019, 15:03
Так це ж раніше було
05 Червня 2019, 17:03
А голова РДА почав втілювати "домовленості"вирішивши, що саме він має скликатити сесїю міської ради 4 червня,а не міський голова( як законом про місцеве самоврядування прописано). По місту розклеїли оголошення, на ринку оголосили через радіомовлення. Мовляв оголошую загальну мобілізацію,якщо народ не прийде на сесію,то завтра не настане. Настало 4 червня(день перевороту) Петро Герасимик сів за президію, а народ їх "послав", як і фактично депутати міської ради(окрім семи). ГКЧП блін. Те що є великі проблеми в уже створених ОТГ(Ківерці,Іваничі та їнших),які не мають чим платити зарплату педагогам, техпрацівникам, не мають коштів на розвиток своїх ОТГ його не хвилює,головне зайняти крісло голови ОТГ, а там, де наше не пропадало,якось воно для народу буде,ну затягне паски,переживе.
06 Червня 2019, 01:47
Хто і з ким домовився? Хто пропонує Каменю об"єднуватись? З ким круглий стіл? Колишній секретар райкому КПРС хіба був? Брехня. Карпомиза не було. Потапчука теж не було. Хто дає інформацію на сайт? Голови яких громад були присутні? Вже лякаяють не створенням повіту, бо це брехня не пов"язана з створеням ОТГ, а не отриманням інфраструктурної субвенції. Група самозванців буде КОНТРОЛЮВАТИ об"єднавчі процеси. Хоч опублікуйте прізвища і штатний розпис цього угрупувавння, хто пахан, хто касир общака. Тільки не кажіть, що ці доброхоти альтруїсти-страждальці, за покликом комсомольських сердець готові останній долар віддати громаді. Хто ініціатор? Хто виконавець? Сім депутатів замало для прийняття любого рішення. Уявіть, що у Верховній Раді 100 депутатів керуватиме всією радою. Забагато постає запитань. Чекаєм на продовження.
06 Червня 2019, 02:14
Та нет так все гарно в тих ОТГ
06 Червня 2019, 10:42
Сцикотно коментарі публікувати? Ось вся ваша підленька сутність.
06 Червня 2019, 16:27
Мер та інші дотичні до його соби не можуть елементарно зрозуміти простих речей. Вони говорять що мовляв не слід поспішати з ОТГ оскільки у такому разі вони мають поки гроші на розвиток міста й тому що законодавство в контексті утворення Повітів не визначено й потому забивають баки усім притомним громадянам включаючи ще крім того 12 мільйонів недоїмки на заробтню плату технічним працівникам шкіл району яка повторюється раз у раз коли розпочинається розмова про ОТГ. На ці аргументи Мерської команди можемо відіслати Їх тільки на третій поверх білого дому буквально в коридор для того щоб вони почитали історичну довідку утворення К-Каширського району. Просто нагадати Указом Президії Верховної Ради Української РС, був утворений К-Каширський район то біш у той час законодавчим інструментом утворювалися райони так само й цього разу утворюватимуться Повіти. Тобто одного дня засинаємо в одному місті, а після прийняття Верховною Радою Закону про Повіт (Любешівський?) просинаємося в інших вже реаліях. НЕ буде ніякого Закону про розшифровку стану ПОвіту, що таке і з чим його їдять. Як і раніше все буде в ручному режимі через прийняття політичної доцільності, а отже хто зможе достукатися до осіб які можуть приймати подібні рішення той і буде на коні. Оскільки район поки пасе задніх про усіх напрямках то й і висновки самі собою напрошуються. Про недоїмку в12 мільйонів розкажемо іншим разом.
06 Червня 2019, 18:31
"Результатом круглого столу в Камені-Каширському стало створення робочої групи, яка допомагатиме у створенні ОТГ в районі та контролюватиме об’єднавчі процеси. Хро наділив цю робочу групу контролюючими фнкціями? Хто просив допомогу? Кубло запроданців. Тільки бігають з одного круглого столу на інший. Вже скликали віче в центі місті. Хоч одна людина прийшла на Ваше віче? Жодної. Тепер колотять людей на сесію. Схаменітся люди!
06 Червня 2019, 18:37
Не про повіт треба говорити після приходу до влади блазня- "президента". Україна як країна може зникнути з карти світу, а Ви про якесь примарне ОТГ чи повіт...
06 Червня 2019, 20:23
Цілком згоден. у грудні 1919 року повністю завершилась експансія України Росією. Моліть Бога щоб історія не повторилась.
06 Червня 2019, 21:54
"Україна як країна може зникнути з карти світу, а Ви про якесь примарне ОТГ чи повіт.": як би Ви читали історію становлення радянської влади у свій час то ви Не говорили б про те, як Нам зберегти Україну. Сільська рада сьогодні або й міська не є тим стержнем який може зцементувати Українську владу загалом. Сьогодні Україна протребує перезавантаження. Громади і є тим перезавантаженням при якому, раз - владу беруть у руки адекватні громадяни які подекуди знають що творити на своїй території у межах Українських законів залучаючи найкращі напрацювання Європейської спільноти. Два - сільска рада або міська не є тим осередком розвитку місцевої спільноти оскільки надалі після організації ОТГ, вони об"єднуватимуться в Повіт в якому мають бути усі владні повноваження і в першу чергу правоохоронної діяльсті усе те, що цементує владу на даній території. Скажу чи не вперше. Наприклад якщо буде Повіт в Камінь-Каширську і не тільки, потім відбудеться реформа виконавчої президентської гілки влади. Тобто, тільки у Камінь-Каширську буде райдержадміністрація на чотири бувших райони. Ви готові віддати РДА Любешівському району? Я не готовий. Якщо Ви бажаєте міцної України Вона має пройти посеред Камінь-Каширська.
07 Червня 2019, 02:08
Україна тільки й існує завдяки нормальній роботі органів місцевого самоврядування . Будуєш знову радянську модель влади, бо сам є її продуктом. Прцес називається ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ. Центром і буде об'єднана територіальна громада. Райдержадміністації і ради будуть ліквідовані. Буде перфектура ( кілька людей з юридичною освітою), що будуть аналізувати відповідність законодаввству України рішень, які приймать депутати ОТГ. У разі невідповідності - скасовуватимуть їх. Що таке повіт ніхто не знє. Відсутні будь-які законодавчі акти з цього приводу. Повіти в Польщі були утворені через сім років після організації ОТГ. Оптимізація державних служб (санстанція, статистика, прократура, пенсійний фонд і ін.) проходила за екс-територіальним принйипом, що означає поза-центром і тому їх ніхто і ніколи вже не поверне в повіт де б він не був Все вже залищиться як є!
07 Червня 2019, 03:32
Ніхто з дописувачів не розуміє головного задуму децентралізації. За повіт переживають корупціонери і дармоїди, що привикли отримувати конверти, хабарі і відкати, або ті хто бачить в цьому своє майбутнє. Вони перелякані, що з під них виб&amp;quot;ють стільці, і вони підвиснуть на зашморгах безгрошів&amp;quot;я. Мені подобається задум Президента про державу у смартфоні, я вірю, що він це зробить і всі довідки, виписки будуть в електронному вигляді, чиновників стане менше, влада ще менш помітною. хапуги віддаляться від народу за грати електронних дисплеїв котрі не беруть могоричів та торб. Ніж далі &amp;quot;контролюючі&amp;quot; органи тим спокійніше працювати, подалі від начальства, ближче до кухні - мрія солдата. А нас лякають історією Каменя, котру не знають. Магдебурзьке право, райцентр, уєзд чи ще там, що. Місто по мірі розвитку насичувалось структурами для збору податків, охорони правопорядку, ідеологічними установами, освітніми, медичними, культурними установами, але час бере своє, &amp;quot;залізний кінь прогреса&amp;quot; невмолимо зминає непотрібні ланки, пришвидшуючи обіг коштів, доставку вантажів, знищує комунікативні бар&amp;quot;єри і одні установи зникають поступаючись перед більш досконалими. З Каменя до Любешева чи Маневич година дороги, з самого далекого села району ще плюс година - та мільйони українців щодня на роботу добираються півтори години, а тут раз в місяць чи півроку дістатись на вказану годину до потрібної установи не велика проблема. Це теперішні клерки переживають, що в них не буде дохідних місць, для мене особисто перспектива повіту у місті - не цікава абсолютно.<br/> А за отг правильне інтерв&amp;quot;ю у Дунайчука взяла розумна газета &amp;quot;Волинь&amp;quot; де його слова такі: &amp;quot;Бондар не хоче об&amp;quot;єднання, бо не хоче ділитись грішми з селами&amp;quot;. Коли йому дзвонив коресподент Волині Дунайчук саме обідав з Трофимчуком, але погано закусив, а як відомо що в тверезого на умі... І це правильно, а невігласи з &amp;quot;Полісся&amp;quot; пашталакають про перспективи отг без жодного розумного аргументу.
07 Червня 2019, 15:04
Ви всі свої у цілому цікаві і правильні роздуми перекреслили фразою, що вам абсолютно байдуже питання про долю повіту. Ще у разі нерозуміння цього питання, це півбіди, але якщо це усвідомлена чи умисна позиція, то ви, даруйте, не працюєте на конструктив і розвиток каміньської громади та краю у цілому. Наше місто впродовж століть було центром північного Полісся не випадково. Його геостратегічне положення( найзахідніша у бік Пінських боліт твердиня і можливість будівництва залізниці), відтак оборонне, інфраструктурне, рівновіддалене щодо кордонів та інші позиції зумовлювало його статус. Невже через позицію та особисту незацікавленість однієї особи, нехай і з долею здорового глузду, має бути допущена стратегічна помилка в масштабах повіту, краю та й західного регіону України загалом??? Різні там контори, центри, установи, адміністративні заклади тощо -дійсно вторинні в еру смартфонів, але ж логістичні, геополітичні у місцевих масштабах та інші головних комунікативні речі є стратегічними у малих і великих вимірах, невже це так складно зрозуміти???
08 Червня 2019, 00:15
&amp;quot;найзахідніша у бік Пінських боліт твердиня і можливість будівництва залізниці&amp;quot;: між іншим якщо хто незнає але Білорусь будує автошлях якраз посеред Пінського болота у напрямку Українського кордону. Говорити про те, що Повіт не цікавий то говорити про Повіт е тільки з огляду слимака якому тільки шурхіт і сам шурхість у нірку. Шановні Повіт це і є влада, по-перше маємо вже окружний Камінь-Каширский суд один на п&amp;quot;ять чи чотири райони. Потім згідно законодавства тут буде місцева прокуратура це і є влада. Потім податкова та інші державні декоцентралізовані органи між іншим. Отже шановні якщо яка-небуть політична сила доб&amp;quot;ється становлення у цьому місці своєї місцевої влади, свого голову ОТГ, тому швидше всього й віддадуть правління РДА на чотири райони. Якщо хто не розуміє що таке влада і що з Ним кушають то і надалі мрійте державу у смартфоні. шановні платити податки, відповідати по кримінальним справам, адміністративних, виконувати елементарні закони це все має виконуватися через примус владою своїх обов&amp;quot;язків. Якщо Ви цей примус хочете віддати сусідам то Ви є &amp;quot;ПРИДУРКАМИ&amp;quot; які нічого не тямлять.
08 Червня 2019, 18:59
Повіту бути. А Бондар просто боїться брати на себе відповідальність. Робити нічого не хоче, відповідальності не хоче. І хто сказав, що має бути легко.
09 Червня 2019, 13:43
Якийсь недалеки чолов&amp;quot;яга, путає повіт та отг в одну каструлю. Та почитайте хоча б інтернет, якщо не дозволяє освіта вникнути у законодавчий простір, в цілях самоосвіти. Бондар якраз не боїться і робить все для громади яка йому довірила втретє управління містом. Всякі невдахи, як Герасимик, можуть тільки розбазарити та нажитись на громадському майні. Бондар добився збільшення меж міста, а Герасимик продав стільки ділянок, що майже нічого не залишилось. Гляньте в його декларацію і те на чому він їздить. На зарплату сторожа Пасажу назбирав? Чи це накопичення з тих часів коли вже відмінили ринковий збір, а він ще два роки з напарником стригли капусту на білорусах та приїжджих торгівцях. Хай би задекларував цей дохід, а потім вже пнувся на голову опг.
09 Червня 2019, 18:13
https://kivertsi.rayon.in.ua/news/154761-problemu-muzichnoyi-shkoli-v-kivertsiah-visvitlili-u-tsn<br/>Звиздець, до обєднувались, далі на черзі скорочення медиків медицина і так далі.<br/>Прекрасний приклад ОТГ в дії. Що на це збреше Дунайчук? Агов де коментар Герасимика?
10 Червня 2019, 15:37
то чого ж ви не говорите, що обєдннання буде в будь якому випадку, бо це по закону. в грудні цього, або в січні наступного року, обєднають примусово. але це буде після прийняття бюджету верховною зрадою. і тоді про будь яку допомогу від держави можна забути. <br/>дуже гарна позиція в бондара, почекати поки обєднають примусово.
10 Червня 2019, 15:41
а для бестолкових ось карта за 2015 рік. запитання: як ви думаєте, чи багато щось змінилось з того часу?<br/>http://texty.org.ua/action/file/download?file_guid=60091
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024