Узаконять пересадку органів по смерті

28 Жовтня 2016, 21:52
1160 Джерело: inpress.ua

Трансплантологи просять облраду клопотати перед парламентом

Пацієнти українських лікарень, зокрема й волинських, конче потребують донорських органів. Однак нинішнє законодавство утруднює їх пошук. Щоб урятувати тисячі безнадійних хворих, волинські лікарі закликають парламентарів пришвидшити прийняття закону про трансплантологію.

БЕЗ ДОНОРІВ ЩОРОКУ ВМИРАЄ ДО 2 ТИСЯЧ ХВОРИХ

Як зазначили учасники інтерактивного прес-клубу «Ціна здоров’я» обласної ради на тему «Трансплантація органів в Україні: шанс для життя чи стрес для суспільства», пересадка органів є останнім шансом на порятунок для кількох тисяч хворих українців. Завдяки донорським органам у Волинській обласній лікарні вдалося вилікувати чимало краян.

– На сьогодні маємо 20 пацієнтів із пересадженими нирками, – зазначає головний лікар обласної клінічної лікарні Іван Сидор. – Хоча практикуємо й пересадку печінки, зокрема трансплантували одній волонтерці.

Операції з пересадки та реабілітація подібних пацієнтів вартує великих грошей. Наприклад, на добу одному хворому з пересадженим органом потрібно імунодепресантів (для пригнічення імунних реакцій організму) щонайменше на 300 гривень.

– Нині обласна клінічна лікарня потребує додатково близько 1,8 мільйона гривень, щоб повноцінно рятувати пацієнтів з трансплантованими органами, – каже керівник.

Медики вбачають вихід у реформуванні галузі. Однак з нинішнім фінансування це неможливо, впевнений депутата облради Сергій Сівак.

– Медицина фінансується за залишковим принципом. Про що говорити, коли на боротьбу із захворюваннями серцево-судинної системи на Волині виділили всього чверть фінансів від потреби, – обурюється обранець громади.

Дехто вбачає порятунок у страховій медицині. За словами голови профільної комісії облради Олександра Зінчука, її модель доцільно перебрати від сусідів-поляків, які теж перейняли досвід у розвинутих країнах Євросоюзу.

РІДНІ ПОМЕРЛИХ ПЕРЕЧАТЬ ДОНОРСТВУ

На думку учасників прес-клубу, на заваді трансплантаціям стоять юридичні та моральні аспекти. Більшість родичів померлих краян відмовляються від пересадки органів. Натомість, наприклад, у сусідній Білорусі – близько 92 відсотків донорів органів по смерті. – Ситуацію може змінити закон про трансплантацію: нині у Верховній Раді зареєстровано два проекти. Ольга Богомолець пропонує, щоб кожен заповів свої органи після смерті для пересадки. По раптовій смерті дозвіл на трансплантацію дають родичі.

– Згідно із проектом екс-міністра охорони здоров’я Олега Мусія, варто запровадити «презумпцію мовчазної згоди», коли загиблий від нещасного випадку автоматично стає донором органів, – зазначають медики.

Щодо морального аспекту, то лікарі просять духівників і громадських активістів роз’ясняти потребу в донорських органах.

– Потрібно, щоб священики, громадські організації, журналісти проводили відповідну роботу, наголошувати: людина після смерті через передані органи може врятувати життя ближніх, – зазначає головний позаштатний спеціаліст з детоксикації обласного управління охорони здоров’я Ігор Гордійчук.

Роман ЖИЖАРА

Коментарі
29 Жовтня 2016, 14:25
Був колись напрямок у дослідженнях, коли людський організм розглядали як технологічну машину, наприклад, серце-енергетична машина (об"ємний насос) тощо. А нині переходять на агрегатний ремонт - аналогія?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024