Бабусі з Підцир'я розповіли про культуру поляків, жорстокість німців і традиції поліщуків

30 Жовтня 2016, 21:32
2864

Вивчаючи діалектику Камінь-Каширщини доктор філологічних наук  Григорій Львович Аркушин записав цікаве відео. Він зняв розмову із двома нашими землячками, жительками села Підцир’я.

Бабусям Марії Фінюк та Євдокії Шліхті уже за дев’яносто. За плечима у них величезний досвід, а тому і про своє життя їм є що розповісти.

Скоріш за все для професора, керівника Західнополіського ономастико-діалектологічного центру Григорія Львовича важливо було зафільмувати їхню говірку, однак бабусі пригадали багато цікавого.

Отже, маєте змогу переглянути відео та почути  з їхніх вуст про навчання у польській школі, про культуру і вихованість поляків, про звичаї і традиції полішуків, про жорстокість німців та інше.

 

Коментарі
31 Жовтня 2016, 01:24
АРКУ́ШИН Григорій Львович (19. 04. 1948, с. Сильно Ківерців. р-ну Волин. обл.) – мовознавець. Д-р філол. н. (2005), проф. (2006). Цікава людина і цікаві розповіді записав. Жаль, що сьогодні нема часу продивитися відео повністю. Славні бабці (чи живі ще, бо 6 років пройшло?), коли почув наше "яво" свою покійну бабцю пригадав.
31 Жовтня 2016, 11:35
У книзі професора Гарвардського університету Сергія Плохія "Брама Європи", яка описує історію нинішньої України з часів Геродота і до революції гідності, йдеться, що через недоступність, непривабливість приприп'ятських боліт, карпатських гір на цих територіях найкраще збереглися діалекти колишньої говірки наших пращурів. Звісно, що час та обставини корегували цю говірку, але щось таки у цьому є...
31 Жовтня 2016, 15:11
На початку своєї розповіді Марія Філюк(дівоче Соловей) оповідає про родину з 6 братів з хутора Дубицько, яку називали Дзьоби. Частина з них була, як згадує баба Марія, вивезені до Сибіру і повернулися тільки у 60-х роках. Нині нащадки тієї робочої родини поставили пам'ятний знак на місці цього хутора, прагнучи закарбувати пам'ять про ті страшні часи. Петро Мартинович Соловей, син одного з цих братів, свого часу працював заступником голови міської ради. Тривалий час директором місцевого ПТУ працював Іван Петрович Соловей - шанована та інтелігентна людина. Відомі у місті і районі й інші гілки цього Дубровицького древа, які дають собі раду у цьому житті. Ці дві бабусі, які подолали 90 літній рубіж, зберегли напрочуд світлу пам'ять і розум, доволі адекватно оцінюють поляків, німців, москалів і ті реалії тяжкого і непростого часу. Прикметно, що Анатолій Шліхта, син Дуньки Шліхти, як оповідали його однолітки, мав з дитинства прекрасне виховання, неабиякі здібності до навчання, малювання та освіти. Характерним є те, що поліщуки не терпіли матюків, брутальщини - це підкреслює у своїй розповіді Євдокія Шліхта. Ну і, нема де правди діти, нюянці таки були особливі у цьому регіоні, бо ще я чув вислів, мабуть від водіїв, що "...у Ракові на дорозі корови розумніші як у Нуйні люди". Звичайно, що це перебільшення і, вочевидь, мали на увазі поведінку підпилих чоловіків, що пленталися на проїжджій частині села по дорозі від кума додому)) Та й фактор сусіднього села, як і всюди, тут спрацював, бо підцирці, клітичани завше конкурували з нюянцями чи лебцями. А найкраща конкуренція це, звісно, принизити сусіда...Все старе як світ!
31 Жовтня 2016, 20:57
Дякую пану Хріну за пояснення. Дуже пізнавально. З Іваном Петровичем я один раз мав бесіду у його кабінеті, дійсно мудра й інтелігентна людина. Трохи не второпав як хлопци нюанці конкурували з підцирцями. На Волі також Шліхти жили, то вони в рідні до Євдокії Шліхти?
31 Жовтня 2016, 22:10
Це тепер молодь чекає маршрутку годину, аби проїхати 1-2 км, а колись, як каже баба Марія, 5 км була невеличка відстань. Тому добрим хлопам передвоєнного чи й повоєнного часу 5-7 км крунути на вечорниці до поступливіших дівок з Підцир'я чи Клітицька через Луку й Залісся до Нуйна, то не далі як з Далників на Волю чи Заберіззя у Камені. Зауважте, що Підцир'я є відносно нове село, мешканці якого з Яловацьких і Клітицьких хуторів будували тут хати вже у післявоєнний час, як оповідають бабульки в основному на зароблені в Арґентині чи Ґамериці, як тоді казали, гроші. Та й по центральному тракту з Пуцір'я до Нюйна не так далеко, як файна дівка там чекала хлопа...))) Після 1939 року і особливо після закінчення війни до Каменя заставляли переселятися хутірських мешканців-колишніх власників землі, що проживали навколо містечка, поля укрупнювали і зліквідовували приватного господарника, як клас...
31 Жовтня 2016, 22:40
А зараз на Дубецьку так званий атошник і &quot;патріот&quot;Пташник взяв на себе+свою жінку+свого родича земельки сільгосппризначення - і викопав пісчаний карєр..Нібито рибок буде розводити,ставочок буде...тесе..<br/>Пісочок продав,ставка - не буде..
31 Жовтня 2016, 22:42
http://kamin.rayon.in.ua/topics/516-na-kamin-kashirshchini-spritni-dilki-rozkradaiut-ta-prodaiut-liudiam-pishchani-runti
31 Жовтня 2016, 23:07
А чому &quot;так званий атошник&quot;? Чому слово &quot;патріот&quot; в лапках? Ви хіба справжній атошник і патріот, що маєте моральне право сумніватися у цих якостях Пташника? Я- ні! Нам багато хто миліший і приємніший з тих, хто за рюмкою чаю з кумом чи друзями копонить на владу різних рівнів, матюкає ту несправедливість і бедлам навкруги, аніж хлопці, які пішли на Майдан, пішли без повістки в Лугандонію на перші рубежі оборони краю. Навіть їх реальні поранення, посвідчення учасника АТО ми піддаємо сумніву, бо ніяк не можемо вкласти у свою голову такі особисті кроки... Саме через таких відчайдухів, яких, звичайно, не всі ідеалізують, і для цього є серйозні підстави, наші діти чи внуки вряди-годи матимуть свою державу з якоюсь справедливістю і можливістю заробити на кусок хліба чесною працею як колись брати Дзьоби на Дубицьку. Взяв Пташник землю, викопав ставок, посадить деревця, збудує якесь помешкання - і Бог йому в поміч. Будуть його діти чи внуки мати свій клапоть землі і пам'ять про тата чи діда, що боронив свою землю як вмів, і як розумів та за це отримав територію для прикладання рук, бо без рук там не буде ні рибки, ні врожаїв. А навкруг Каменя земельки доста, хто хоче скуштувати цього хліба, що потребує рук, записуйтесь до Вероніки у фермери, купуйте китайського коня-трактора і, як кажуть, прапор на дишло!
01 Листопада 2016, 02:30
Дякую за роз&quot;яснення пану Хріну і за Дзьобів також (чув такі прізвиська у нащадків тих братів). Чому мене якийсь емоційний дядько називає у множині &quot;усім 777&quot;? Б.Пташника бачив лише раз у житті на порозі магазина Сверби. Що собою являє той кар&quot;єр Пташника поняття не маю, але рахую, що юридичних порушень та шкоди екології там нема. Щодо Підцир&quot;я, то &quot;відносно нове село&quot; можна визначити по маркерному хресту на могилках, а він там зберігся з написом про заснування на початку 20-х років 20 століття, але ж там ще є залишки могилок біля заготконтори, які з виду старші.
01 Листопада 2016, 11:50
Смішні ви люде)) Пташника в Каміні вже ніхто неідеалізує,особліво після цього копання піску.Землю площею аж 6 гектар він справді взяв ніби для сільгосппризначення,але ніякого ні ставка,ні млинка ,ані вшневого садка там не буде. Копається там пісок і продається без будь якого права і дозволу..На тому Дубецьку пройшло моє дитинство.Там, де Пташник копає пісок, якраз горб і води там не буде ніколи, хіба налляє басєйна туди.. А пісок і землю він продав - і скоро там буде чергове нелегальне сміттєзвалище..
01 Листопада 2016, 13:59
Якщо вже така міцна ностальгія за тими дубецькими землями і через це є несприйняття Пташника, який до того всього, на твоє переконання, порушує чинне законодавство, то накатай &quot;тєлєгу&quot; до Києва чи Луцька і най розберуться з тим піском. Тоді поставиться крапка і все стане на свої місця. Бо ми часто свої особисті інтереси, емоції, переконання і здогадки переносимо на незручних чи не прийнятних для нас людей, гамузом мажемо дьогтем атошників, патріотів чи владу. Пора навчитись мислити і діяти конкретно, дискретно і цілеспрямовано, аби ностальгія і заздрість безпричинно не виїли печінку і мізки собі та людям...
01 Листопада 2016, 16:59
&lt;p&gt;Знов Козік виплив як ****. У нього це слово паразит &amp;quot;так званий&amp;quot;. До чого ж ви завислива і *** людина, пане Богдан. Недаремно вас в школі, позаочі, усі лузером називають&lt;/p&gt;
01 Листопада 2016, 18:50
Що ж ти так себе називаєш &quot;вчитель&quot;,але так і залишаєшся &quot;так званим&quot;))Тобі і Пташнику скрізь мерещиться Козік..Думаєш,усі у восторзі від Пташника?Наробив він дєлов,але тільки у свій карман- і думаєш,що тільки Козік про це знає?Наобіцяє атошникам туйову хучу , а потім собі все підгребе.
01 Листопада 2016, 21:22
То давай порахуємо: 1) скільки 1 тонна піску коштує; 2) яка продуктивність екскаватора (-рів); 3) скільки днів на рік ведуться навантажувальні роботи; 4) яка сума гривень зароблена?
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром