В Україні засновано почесну міжнародну нагороду – медаль «Олександра Довженка»

01 Листопада 2016, 16:17
1495

Серед перших нагороджених медаллю «Олександра Довженка»– письменник, автор історичних романів Іван Корсак

Міжнародна літературно-мистецька Академія України для відзначення заслуг громадян України, а також іноземних громадяни та осіб без громадянства, які проявили себе у сфері мистецтва і науки, як видатні творці, організатори та меценати, рішенням Правління Академії від 1 листопада 2016 р. заснувала медаль «Олександра Довженка».

Згідно з «Положенням про нагородження» почесною медаллю «Олександра Довженка» відзначаються талановиті люди творчих професій: письменники, літературознавці, перекладачі, художники, композитори, музиканти, – за видатні творчі здобутки, а також особи з інших сфер діяльності, котрі внесли вагомий внесок у розбудову національної культури та відродження духовності, виводячи їх до рівня загальнолюдських надбань.

Медаллю можуть нагороджуватися меценати, державні та громадські діячі, представники різних професій та віросповідань, які щиро підтримують мистецтво і науку матеріально, поширюють їх чи активно сприяють їхньому розвитку. 


 

Отже, першими нагородженими медаллю «Олександра Довженка» стали видатні українські та зарубіжні письменники, науковці, перекладачі, громадські діячі і меценати: грузинський та український письменник, перекладач, дипломат Рауль Чілачава, письменник, Шевченківський лауреат Василь Голобородько, письменник і науковець Ігор Павлюк, грузинський письменник та громадський діяч Гурам Одішарія, письменник, автор історичних романів Іван Корсак, публіцист, письменник, головний редактор газети «Культура і життя» Євген Букет, письменник та публіцист із Канади, головний редактор журналу «Порт-Фоліо» Михайло Блехман та український меценат і громадський діяч Віктор Кияновський.

Згідно з Положенням, міжнародна медаль «Олександра Довженка» є громадською відзнакою. Нагородження медаллю здійснюється одноразово. Медаль вручається разом із посвідченням встановленого зразка. Носиться з лівого боку грудей і розміщується в ряді зліва направо – після державних нагород України та відомчих відзнак.

Рішення про нагородження медаллю ухвалює Правління Міжнародної літературно-мистецької Академії України.

Сергій Дзюба,

президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39