Майстер лісу Добренського лісництва відсудив у держави ландшафтний заказник «Сірче»

03 Листопада 2016, 20:34
озеро Сірче. Фото Андрія Куницького 7708
озеро Сірче. Фото Андрія Куницького

Апеляційний суд Волинської області скасував рішення суду першої інстанції, який зобов’язав майстра лісу Добренського лісництва ДП «Камінь-Каширське лісове господарство» Петра Дейнеку повернути державі передані йому в оренду 97 га на території ландшафтного заказника «Сірче» на Волині.

Про це свідчить рішення суду від 11 жовтня, пишуть Наші гроші.

Апеляційний суд вказав, що суд першої інстанції зробив правильний висновок в частині того, що право передавати в користування ці землі природно-заповідного фонду належали Кабміну, а не Камінь-Каширській райдержадміністрації.

Разом з тим, апеляційний суд вказує, що прокуратура подала позов про повернення цих земель державі із запізненням.

Зокрема, за даними суду, прокурор дізнався про те, що озеро «Сірче» (94 га) з ділянкою прибережної смуги (3 га) на території Добренської сільради перебуває в оренді Дейнеки, з листа за підписом голови Камінь-Каширської РДА від 10 червня 2010 року. А з позовом в суд прокуратура звернулася у липні 2014 року, тобто із простроченням 3-річного терміну.

Камінь-Каширська РДА погодила передачу в оренду Дейнеці на 49 років вказаних 97 га у 2007 році. Договори оренди були підписані у 2008-2009 рр.

Озеро «Сірче» з прибережною смугою входить до державного ландшафтного заказника місцевого значення «Сірче», що був створений ще у 1992 році.

Зазначимо, Дейнека Петро Михайлович – майстер лісу Добренського лісництва ДП «Камінь-Каширське лісове господарство». Його рідний брат Анатолій Дейнека очолює Львівське управління лісового господарства (з липня 2015, а до того також протягом 1999-2004 та 2005-2013), а племінник В’ячеслав Миколайович Дейнека є головним лісничим ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» (Волинська обл.).

Нагадаємо, на початку 2015 року низка громадських організацій вимагала проведення перевірки діяльності Анатолія Дейнеки на посадах у Львівському управлінні лісового господарства.

У електронній декларації Анатолія Дейнеки вказано кілька нежитлових приміщень у Львові та будинок площею 537 кв м.

Коментарі
04 Листопада 2016, 03:45
49 років-це два покоління людей з хвостиком. Лісник хоче жити вічно?
04 Листопада 2016, 13:02
Апеляційний суд при прийнятті названого рішення прийняв до уваги процедурне порушення, а не розглядав цю проблему по суті. А суть проста - оренда, м'яко кажучи, була оформлена не цілком законно. Це не означає, що вона була неможлива як така, просто треба було взяти дозвіл Кабміну, а там розцінки, мабуть, були значно вищі від місцевих. Виглядає на те, що Богдан Колісник, обідаючи десь на пеньку зі своїм колегою з сусідньої області Анатолієм Дейнекою, дійшли згоди, що "пора брать...", як казав майор Пронін у відомому фільмі. Пора то й пора, благо що покійний Петро Калитка, нехай спочиває з Богом, був людиною розважливою, підприємливою і розумів, що він від цього не втратить нічого, навіть якщо й організує обговорення оренди на сходах селян щодо одобрямса такої затії... Але час іде, він непростий, і місцева влада, можливо й нове керівництво сільради, мусить час від часу моніторити законність на підконтрольній території, бо оборудка може випливти на поверхню як бурштин з поліського піску розмитого бурхливими водами сьогодення. Не виключено, що така заковика в оформленні оренди муляла око і душу орендарям, пасувало б її легенько підправити - мислили вони, а як це зробити, наші юристи від Мамони знають твердо. Влізти в процедурні речі, підмінивши їми суть питання. Якщо номер пройде і ще запізнитися з касаційними справами, то, згодом, вже ніхто не поправить, бо спливуть позовні терміни. Хіба хтось додумається скористатися процедурою нововиявлених обставин. А кому потрібні ті нові обставини? Хіба рейдерам, що заздрісно поглядають на лакомий кавалок унікальної поліської природи, де хіба ще бракує затишненького будинку відпочинку чи будиночку лісника, такої собі маленької Хонки, які будував на Світязі відомий митник Калєтнік. Оскільки тепер територія заказника Сірче і не калитчина, і не калетніка, то пора таки ж знайти їй твердого господаря... Думаю, що саме через це тепер й тривають такі юридичні оформлення, що потребують вищеозначеної апеляції. Як на мене, Петро Дейнека не є найгіршим господарем на Сірчі, він не дає браконєрити на цій території, не робить якихось несусвітніх забудов чи порушень ландшафту то ж і збитків природі нема. Якщо він по людськи дає доступ рибалкам -любителям, відпочивальникам, грибникам та іншим охочим помилуватися природою, то для чого його рухати? Варто пройти процедуру очищення, оформити оренду належним чином і господарювати для свого блага і блага громади... А жаба, особливо поліська, квакала завше, вона і буде квакати та душити заздрісників й далі, бо така її природа. Ця жаба є невід'ємною складовою не тільки ландшафтного заказника Сірче, але й інших біосферних територій, дехто каже, що й всеукраїнського масштабу...))
04 Листопада 2016, 16:55
Анатолій Дейнека походження своїх статків на телепрограмі ЗІК з Дмитром Добродомовим пояснив чітко і переконливо - з дитинства, з молодих років тяжко трудився, господарював, з дружиною годували свиней, курей та іншу живність, садили бульбу тощо. От і нажили добра всілякого...Хто б сумнівався?
05 Листопада 2016, 01:09
Зі слів пана Хріна нинішній власник справляється, а без господаря і хата поступово руйнується. А 49 років, то не вічність, бо є ще діти, онуки і вони хочуть хліб з маслом. Щодо жаб, то перебільшення. Про справжніх чув розмови, що у Камені в останні роки чомусь меншає (лише ропух доста, а вони не квакають майже).
05 Листопада 2016, 14:27
Щодо краси природи, то бідний через постійну нужденність її не бачить, а багатому всерівно, хто в Сірче начальник.
05 Листопада 2016, 21:57
Кажись , замість династії "вовків"-лісівників вже маємо династію дейнек-лісівників...
05 Листопада 2016, 22:42
Анатолько вже дохтур наук, проффесор лісотехніки, а Івась щойно кандидатик, тому й прихватизацію грубувато вовчики-братики вчинили...
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром