У Камені-Каширському подоражчає вода

25 Червня 2019, 09:00
5004

У Камінь-Каширську зростуть ціни на послуги водопостачання та водовідведення на 30%.

Про це повідомляє виробниче управління житлово-комунального господарства.

 

Законами України «Про житлово-комунальні послуги», «Про ціни і ціноутворення», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про державне регулювання в сфері комунальних послуг», постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» для суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання, що провадять діяльність на суміжних ринках, передбачено встановлення економічно обґрунтованих тарифів на комунальні послуги на рівні, що буде покривати всі витрати в собівартості цих послуг .

Відповідно до частини десятої статті 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» у разі зміни протягом строку дії цін/тарифів обсягу окремих складових економічно обґрунтованих витрат з причин, які не залежать від виконавця/виробника, зокрема, збільшення або зменшення податків і зборів, мінімальної заробітної плати, амортизаційних відрахувань, підвищення або зниження цін на паливно-енергетичні та інші матеріальні ресурси, виконавці/виробники проводять коригування встановлених цін/тарифів на житлово-комунальні послуги і подають на затвердження до органу, уповноваженого здійснювати встановлення таких цін/тарифів.

В умовах постійного зростання основних складових тарифів, зокрема, мінімальної заробітної плати, вартості електричної енергії, паливно-енергетичних та інших матеріальних ресурсів виникла невідповідність діючих тарифів фактичним витратам для вироблення (створення) послуг з централізованого водопостачання та водовідведення. Це, в свою чергу, негативно відобразилося на діяльності  ВУЖКГ, стані систем централізованого водопостачання та водовідведення, якості надання послуг споживачам, функціонуванні галузі в цілому.

Отже коригування  тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення до економічно обґрунтованого рівня є необхідним заходом для належного функціонування підприємства, зокрема, для здійснення розрахунків за електроенергію, оплати податків та забезпечення споживачів якісними послугами та питною водою.

Згідно з вимогами чинного законодавства виконавці/виробники здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) житлово-комунальних послуг і подають їх органам, уповноваженим здійснювати встановлення тарифів. На сьогодні згідно з вимогами Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» для Камінь-Каширського  ВУЖКГ таким уповноваженим органом є виконавчий комітет  Камінь-Каширської  міської ради.

Процес формування , та коригування (розрахунку) тарифів на житлово-комунальні послуги регламентовано чинною нормативно-правовою базою. Кабінетом Міністрів України затверджено єдині для всіх суб’єктів господарювання, що функціонують на ринку житлово-комунальних послуг, порядки формування тарифів на житлово-комунальні послуги, зокрема, Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 (далі – Порядок).

Діючі на цей час тарифи на послуги Камінь-Каширського  ВУЖКГ  встановлені з 10.08.2016 року рішенням виконавчого комітету  Камінь-Каширської міської  ради від 25.07.2016 № 42 у наступному розмірі:

- на послуги водопостачання – 6,24  грн. за 1 м.куб. з ПДВ;

- на послуги водовідведення – 14,59  грн. за 1 м.куб. з ПДВ.Так, з часу встановлення діючого тарифу відбулося зростання основних складових тарифів, а саме: витрат на електроенергію у зв’язку із зростанням тарифів на електроенергію  на  45,24 %; витрат на оплату праці у зв’язку із зростання мінімальної заробітної плати на  - 61 %, витрат на податки та збори та ін.

              Враховуючи вищенаведене, з метою приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня у зв’язку із зростанням тарифів на енергоносії, у зв’язку із зростання мінімальної заробітної плати тощо, Камінь-Каширське  здійснило розрахунки економічно обґрунтованих витрат на централізоване водопостачання та водовідведення та подає їх на перегляд  :

на централізоване водопостачання   – 9,05 грн за 1 куб. м (з ПДВ);

на централізоване водовідведення    – 19.88 куб. м (з ПДВ).

Таким чином, тарифи на послуги  Камінь-Каширського ВУЖКГ  зростуть:

- на централізоване водопостачання – для всіх споживачів  на  31,05 %,

- на централізоване водовідведення – для всіх споживачів  - 26,61 %

Коментарі
26 Червня 2019, 01:56
На практиці ціноутворення відбувається за дуже простою схемою. Тут Нам дають у процентах збільшення витрат за де-який період в основному; електроенергія, зарплата, податки. Про те Вони враховують також і так звані інші витрати які немаловажні у цих обрахунках. До інших витрат враховують майже усе що покладено на водо- та водовідведення. Яким чином це відбувається. За дуже простою схемою. Економіст сидячі на своєму робочому місці підбиває підсумки здійснених витрат за де-який період й отримує процент збільшення тих чи інших витрат до загального об"єму витраченої води, тобто води яка була відібрана з скважень, хоча може рахувати й той дебіт який тільки споживається споживачами. Маємо норму 4 куб. на місяць на одного споживача (громадянина), а не домогосподарство. Як правило ця норма не споживається добросовісними споживачами але споживається недобросовісними й тому чим більше споживається останніми тим більше платять добросовісні оскільки за деякий час тарифи знову піднімаються через те, що витрати збільшуються через ще більші витрати під час забору води з скважень. Тому до прикладу чим більші втрати підприємства як у Нашому випадку при наповненні водою басейну тим більші витрати й більший тариф. Тому гра на політику начальника ВУЖКГ не приводить Нас ні до чого хорошого. Найкраща його робота це працювати на совість, а не гратися в політику задля особистих меркатильних цілей. Іншим разом якщо тариф не зростав з 16 року то це проблема Нашого Мера який очевидно не розуміється на економіці та господартсві, оскільки підприємство має самостійно заробляти на своє життя та підтримку свого господарства так і міського. Тепер коли Мер говорить Нам, що він не може йти на реформування міської ради в ОТГ і не в першу чергу оскільки місто має складне міське господарство через те, що й Міська рада повинна підтримувати комунальне господарство своїми коштами то Ми йому скажемо що ЦЕ є прорахунком Цього МЕра, оскільки підприємство повинно було самостійно за рахунок зароблених коштів підтримувати це господарство й за рахунок своєчасного підвищення тарифів, а не в ручному режимі. Таким чином МЕР підставив реформи у Камінь-Каширську своїм зазкорузлими поглядами. Очевидно йому вже не місце перебувати на цій посаді, осікльки він банкрутує підприємство спеціально для того щоб ще посидіти на цій посаді мотивуючи Нас тим, що Міська рада має допомагати підприємсту перебувати на плаву.
28 Червня 2019, 10:33
Камінь таки на сексуальному грунті з'їхав з котушок.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024