Дематюкація мови: українцям хочуть заборонити вживати ненормативну лексику

04 Липня 2019, 10:43
Ненормативна лексика 1988 Джерело: Фотоілюстрація
Ненормативна лексика

У вівторок 3 липня у Верховну Раду нардепи внесли законопроект про дематюкацію мови.

Про це повідомляють на сайті парламенту, передає УНН.

Так, законопроект "Про протидію лихослів'я" (про дематюкаціі мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкації мови) від 2 липня 2019 року зареєстрували під номером 10414. 

Ініціатор законопроекту – народний депутат Ольга Богомолець.

Наразі законопроект отриманий Верховною Радою і переданий на розгляд керівництву.

Тексту законопроекту на сайті парламенту поки немає.

Читайте також: Які соціальні допомоги збільшуються з 1 липня

Коментарі
04 Липня 2019, 14:06
А якою їм після цього розмовляти? Української не знають. «Суржик» без матів не звучить.
04 Липня 2019, 17:39
бідненький ляшко
05 Липня 2019, 12:54
На сайті дематюкація відбулася шляхом заміни провокаційного ніка "Хрін" (дохріна, нахріна, хрін тобі тощо) на більш поміркований нік "Шляхта".
05 Липня 2019, 14:30
Нікнейм &amp;quot;Хрін&amp;quot; був запозичений з нашої спільної історії, оскільки сотник УПА на псевдо Хрін був звинувачений поляками у &amp;quot;підступному&amp;quot; вбивстві у 1947 році польського генерала, віце-міністра оборони Польщі Кароля Свєрчевського і це послужило/було використано одним із суттєвих мотивів для початку сумнозвісної акції &amp;quot;Вісла&amp;quot;, котрою завершили &amp;quot;остаточного вирішення українського питання&amp;quot; на Закерзонні у Польщі. Окрім того, цей нік до певної міри був українізацією нашої материнської мови, оскільки недооцінений й дотепер нами дарунок природи хрін на Великодному столі ні у кого не асоціювався з похабщиною та асоціаціями, що була насаджена росіянами серед українців, особливо в повоєнні часи після ДСВ. <br/>Але ж не &amp;quot;хріном/хлібом єдиним&amp;quot; - казав колись відомий кухар, додаючи у фарш на котлети трішки м'яса, тому з приходом проукраїнської команди на Печерські пагорби потреба хрону у боротьбі з відомим Овочем (ростовсько-московським) дещо зменшилась і коментатор зі схожим ніком Хрін взяв собі &amp;quot;творчу відпустку&amp;quot;. Всілякі співпадіння у напрямку думок, стилю та рівня спілкування тощо з іншими коментаторами, як кажуть пишучі люди, можуть трапляються у житті не раз. До слова у моїх коментах жодних матюкливих слів, пане Марку, Ви не зустрічали, але це не означає, що там не було перцю. Я ж також бачу певну мімікрію у ніках колег по цеху, як, до слова, і їх творче зростання - рідше їх розмови переплітаються з оковитою, різними там земляками-нещасниками, потребою у ступенях і званнях та іншої мішури, що відволікає від суті і мети викладеної в коментарях думки. То ж ростемо поволі, спонукаємо своїх земляків до думки, до самоповаги, намагаємось утвердити потребу у своїй державі, своїй вірі і правді. Шкода, що результати президентських перегонів часто &amp;quot;прибивають до нашого берега, якщо не г... то тріску&amp;quot;, але інфантильність, патерналізм, теледебілізм наших людей, вихованих останніми десятиліттями, на жаль, також дає про себе знати сповна. Щодо матюків, то я особисто колись писав, що у своїй родині я практично їх не чув, особливо з вуст старшого покоління, хоча мої родичі переважно не були ані &amp;quot;уродзьоними&amp;quot; інтелігентами, ані рафінованими педагогами, котрим, як і служителям культу, лихословити не пасує...<br/>Принагідно, дякую за пам'ять про мене грішного, нехай дарують мені земляки мою певну провокативність, спрямовану на потребу роздумів на життям, причинами і наслідками наших негараздів, нагадуванні часто гірких та не всім приємних історичних фактів тощо, бо все це було сказане з добрими намірами.
05 Липня 2019, 16:38
Пане Хрін, а треба приглядатися до молодих людей, наприклад, коли вони роблять покупки а супермаркетах або касах залізничного вокзалу, коли вони гасають нічними вулицями на моциках, коли молоді панянки по-службі мають ситуативну владу, коли вони сьорбають каву в кафешці тощо, щоб зрозуміти, чому Зєля.
06 Липня 2019, 01:07
А я у ФБ бачив навпаки: посилання на Уляну Супрун, яка вважає, що матюки слід дозволити, бо вони психологічно покращують стан хворих.
07 Липня 2019, 17:19
Хрін треба замінити на Чекіст.
07 Липня 2019, 20:06
А ти десь бачив &amp;quot;чекістів&amp;quot;, які відстоюють українську позицію?
07 Липня 2019, 21:43
Для 14:19 у кожної людини є світогляд, в основі якого бачення так званої &amp;quot;картини світу&amp;quot;. Картина ж світу тісно пов'язана з системою особистісних цінностей, які й спонукають людину до поступки (наприклад, прийняття рішення взяти нік &amp;quot;Хрін-Шляхта&amp;quot;). Хрін не може бути чекістом, бо чекісти жили давним -давно, та й взагалі під цим ніком маленький колектив людей, де є ієрархія, зокрема, мені відповів один, а може й головний в ній. Безумовна ці люди поінформовані об'єктивно про всю камінську господарсько-управлінську &amp;quot;еліту&amp;quot; (я й 5% не знаю того, чого знають вони, бо працюю в іншій сфері). Узагальнено можу сказати таке-Хрін однозначно патріот та люди, поблизу нього, також патріоти. А 14:19 має рівень командира відділення, який аргументом рахує байку, що АК рейку прострілює, чи бабці, яка говорить: &amp;quot;А в районній газеті ж написано&amp;quot;. До того, що ярлики вішати навіть для анонімів з сайту мабуть не варто.
08 Липня 2019, 15:23
Дякую за підтримку та правильну ідентифікацію щодо проукраїнської позиції. А ото щодо Вашого &amp;quot;...взагалі під цим ніком маленький колектив людей, де є ієрархія, зокрема, мені відповів один, а може й головний в ній.&amp;quot;, то тут колишня відома практика, коли троє художників/графіків працювали в жанрі карикатури єдиним творчим колективом під загальною назвою &amp;quot;Кукринікси&amp;quot;, перебільшення. Ніякого колективу, як і окремого Центру з відносинами &amp;quot;Юстас-Алєксу&amp;quot; )) нема і бути не може. Є, мабуть, певний ступінь освітньої підготовки, системна робота над аналізом подій і фактів та бажання розбудити думку своїх земляків, бо таки соромно за них в окремих ситуаціях. От взяти хоча б останню спробу міських достойників на чолі з дідусем Бондаром зберегти свої м'які крісла депутатів, можливості свого чиновницького впливу у місті та кругленькі зарплати штатних працівників мерії з періодичними преміями з різних джерел взамін майбутнього повіту у історичному центрі північного Полісся Волині, взамін майбутнього молодих мешканців цього міста, якого позбавили можливості утворити ОТГ з центром у Камені-Каширську. <br/>Та й загалом, один нездара - уродженець міста на посаді губернатора області не зміг чи не захотів через свою пихатість (бачте, нагнівався на земляків) відновити за райцентром статус належного йому здавна поліського Центру, інший - виходець з сусіднього району дбає лишень за свої ще два-три роки на посаді, а далі - хоч трава не рости. Але ж основна причина у тому, що яловими є мешканці міста у цьому відношенні, абсолютно ретроградну і споглядальну позицію займають очільники районної медицини, аби не привертати зайву увагу до свого міні-бізнесу у цій галузі. Досі освітню галузь очолюють перефарбовані вихованці партії регіонів чи й ще раніших часів, котрі тримають в чиновичій &amp;quot;узді&amp;quot; пасіонаріїв з освітянського середовища. Та й Сус на схилі своєї кар'єри не робить різких кроків, аби не &amp;quot;зурочити&amp;quot; свого посадового статус-кво при зміні політичних вітрів. Добре хоча б те, що він доклав свої можливості для переходу до ПЦУ раків-ліської православної громади. Так по цеголці й розбирають колиші мури на свої хороми, з яких були збудовані несучі стіни нашого міста, краю та й загалом держави. Головне, щоб було що &amp;quot;на хліб намазати&amp;quot;, а те, що завтра прийдуть зайди і ніхто не сховається у своєму домі навіть з високим парканом чи мурованою з цегли огорожею висотою до 5 метрів, як це було у Києві чи деінде. Але кому потрібні мої теревені, коли перед виборами є шанс отримати 200-300 грн за голос і проголосувати по-приколу...
08 Липня 2019, 19:09
Пане Хрін, а якби Камінь був би частиною Польщі (гіпотетично) владний механізм працював би по-іншому? &amp;quot;...розбудити думку своїх земляків, бо таки соромно за них в окремих ситуаціях&amp;quot;-це виховна задача, яку розв'язати можна лише шляхом зміни світогляду, причому світогляду не однієї людини, а загалу, а це вже парадигма (наприклад, сумнозвісний &amp;quot;русский мир&amp;quot;), яка намагається бути стійкою (не змінюватися), отже задачу практично неможливо розв'язати. Проте мовчати не треба, тому Ви правильно поступаєте. На днях мав деякі справи в камінських установах, то на вар&amp;quot;ята, в одній із установ запропонував прилаштувати дітей до ВНЗ, але у відповідь: &amp;quot;Де вони потім будуть працювати? У Польщі?&amp;quot;. Отакий от світогляд аборигенів.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром