Помста Сталіна: чим небезпечний борщівник та як із ним боротися

07 Липня 2019, 16:10
Фото ілюстративне 5339
Фото ілюстративне

Липень – пора активного цвітіння борщівника Сосновського, найменший контакт із цією рослиною призводить до сильних опіків на шкірі  та алергічних проявів.

Борщівник Сосновського потрапив до нас із Кавказу, де місцеві жителі варили з молодого листя цієї рослини овочеві супи та борщі. Він містить сполуки, небезпечні для шкіри людини при сонячному опроміненні. У молодому листі ці речовини можуть розкладатися при термічній обробці. В Україні ж його культивували як хорошого медоноса, робили силос для тварин. Культивувати цю рослину наказав сам Йосип Сталін. Згодом з'ясувалося, що молоко годованих борщівником корів гірке й не придатне для вживання.  Тоді бурян і перенісся у дику природу, окуповуючи береги водойм, луки та узбіччя доріг. Борщівник виростає до кількох метрів у висоту. В народі його стали називати «помстою Сталіна».

Рослина розростається неймовірно швидкими темпами. При тому, що знищити її досить важко, оскільки хімікати, які випалюють борщівник, не можна використовувати у межах населених пунктів. Натомість скошений бурян, який не відцвів, пускає нові пагони й може рости кілька років, аж поки не відцвіте.

В управлінні житлово-комунального господарства Рівного кажуть, що борщівник не входить до переліку карантинних рослин, тож місцеве самоврядування не має підстав контролювати поширення цього буряну. Відповідно, не можуть змусити й власників земельних ділянок знищувати його на своїх територіях. Попри це, запевняють, реагують на звернення людей і скошують зарослі.

Борщівник – рослина отруйна. При найменшому контакті зі шкірою залишає важкі термічні опіки. При чому, подразнення проявляються як за кілька годин, так і за кілька днів. Тіло починає свербіти, зявляються почервоніння, пухирі. А при сильному ураженні може підвищитися температура, починає нудити. Рани після опіків гояться довго, загострюючи інші шкірні захворювання. У період цвітіння борщівник Сосновського виділяє в повітря отруйні речовини, які шкодять здоровю й без прямого контакту з рослиною.  

При опіках борщівником потрібно якнайшвидше промити уражену частину тіла, накрити її, що не потрапляли сонячні промені. Місце опіку треба продизенфікувати спиртовим розчином, обробити аерозолем «Пантенол» або «Рятівник».  Після надання першої допомоги звернутися до лікаря.

 

Коментарі
07 Липня 2019, 21:29
Для Каменя він неактуальний, зокрема, з боку Ковеля та з боку Любешова не бачив жодної рослини. Але поблизу Каменя є інший карантинний бур'ян ваточник сирійський ("плантація" поблизу озера Озюрко). Бачив зарості вздовж дороги Одеса-Київ, так навіть мальовниче виглядають на фоні одноманітності придорожніх захисних лісосмуг.
10 Липня 2019, 12:49
Пора до вуза як з вами звязатися
10 Липня 2019, 16:40
Пані Варвара сьогодні або завтра поблизу генделика Гноянця на рекламному щиті буде вивішений маленький рекламний буклет з переліком спеціальностей, телефонами факультету та приймальної комісії. Я причетний лише до однієї спеціальності з того переліку. У мене тут, у Камені, лише номер мобільного інтернету, куди можете прислати СМС, якщо Вас зацікавить.
14 Липня 2019, 01:17
Ще не було.Чекаємо.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39