Ірина Констанкевич: «Районні лікарні потрібно укомплектовувати медобладнанням»

16 Липня 2019, 20:30
4685

«Такого депутата, як ви, у нас ще не було», -- зазначали медики Камінь-Каширської ЦРЛ на черговій зустрічі із Іриною Констанкевич.

Ірина Констанкевич вкотре завітала до районної лікарні, аби обговорити найактуальніші теми.

У спілкуванні із лікарями підняли питання забезпечення медзакладу обладнанням та теми реформування вторинної ланки медицини. Медики при нагоді подякували Ірині Мирославівні за підтримку у намаганні відстояти створення Камінь-Каширського госпітального округу й водночас поскаржилися на низькі заробітні плати.

«Про те, які у нас зарплати, навіть соромно говорити. У той час, коли питання підвищення оплати праці освітянам постійно на слуху, про медиків, здається, ніхто й не згадує», -- зауважували на зустрічі. 

Лікарі відверто зазначали, що сподівалися на підвищення зарплат після реформування вторинної ланки медицини, однак тепер розчаровані, оскільки початок змін постійно відкладають.

«Добре знаю реальні зарплати лікарів та скільки не вистачає фахівців у медзакладах, що багато змушені виїжджати за кордон через мізерну оплату праці в Україні. Складається враження, що такий «геноцид» лікарів був спланованою акцією. Освітяни виходили на страйки, організовували протести -- їх почули. Ми напрацювали відповідні зміни, я стала співавтором та автором низки законопроектів та законів спрямованих на покращення ситуації в освітній сфері. Але міністерство охорони здоровя наче відсторонюється від реалій, а в цей час люди потерпають від недоступності медичної допомоги», -- каже народний депутат.

Медики наводили приклади, коли їм доводилося рятувати жителів Камінь-Каширщини із задавненими проблемами зі здоровям. Розповідають, що люди невчасно звертаються до лікарів, бо часто не мають за що, або ж не мають можливості залишити свої господарства, з яких живуть, аби пройти елементарне обстеження в районі. До речі, саме тому Ірина Констанкевич ініціювала програму «Здоров’я — кожному мешканцю села», в рамках котрої у віддалених селах району проводилися виїзні прийоми лікарів. Поряд з цим вона змогла залучити кошти соцеконому (майже 1 мільйон гривень) на придбання медобладнання для Камінь-Каширської ЦРЛ та Камінь-Каширського центру медико-санітарної допомоги. 

«Вважаю, що районні лікарні треба укомплектовувати медобладнанням, бо, якщо буде обладнання, то і медична послуга буде якісною та доступною. Це особливо важливо перед впровадженням медичної реформи на вторинному рівні», - наголосила народний депутат, висловивши намір й надалі відстоювати інтереси медичних закладів.

 

Головний лікар Камінь-Каширської центральної районної лікарні Людмила Потягайло:

– За ініціативи Ірини Констанкевич та підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у нашу лікарню придбали апарат для штучної вентиляції легень. Обладнання не з дешевих – майже 300 тисяч гривень. Цей апарат дихає за людину під час операції. Тих апаратів, які ми мали, бракувало для операційних залів нашої лікарні. За рік проводимо 700 операцій, тому таке обладнання є незамінним у нашій роботі і має бути завжди справним.

Офтальмологи Камінь-Каширської центральної районної лікарні почали працювати з новими автокераторефрактометром, за допомогою якого підбирають пацієнтам окуляри та лінзи, та безконтактним тонометром, що вимірює очний тиск. Придбати їх вдалося завдяки коштам, що їх виділяли з різних бюджетів: районного (300 тис. грн), обласного (400 тис. грн) та державного, зокрема із фонду соцеконому за підтримки Ірини Констанкевич (680 тис. грн). Народний депутат підтримувала нас у намірах створити окремий Камінь-Каширський госпітальний округ, де центральною була б наша лікарня.

 З ініціативи Ірини Мирославівни діє програма «Здоров’я – кожному мешканцю села». На мою думку, профілактичні огляди населення вузькопрофільними спеціалістами украй потрібні. Люди, на жаль, здебільшого через економічні причини легковажно ставляться до свого здоров’я. У лікарню звертаються дуже часто вже в крайніх випадках. Профілактична ж діагностика дозволяє виявляти захворювання на ранніх стадіях або запобігти їх виникненню. Це надзвичайно важливо, особливо у випадках, коли йдеться про онкологію.

Такого обранця, як Ірина Констанкевич, у нас на окрузі ще не було. Вона постійно відвідує села, спілкується з людьми. Це надзвичайна людина, абсолютно відкрита і проста. Цікавиться проблемами усіх галузей району, відстоює питання медицини. Зокрема Ірина Мирославівна вміє сформувати дієву команду. Вона не просто має статус народного депутата, а відповідає йому. Її помічник у районі перебуває на телефонному зв’язку 24 години на добу. Вірю, що й надалі Ірина Мирославівна буде захищати права медичних працівників.

 

Лікар-офтальмолог Камінь-Каширської центральної районної лікарні Наталія Цимбалюк:

«Ірино Мирославівно, велике спасибі вам за те, що посприяли в оновленні діагностичної бази в лікарні нашого кабінету. Тепер нашим хворим не потрібно їздити на діагностику кудись. Водночас дякую від імені тих стареньких і немічних жителів району, які в силу свого фізичного стану не можуть вже приїхати навіть у районну лікарню. Завдяки виїзним прийомам лікарів в рамках ініційованої Вами програми, ми виявили дуже багато хворих глаукомою, які фактично сліпли.  Ви дійсно той депутат, який дбає про своїх виборців, а тому підтримую лише Вас. Ви робите добро, не чекаючи винагороди. І я переконана, що це добро до Вас повернеться».









 

Коментарі
17 Липня 2019, 00:16
«Районні лікарні потрібно укомплектовувати медобладнанням» - це все одно що сказати "Всі тіла падають на поверхню Землі" ))
17 Липня 2019, 01:56
"Цей апарат дихає за людину під час операції.": що за висновок, головного лікаря?, апарат не може дихати він може тільки штучно вентилювати легені кислородом чи може я щось пропустив?
17 Липня 2019, 09:53
Ох, не всі верстви населення охоплені.<br/>А де допомога дітям? Кажуть, що Констанкевич, ще до виборів, має усиновити декілька сиріт - Каденчука, Герасимика, Сидорук, або прилаштувати до нормальних дитбудинків де достойне доларове утримання.
17 Липня 2019, 12:46
Щоб використовувати медобладнання то ще потрібно хороших розумних лікарів щоб лікуввли людей , а не на той світ відправляли . Хабарники ...
17 Липня 2019, 13:59
От я дивуюся з людей: робиш - погано. Не робиш - погано. Що ж вам потрібно? Скільки вже тієї жовчі може бути?
17 Липня 2019, 14:46
Питати треба було не тільки в Міністерстві охорони здоров’я, а в заступниці аптечної мафії Богомолець, яка за сумісництвом є головою комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради. В питаннях освіти Ірина Констанкевич орієнтується, а ось в медичних справах транслює риторику опаболоку, Ляшка та Палиці. Не розбирається вона і в питаннях реформування системи місцевого самоврядування. Після прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій в Україні не стане, як мінімум, половини районів. То може треба говорити про запровадження чітких і ефективних критеріїв охорони здоров’я, а не спланований «ворожими силами» «геноцид». Нардеп повинен мати в якості помічників не подружок, а фахівців з основних галузей життя суспільства.
17 Липня 2019, 20:22
На 5 фото у Бегаля пердак підгорів і не закривається.
17 Липня 2019, 23:51
Напишіть краще про те, як Ваша багіня не стала президентом
18 Липня 2019, 00:12
&amp;quot;Нардеп повинен мати в якості помічників не подружок, а фахівців з основних галузей життя суспільства.&amp;quot;: трохи таки так. Ця зустріч трохи є непідготовленою але справа не в тому, а в іншому може вже хтось втомився або вони самі не сильно позиціонують, оскільки намагаються не побити горшків. Все-таки вони прийматимуть рішення, а тут треба бути трохи толерантним до оппонента як би не образилися, що вже й відбувається між іншим.
18 Липня 2019, 02:52
Що це за дідок? Хотешівець? Що Леся скаже?
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром