Реформування районів: триває обговорення нової моделі Волині

23 Липня 2019, 16:00
3141

Заступник голови обласної державної адміністрації Валентин Цьось 23 липня провів нараду, на якій розглянули пропозиції Мінрегіону щодо удосконалення адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів регіону.

Про це інформує прес-служба Волинської ОДА.

Під час наради поінформували, що облдержадміністрація скерувала пропозиції у Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово‑комунального господарства щодо укрупнення районів та можливі конфігурації. Заступник начальника управління містобудування та архітектури Віталій Швай розповів, що деякі пропозиції міністерством були враховані, а деякі – ні.

— Була створена регіональна робоча група, яка сформувала модель проекту адміністративного устрою Волинської області. Ми запропонували сформувати чотири райони – Луцький, Володимир-Волинський, Ковельський та Камінь-Каширський. Це більш об’єктивно щодо покриття області і комфортного доступу населення до всіх послуг, організацій та теруправлінь державних органів. Однак пропозиція Мінрегіону – відрізняється. В міністерстві пропонують виокремити три райони (без Камінь-Каширського), кількість проектних ОТГ залишити 44 (хоча за перспективним планом області — 71), з них 11 міських, 17 селищних, 16 сільських, – повідомив Віталій Олександрович.

Заступник голови обласної державної адміністрації Валентин Цьось зазначив, що такий розподіл не відповідає методичним рекомендаціям Мінрегіону. Тож область відстоюватиме своє бачення адміністративної реформи.

— Наша позиція незмінна й спільно напрацьована робочою групою, депутатським корпусом,  місцевим самоврядуванням та експертним середовищем. Наша пропозиція більш раціональна, бо якщо не буде Камінь-Каширського району, то найвіддаленіша точка до районного центру Ковеля буде за 200 кілометрів. А це не відповідає рекомендаціям Мінрегіону. Та й волинянам це буде приносити труднощі. Стосовно кількості ОТГ – це питання підлягає обговоренню. Якщо будуть зміни до перспективного плану й їх затвердить обласна рада – відповідно тоді й змінюватимемо базовий рівень, – відзначив Валентин Іванович.

За проектом облдержадміністрації, населення області розподілиться наступним чином. Луцький район – 414 тисяч осіб, Володимир-Волинський – 218, Ковельський – 221, Камінь-Каширський 185.

Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк теж підтримує укрупнення до чотирьох районів.

— Насамперед треба врахувати ті зміни, які можуть бути внесені до перспективного плану. Але загалом ми підтримуємо пропозицію щодо створення чотирьох районів. За територіальною доступністю й розміщенням – це найзручніший варіант. Окрім того, ми маємо переглянути вже створені ОТГ. Є громади, які працюють на своє утримання, а є такі, які ще навіть повертають гроші в державу. Тому, можливий варіант об’єднання вже створених громад, – зазначив експерт.

Загалом, обговорення проекту адміністративно-територіально устрою Волинської області триватимуть. Заплановане також засідання регіональної робочої групи, яка своїм протоколом підтвердить проект облдержадміністрації. Лише тоді – документ з аргументацією відправлять до Мінрегіону.

Коментарі
23 Липня 2019, 20:24
Останні новини стосуються того, що сьогоднішнє рішення облдержадміністрації було тим, що Вони не погодилися з рішеннями Мінтегіону. а тому позаяк пан Кух який свого часу направляв лист для створення об"єднаного району саме в Любешові виявився холостим пострілом але таким, що все-таки таким що було болісно сприйняте в К-Каширську. Нам на Північному Заході Полісся нічого ділити, оскільки те становище що МИ маємо сьогодні відбулося давним давно до Нас і Ми тільки маємо розвивати те, що маємо тепер. Роботи багато й пропозицій з К-Каширська для Вас також думаю маємо багато тільки пора вже сідати за стіл переговорів й рухатися далі.
23 Липня 2019, 20:53
Госпітальний округ та податкова в Ковелі , прокуратура в Маневичах, автодор в Старій Вижві, а Ви носитеся з тим районом та отг, як відомо хто з писаною торбою...
23 Липня 2019, 23:36
Госпітальний округ в Ковелі креатура ковельської райдержадміністрації, прокуратура за Законом має бути переведена в Камінь, оскільки тут маємо територіальний суд, автодор також буде Наший, докажемо і все з іншим налаштується. По медицину окрема тема і вона буде прийнята і в Любешові, і в Камені. і в Маневвичах.
24 Липня 2019, 09:46
Треба щоб Камінь петицію до преЗЕдента організував, про утворення Каміньського району. 25000 голосів і петиція до розгляду
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024