Є компанії, які зацікавлені в агро-бізнесі в Україні, – посол Австралії в Україні Мелісса О’Рурк

25 Липня 2019, 15:43
1369

Інвестиційна привабливість Волинської області, трудова міграція, політика та підтримка України на міжнародній арені – про такі важливі для розвитку регіону питання говорили у Волинській обласній державній адміністрації. У четвер, 25 липня 2019 року, Волинь вперше відвідала посол Австралії в Україні Мелісса О’Рурк. Напередодні пані Мелісса побувала у Луцькому замку, а серед запланованих зустрічей сьогодні – перемовини з т.в.о. голови обласної державної адміністрації Олександром Киричуком.

 

Найперше, директор департаменту економіки та європейської інтеграції облдержадміністрації Ігор Чуліпа розповів іноземній гості про основи життєдіяльності регіону, його потенціал та перспективи.

Специфіка області в тому, що ми – на заході держави і маємо спільний кордон з Євросоюзом (Польщею) та Митним союзом (Білоруссю). З точки зору промисловості – область має надзвичайно потужний сільськогосподарський потенціал. Ми маємо велику кількість лісів, Шацький національний парк з перлиною – озером Світязь, з цілющими водами та унікальними лікувальними властивостями. Шацький парк має надзвичайно великий туристично-рекреаційний потенціал. Цього року за два місяці сезону його відвідали більше туристів, ніж за весь минулий рік. Окрім того, маємо потенціал і з точки зору історичного туризму – місто Олику, яке у 1553 році отримало Магдебурське право. Маємо чимало потужних підприємств – «SKF  Україна», «Кромберг і Шуберт», Луцький ремонтний завод «Мотор», «Модерн-Експо», «Тервакоскі», «Кроноспан» тощо. Останнє, до слова, завдяки співпраці з Волинською обласною державною адміністрацією отримало 118 мільйонів євро на розбудову новин виробничих ліній, – розповів Ігор Дмитрович.

За словами посадовця, область велику увагу приділяє популяризації альтернативних джерел енергії. Зараз на експертизі в Міністерстві економічного розвитку та торгівлі перебуває проєкт із будівництва сонячної електростанції Коршовецької СЕС. Також експертизу проходить проєкт будівництва вітрової станції на території Володимир-Волинського району.

Волинська область розвиває унікальні логістичні можливості. На території регіону функціонує 9 пунктів пропуску – 6 автомобільних та 3 залізничних. Окрім того, на етапі реєстрації перебуває проєкт індустріального парку «Ковель», складовою частиною якого буде митно-логістичний термінал. Орієнтовна сума інвестицій у цей проєкт – 600 мільйонів євро. Там запланували створити близько 3 тисяч робочих місць. Окрім того, в Нововолинську теж зареєстрований індустріальний парк. В Луцьку наразі оформлюють документи на реєстрацію еко-парку «Волинь».

Також Ігор Чуліпа відзначив культурну складову співучої Волині. Він розповів і про Волинський хор, і про численні співочі та танцювальні фестивалі й про етно-конкурси.

«Австралія дуже далеко від України, однак дві держави мають багато спільного. Ми маємо однакові цінності, ми підтримуємо міжнародне право. Австралія є захисницею українського суверенітету та територіальної цілісності. У 2014 році наша держава  представила санкції проти Росії через її дії в Криму та на Донбасі, а нещодавно через полонених українських моряків. Ми спільно співпрацюємо з Україною, аби залучити до відповідальності винних у збитті малазійського боїнгу МН17, на борту якого загинули 38 резидентів та громадян  Австралії. Щодо торгівлі та інвестицій – стосунки наших країн на сьогоднішній день скромні, зокрема через велику відстань між країнами. Однак, є компанії, які зацікавлені в агро-бізнесі в Україні. Також, ми маємо налагоджені людські стосунки – 46 тисяч австралійців мають українське коріння. Діаспора в Австралії – зорганізована, їхній голос чують в Уряді», – поінформувала пані Мелісса.

Варто зауважити, що Мелісса О’Рурк відзначила високі досягнення українських спортсменів на Іграх Нескорених у 2018 році, які відбувались у Сіднеї. Команда з 15 спортсменів – завоювала 20 медалей. Найбільше їй запам’яталася Майя Москвич, волинянка, яка виборола дві золоті медалі у стрільбі з луку. До слова, зустріч з Майєю – ще одна з причин візиту гості на Волинь.

«Сьогодні ми зустрічаємося з Майєю також. У нас є програма невеликих грантів уряду Австралії. Цього року гроші отримали й організатори Ігор Нескорених в Україні. Вони були скеровані на закупівлю обладнання для реабілітації та тренувань ветеранів, а також підготовки наступних учасників змагань. Дещо передали в Луцьк, тому ми сьогодні їдемо подивитися де воно і як використовується», – повідомила пані Мелісса.

Не оминули на зустрічі й теми політики. Посол Австралії в Україні поцікавилася, яких змін очікує Волинь після нещодавніх парламентських виборів, та й загалом політичних трансформацій в Україні.

«Ми розуміємо, що сьогодні змінилася загалом політична складова в державі. Нова парламентська більшість — на чолі з Президентом України Володимиром Зеленським. Ми сподіваємося, що вони сформують професійний та ефективний Кабінет Міністрів, буде обраний фаховий прем’єр-міністр. Найперше їхнє завдання – припинення війни на Сході України, повернення Криму та українських моряків. Друге – відродження економіки, й загалом відновлення добробуту українців. Що стосується децентралізації – наша область займає четверте місце в Україні, тому ми чекаємо підтримки реформи. Щодо медицини – за такий короткий період президенства, за ініціативи Володимира Олександровича, Волинь отримала надсучасну швидку, обладнану за останнім словом техніки. Окрім того, його жорстка позиція щодо припинення контрабанди на митницях дасть можливість значно більше наповнювати й наш місцевий бюджет. Загалом, ми працюємо над тим, аби позитивні зрушення відбулися у всіх сферах життя Волині – повідомив Олександр Олексійович.

Користуючись нагодою, Олександр Киричук запросив амбасодорку Австралії в Україні відвідати 10 жовтня 2019 року інвестиційний форум «Volyn Invest 2019». Також він запропонував закликати австралійський бізнес до участі в форумі, а увесь необхідний пакет документів облдержадміністрація надасть.

Окрім того, т.в.о. голови облдержадміінстрації подякував представниці Австралії за безпрецедентну підтримку України на дипломатичному фронті та за санкції проти Росії. За його словами, це важливо для волинян, так як саме наш регіон одним з перших, хто відправив військовослужбовців захищати терени України в найгарячіші точки на Сході.

Натомість Мелісса О’Рурк запевнила, що на відміну від ЄС, санкції Австралії не мають «терміну придатності», вони залишаться в силі доти, доки Росія не змінить своєї поведінки.

 

 

 

Коментарі
26 Липня 2019, 01:25
Назвали тільки пропіарені ЗМІ точкові проекти але слід було акцентувати на регіональні проекти, того що уряд Австралії скоріше всього розуміється на цьому. На жаль нічого не сказали про Полісся, край який має потенціал не згірших від любої іншої області в Австралії.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024