«Камінь-Каширський на сьогодні не є полюсом росту» – голова Волиньради під час обговорення поділу області на райони

30 Липня 2019, 08:08
4682

Щоб прийняти виважене рішення про кількість районів на Волині, потрібно мати повну інформаційну картину їхніх функцій в державі.

Про це голова обласної ради наголосила на засіданні регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Волинської області, – повідомляється на сайті Волинської облради.

Ірина Вахович заявила, що їй, як науковцю, імпонує пропозиція Мінрегіону України щодо моделювання системи адміністративно-територіального устрою нашого регіону. Йдеться про поділ області на 3 райони з центрами у Луцьку, Ковелі та Володимирі-Волинському.

За розрахунками фахівців в Луцькому районі проживатиме 451 тисяча чоловік і він матиме площу 5,5 тисяч квадратних кілометрів. У Володимир-Волинському районі  - 181 тисяча людей, його площа - 2,4 квадратних кілометри. Найбільшим за площею урядові чиновники пропонують зробити Ковельський район - 12 тисяч квадратних кілометрів. Орієнтовна кількість населення цієї території - понад 400 тисяч чоловік.

1

 

Між тим, у волинських еспертів є пропозиція створити в області 4, а не 3 райони. Четвертий, як відомо, пропонується об'єднати навколо Каменя-Каширського, долучивши нинішні  Любешівський, Ратнівський, Камінь-Каширський та частину Маневицького району (без Колківської та  Красновільської ОТГ).

 Ірина Вахович вважає, що до такої пропозиції потрібно ставитися стримано, дбаючи про ефективну стратегію розвитку області.

«Ми не маємо кінцевого розуміння  функціоналу районів. Чи буде до них прив'язане державне фінансування? Не відомо. Якщо з районами будуть бюджетні взаємовідносини, то, можливо, формат 4 районів буде вигідний. Адже якщо ці райони матимуть  серйозні функції, то ми виграємо в тому, що  державне фінансування буде більшим.  Але,  в принципі, я не бачу загроз, якщо в області буде три райони, як пропонує Мінрегіонбуд.  Північ Волині хоче до Ковеля, а не до Каменя-Каширського. Адже Камінь-Каширський на сьогодні не є полюсом росту. Саме тому Любешів, Маневичі та Ратне не хочуть до нього центруватися.  Залишається величезний ризик депресивного майбутнього для  території  Камінь-Каширської району. Коли ми ведемо мову про регіональну економіку, то розуміємо, що в першу чергу, вона базується на теорії розміщення, яка передбачає, що райони повинні ділитися за певними критеріями. Центр повинен бути рівновіддалений, в ньому має бути розбудована інфраструктура,  наявні кадровий та інші потенціали. Всі ці фактори мають забезпечувати одинакові стартові умови для кожної території. У нашому волинському випадку,  розділяючи область на три райони, маємо впевненість про їхню самодостатність. А ось, якщо поділимо на 4, то матимемо один депресивний. Звісно, в умовах, якщо активно запрацює КП "Волиньприродресурс" північні райони матимуть більше можливостей для економічного розвитку", – пояснює голова облради.  

 

Коментарі
30 Липня 2019, 12:36
"Камінь-Каширський на сьогодні не є полюсом росту.": К-Каширський на їхню точку зору не є полюсом росту у першу чергу оскільки за останнії двадцять років цей регіон так чи інакше управлявся з інших точок "росту". Так на протязі двадцяти років К-Каширським управляли з Маневич з Ковеля з Ратна але не тільки з самого Камінь-Каширська. Як міг бути К-Каширський точкою росту якщо в К-Каширську бізнес реєструється в інших регіонах але господарську діяльність проводять в К-Каширську, таких прикладів багато. Призначаючи Ковель повітовим містом для К-Каширська він і надалі буде вимивати Наші ресурси що й було до цього часу, передостанній з цього прикладу це КОМО яке фактично взяло курс на свій розвиток з К-Каширська, майно, оборотні кошти, автомобілі але через правохоронну діяльність Ковеля він був змушений перевести свої активи в Ковель і це доказ того, що свого часу К-Каширський не мав аргументів для КОМО залишитися в К-Каширську. Тому сьогодні говорячи про те, що К-Каширський не має точки росту то МИ бачимо тільки наслідки, а не причину. Причина у тому що К-Каширський до цього часу не міг управляти своїми активами тут на місці. Потім говорячи про активи, розвиток регіону, К-Каширська та навколишніх до нього регіонів/районів МИ не можемо знати, що Ковель якимсь чином тут Нам допоможе, оскільки у Нього самого проблем ніж достатньо то яким чином Ковель Нам тут допоможе? ))))), Він розказуватиме для Нас як вести Наший бізнес та розвивати наший регіон???? Приблизно як розвивається Ковельський регіон можна побачити на прикладі власного господарювання у власному селі голови Ковельської районної ради коли він виорює свою ниву ще дідівськи способом але Ви заїдьте до прикладу в село Черче або інше село нашого району то Ви зможете нарахувати не менше як триста одиниць тракторного стану. Але як господарювати ефективно з отриманням прибутків та сплатою податкових платежів то це проблеми не тільки К-Каширського району але й усього Полісся і не тільки.
30 Липня 2019, 12:40
Потім тут говорить про депресивність нашого регіону з чим Ми категорично не можемо бути згідними, оскільки наприклад майже за десяток років К-Каширський, Любешівський та Маневичиський райони мають позитивну тенденцію до збільшення населення. Потім, шановні не будемо забувати, що ці райони є постраждалими від ЧАЕС і наприклад частина податкових платежів не сплачується населенняи маючи пільги з плати за землю та інші які вже так чи інакше не актуальні сьогодні. Навпаки якщо Ми залишаємося з Ковелем то Ми таким чином залишаємося депресивними, оскільки місцева влада таким чином не матиме стимулів для утримання податкових платежів. Ковель наприклад сьогодні у власному місті та районі утримує податок за землю з громадян, а на томість К-Каширський, Любешів та Маневичі не утримують ЇХ, тому їхнє намагання залишитися з Ковелем то Це практично намагання Цих районів залишитися у тих економіко-господарських обставинах які маємо сьогодні як приклад, який не носить орієнтованого на прогрес взаємовідносин влади та населення, про що голова ради говорить - район депресивний. Тут така справа, якщо податкові платежі сплачуватимуться населенням, населення матиме швидше всього стимул та мотиви для заробляння власних коштів або щонайменше вивід коштів які вже зароблені у білу площину взаємовідносин влади та бізнесу, громадян.
30 Липня 2019, 12:42
Маневичі не хочуть, не бажають, оскільки за фактично за останній період часу десь від 15 років і більше Їм вдовбувували у голови що Маневичі мають бути чомусь центром Повіту. На прикладі того, що в Маневичах останніми часами прокуратура, податкова та інші центральні органи влади розміщувалися в Маневичах. Окружний виборчих округ теж в Маневичах тому у Них і склалася думка про те що К-Каширський для Них не приорітет. Ось так Ми можемо приблизно розказати по усіх тих інших районах і в тому числі з останніх про Любешів які так чи інакше педелюють до того регіону про якого Вони орієнтуються з власної точки зору але Ми ще раз скажемо що Ковель власними податковими платежами не поділиться з Нами, а тому Ми вимушені розвивати власний.
30 Липня 2019, 12:44
Якщо пані голова говорить про депресивність цих регіонів то має бути у цьому випадку власна політична адміністрація цього регіону яка намагатиметься вивести цей регіон з цієї "депресивності" в яку багато хто не вірить, оскільки так чи інакше населення не дозволяло б собі народжувати стільки дітей, що дає позитивну тенеденцію до збільшення числа населення у цих районах.
30 Липня 2019, 15:55
Після виборів почали говорити правду а не те . що хочуть чути виборці. Районні укропівці любим шляхом до влади рвуться а за результат роботи байдуже. Цікавлять можновладців корисні копалини.
30 Липня 2019, 16:05
ну що ,зебіли , скуштували куя ?))) Так бігли голосувати за зєлєнського , неіснуючих &amp;quot;слуг народу&amp;quot; - колишніх укропівців ))<br/>&amp;quot;Бачили очі , що купували ,тепер повилазьте , але жріть! &amp;quot;
31 Липня 2019, 03:38
Камінь завівся через два слова катахрези полюс росту. Полюс у механіці-це край, де нема швидкості, так і говорять полюс плану швидкостей або полюс плану прискорень. А от про кристали говорять центри росту або зародки.
01 Серпня 2019, 22:13
А хіба іншого відношення до міста ії громади варто будо очікувати? Наш мер найхитріший, бо навіщо йому клопоти з ОТГ, коли на виборах з високою ймовірністю можуть відібрати портфеля від глибокого і, даруйте, твердолобого пенсіонера та й клопотів з господаркою збільшеної громади звісно більше. Депутати підтримують це ретроградство, то що з таким «активом» спільного можна мати? Хитрощі і лінь завжди лишають людину і громаду осторонь процесу, а жадібність, як відомо, веде до бідності
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024