Волинь хоче чотири райони – відповідь Мінрегіону

31 Липня 2019, 13:15
Волинь відстоює позицію укрупнення до чотирьох районів: у Мінрегіон відправлять протокол засідання робочої групи. 3934
Волинь відстоює позицію укрупнення до чотирьох районів: у Мінрегіон відправлять протокол засідання робочої групи.

Більшість членів регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Волинської області підтримали пропозицію укрупнення регіону до чотирьох районів.

Про це стало відомо з протоколу засідання, яке відбулося в понеділок, 29 липня, в стінах облдержадміністрації, – повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації Волині.

Заступник голови обласної державної адміністрації Валентин Цьось, який є керівником робочої групи, відзначив, що чіткий поділ ще буде допрацьовуватися. Зокрема в плані розподілу Маневицького району.

«Частина Маневицького району може відійти до Камінь-Каширського, частинка – до Луцького, чи взагалі весь Маневицький район стане Луцьким – ще невідомо. Наразі проводяться підрахунки. Якщо в Камінь-Каширському районі буде достатня кількість жителів згідно з рекомендаціями Мінрегіону (а це не менше, ніж 150 тисяч), то напевно все-таки будемо ініціювати, щоб Маневицький район перейшов повністю до Луцького району. Це заключний етап формування районів з урахуванням сформованих ОТГ. Однак, потрібно й враховувати громади, які об’єднуються», – зазначив Валентин Іванович.

Дещо відрізняється позиція у голови обласної ради Ірини Вахович. Їй імпонує пропозиція Мінрегіону України щодо моделювання системи адміністративно-територіального устрою нашого регіону. Йдеться про поділ області на 3 райони з центрами у Луцьку, Ковелі та Володимирі-Волинському.

«Ми не маємо кінцевого розуміння функціоналу районів. Чи буде до них прив'язане державне фінансування? Не відомо. Якщо з районами будуть бюджетні взаємовідносини, то, можливо, формат чотирьох районів буде вигідний. Адже якщо ці райони матимуть серйозні функції, то ми виграємо в тому, що державне фінансування буде більшим. Але, в принципі, я не бачу загроз, якщо в області буде три райони, як пропонує Мінрегіонбуд. Північ Волині хоче до Ковеля, а не до Каменя-Каширського. Адже Камінь-Каширський на сьогодні не є полюсом росту. Саме тому Любешів, Маневичі та Ратне не хочуть до нього центруватися. Залишається величезний ризик депресивного майбутнього для території Камінь-Каширської району», – зазначила голова обласної ради.

Своє бачення висловив й голова Маневицької районної державної адміністрації Андрій Линдюк.

«Я розумію, що Кабмін навряд чи відійде від ідеї формування трьох районів у Волинській області. А тому, якщо вже ніяк не вдасться відстояти 4-й Маневицький район, маємо вже вирішувати до якого логічніше і практичніше було б віднести Маневиччину. При такому розкладі, маневиччани погодяться тільки на приєднання до Луцького району. Адже і історичні, і економічні, і соціальні зв’язки у нас найближчі до міста Луцька», – повідомив Андрій Линдюк.

У підсумку, після тривалих обговорень, більшість членів робочої групи підтримали пропозицію облдержадміністрації щодо формування чотирьох районів – з центрами у Луцьку, Ковелі, Володимир-Волинському та Камені-Каширському. Відповідний протокол засідання надішлють до Мінрегіону, як офіційне підтвердження позиції регіону.

Читайте також:  «Камінь-Каширський на сьогодні не є полюсом росту» – голова Волиньради під час обговорення поділу області на райони

 

Коментарі
01 Серпня 2019, 01:03
У свій час Кошерські купляли Ратнівські землі і купляли Любешівщину, навіть свого часу вихідець з Раків-Ліса, що поблизу К-Каширська купляв К-Каширський але ніколи К-Каширський не куплявся іншими, навіть Ковель не купляв.)))). Очевидно тут справа не в тому хто кого викуплював, а в тому, що наші предки виборювали собі привілеї більш наполегливо як інші, що по-біля цих земель, адже магдебурське право надавалося тільки тим місяцям які так чи інакше перебували у статусі містечок. Навіть К-Каширський отримав його ще раніше як Ковелю дали його вже опісля. Чого ж звичайно він (К-Каширський) у такому стані то це вже інша справа і очевидно тому, що це містечко/місто було крайнім від Поліської зони, фактично майже від болота. Ковель це вже Волинь тому і воно мало інший статус та інший шлях свого розвитку тому Ковель і Камінь-Каширський це різні за значенням місця які повинні мати свій власний шлях розвитку хоч і інакший за змістом.
01 Серпня 2019, 01:42
Слухайте ніколи Ковелю не дадуть стільки населення, та стільки повноважень на Півночі Волині. Якщо Ковелю дадуть скільки захоче то у цьому випадку він зможе таким чином давити на Луцьк своїми ресурсами та власними рішеннями проти Луцька й таким чином два домінуючих міста на одну Волинь це нереально і не здійсненна мрія будь-кого хто захоче протиставлятися обласному місту, тому слід вже прийняти виважене рішення й працювати на себе, а не оглядатися на сусіда й стригти купони для себе за рахунок сусіда.
02 Серпня 2019, 01:35
Та цей Камінь стратег - Наполеон, Македонський, навіть Атилла, але чому не в шляпі з пером? І де його заспокійлива сорочка?
02 Серпня 2019, 11:48
"цей Камінь стратег - Наполеон, Македонський, навіть Атилла": дякую Вам за визнання моїх скромних досягнень, разом Ми сила ))))))
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром