Камінь-Каширський: прихожани Свято-Іллінського храму відзначили престольне свято у нижньому приділі новобудови

03 Серпня 2019, 13:40
У Камені-Каширському молитовно вшанували пам’ять святого пророка Іллі 5195
У Камені-Каширському молитовно вшанували пам’ять святого пророка Іллі

У п’ятницю, 2 серпня, з благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла у Камені Каширському відбулося урочисте богослужіння на честь святого пророка Іллі.

Про це повідомляє сайт Камінь-Каширського благочиння.

Віряни молитовно вшановували пам’ять ревного проповідника істинної віри в єдиного Бога у спорудженому нижньому приділі майбутнього Свято-Іллінського собору.

Урочисте богослужіння очолив місцевий настоятель – благочинний Камінь-Каширського округу протоієрей Стефан Михалюк, якому співслужили клірик храму протоієрей Владислав Михалюк та запрошені на молитовні урочистості священнослужителі.

3

3

 

Після співу молитви “Отче наш” зі словом проповіді до сотень богомольців, які знаходилися в храмі та на церковному подвір’ї, звернувся настоятель храму Святих апостолів Петра і Павла села Підцир’я протоієрей Сергій Михалюк. Священник нагадав усім присутнім слова старозавітного пророка та псалмопівця царя Давида: “Коли не Господь будує дім, даремно трудяться будівничі” (Пс. 126:1), та закликав у всьому покладатися на Милість Господню, при цьому використовувати всі можливості для сприяння будівництву Дому Божого, котрий буде духовною та архітектурною окрасою не тільки Каменя-Каширського, а й всього Поліського краю.

Завершилася Божественна Літургія, і процесія Хресного ходу рушила навколо храмового будівництва. Священники разом з прихожанами та гостями престольного свята з молитвою на устах просили в святого пророка Іллі духовного сприяння в тому, щоб в скорому часі засяяли золотом куполи нового Свято-Іллінського собору, котрий своїм церковним дзвоном буде скликати до єднання з Богом прийдешні покоління православних камінь-каширців.

5

1

 

Настоятель протоієрей Стефан зі сльозами на очах дякував усім присутнім за молитовну та матеріальну підтримку та закликав у всьому покладатися на Промисел Божий, Який є благим та досконалим для всіх, хто повністю довіряє своє життя Милосердному Творцю. Благочинний також нагадав, що святий пророк Ілля жив за 900 років до Різдва Христового, у той важкий час, коли його народ, залишивши істинного Бога, впав в ідолопоклонство.

Пророк Ілля був ревним поборником істинної віри і благочестя. Він викривав правителів і народ, які ухилились в язичництво. Палкими були проповіді й заклики пророка Іллі. Цар ізраїльський Ахав і особливо дружина його цариця Ієзавель розпочали гоніння на пророка, хотіли його умертвити. Святий пророк відійшов у пустелю і перебував там у молитві та скорботі. Інколи скорбота доходила до відчаю, і тоді пророк просив у Бога для себе смерті. Але, пройшовши через найважчі випробування, він був ще більше звеличений і прославлений.

3

 

Сьогодні, говорив отець Стефан, ми вшановуємо ревнителя слави Божої, людину, яка мала непохитну віру в Бога і безмежну надію на Нього, тому маємо дерзновіння молитовно просити святого пророка Іллю, щоби його заступництвом, Господь допоміг усім православним християнам зберігати чистоту віри та бути гідними синами й дочками Небесної Вітчизни – Царства Божого, а також добрими громадянами земної Батьківщини.

2

 

Коментарі
03 Серпня 2019, 18:00
"котрий буде духовною та архітектурною окрасою не тільки Каменя-Каширського,": якщо він буде копією того який стояв на цьому самому місці але у збільшених розмірах то не знати як, адже спочатку зустрічають за одягом, а проводжають опісля від розуму. Ваший скромний "слуга" вітає Вас із святом й надіємося на мир та спокій у цьому славному місті якого чекає славне майбутнє у Поліському краї як і надіємося на цей храм який більше не впаде до підніжка.
04 Серпня 2019, 00:33
А чому не в хатці, як нуйнці ?
05 Серпня 2019, 01:07
Загальновідомо, що слугам довіряти не можна, бо вони - крадуть.
05 Серпня 2019, 02:58
"Камінь - слуга?": шановний Ви навчіться читати, слуга написаний в кавичках, а отже кожному хто прочитає це слово дається право на сумнів. Друзі я Вас закликаю не брати нічого на віру, сумнівайтесь, сумнівайтесь і сумнівайтесь. Коли Ви будете сумніватися Ви будете думати чому так і не інакше, коли Ви думаєте то будете шукати істину або як говорить священник в цьому дописі:"зберігати чистоту віри та бути гідними". Якщо Ви не будете сумніватися та думати, шукати істини то Ви ніколи не будете чистими у православній вірі та не будете гідними себе та свого народу як закликає пан-отець.
05 Серпня 2019, 23:56
Цікаво, а хто розробляв проект нового приміщення церкви? Хто затверджував цей проект і як він виглядатиме у закінченому виді? Чи це дали типовий проект котроїсь російської архітектурної контори і у місті постане псковсьо-рязанська споруда, чи таки піднатужилися українські зодчі і згодом постане храм хоча б трішки дотичний до українських традицій? Бо сльози на очах бувають з різних причин, вони в отця, вочевидь, з‘являлися і з нагоди «реконструкції» бувшого приміщення церкви, але радість була недовгою. У цілому ж будівництво храму завжди було поважною справою, однак широка обізнаність громади щодо форми, надійності проекту, повноти дозвільних документів тощо лишень сприяє цій справі та отримує підтримку вищих сил...
06 Серпня 2019, 00:12
"хто розробляв проект нового приміщення церкви? Хто затверджував цей проект": мені говорили що ця церква буде копією тієї що була але у збільшеному вигляді; короче те саме але велике ну дуже велике. Якщо подивитися що нульовий поверх починається десь за два метри від землі то можна для себе уявити яка вона буде насправді. а це десь приблизно за п"ятнадцять метрів до тільки шпиля, тобто напевно ще вище за білий дім. Для чого така висота в К-Каширську, а саме до нульового поверху коли в К-Каширську переважно літні люди то я ніяк не втямлю. Скоріше всього вона буде схожою на якийсь там церковний офіс, оскільки літні люди перенаправляться до Волі, на Підцир"я та в Україннську. Потім й до цього часу незрозуміло чи мають Вони усі висновки та дозвола на будівництво але якщо Їх немає то у принципі мають бути штрафи у мільйоннах сумах. Кому вони (штрафи) дістануться ще невідомо. Потім рано чи пізно Вона має принятися в експлуатацію, якщо ЇЇ не зможуть прийняти то ця церква буде поза українськими законами на що я вже натякав цим громадянам. Навіть якщо подивитися неозброєним оком то колони які тут Ми бачимо не можуть збудовані з цегли, такі колони тут мають бути з бетону (((((.
06 Серпня 2019, 11:11
Тре добре знати Стефана, щоб робити висновки. Все це гіпотези. Моя гіпотеза, що будівля буде атрибутом відомої країни.
06 Серпня 2019, 12:52
Ці цегляні «стовпи»-підпори, як і «реконструкція» старої почилої у вогні Іллінської церкви, вочевидь, робляться на хлопський розум, без належного проектування та інженерного розрахунку і <br/>нашвидкоруч, аби виграти час можливостей при зе-команді. Бо як інакше розуміти застосування пінобетонних блоків для нульового рівня в будові, котра має простояти віки? На цьому етапі мало б бути застосування монолітно литого бетону, армованого відповідно до розрахункових матеріалів. Бо якщо зверху зайде 700 прихожан, як рахували у церкві на Волі при голосуванні за ПЦУ свого часу, то сучасна цегла та пінобетонні блоки можуть не витримати такого навантаження, особливо з плином років. Іллінська церква, за найвірогіднішою з версій, якщо там не було інших факторів, згоріла через <br/>те, що стару алюмінієву проводку скрутили з мідною, а це призвело до іскроутворення та при вентиляції через набиті обаполи утворилась тяга, як у печі чи в сільській грубці. Люди жертвуючи свої гроші на будову, мали б бути впевнені в розрахунках фахівців, проектантів та будівничих, аби їх духовні «цеголки» не пішли за вітром й намарне. І ще одне, наскільки прозорим є питання збору та використання коштів від жертводавців. Немаловажливим є відкриті джерела фінансування, оскільки, для прикладу, гроші від РПЦ з Москви чи й інших джерел цієї церкви автоматично може трактуватись як власність новобудови цієї конфесії, а не громади міста. А це не є маловажливим, адже стара Іллінська церква була українською, збудована чи відновлена уніатами, оскільки у 1700 роках російської влади на цих землях не було і в помині. Знаючи підступність московитів, абсолютно допустимо думати про мотиви всієї цієї всторії з новобудовою. Тому, доки не буде повної прозорості з проектом, джерелами фінансування церкви люди мають усвідомлювати всі ризики непрозорого використання їх пожертв та питання майбутньої власності будови. Ну і ще одне, якщо вже пішла за це мова. Часто у різних селах власна новобудова священника завершується значно раніше аніж будова церкви, особливо, коли кошти передаються з рук в руки і не лежать на окремому рахунку в банку... Ревізійна комісія церковної громади також ще ніколи не збілнвла і не вмерла з голоду при будівництві церков. Хотлося б думати, що Камінь баде у цьому плані виключенням, звісно, якщо люди вимагатимуть цього від спритних ділків та священників, пов‘язаних з новобудовою!
06 Серпня 2019, 19:51
Ви Олені некомпетентні,цегли це опалубка а в середині бетон,стіни з фундаментних блоків а в середині обкладено газобетоном,якщо ви хочете щось знати запитайте а після того пишіть.Лосі;!!!
06 Серпня 2019, 20:12
Опалубка з цегли? Це щось нове, але якщо так, то рогаті/сохаті не проти. Однак відсутність публічного обговорення проекту, відкрите авторство проектантів, замовників та підрядників усуне хвилювання підопічних Айболита та сприятиме душевній щедрості посполитих міста та району. Бо нині модно списати гроші на матеріали і роботу згідно будівельних вимог, а от в натурі це не завше співпадає із задекларованим. Тому, адекватність полягає у відкритості, коли це будова громадська, в нормальному товаристві був би за таких обставин окремий сайт, де охочі б побачили і бетон, і арматуру, і опалубку, і рух коштів та матеріалів на цій будові. От добі б довкола були б не олені не бриті і не голені, а активні громадяни, прихожани і, мабуть, меценати та співфінансисти цієї будови!!!
07 Серпня 2019, 09:39
Я вносив кошти і прошу письмового звіту пред громадою про кошторис.
07 Серпня 2019, 13:46
Якщо ви прихожанин храму,то ви можете прийти розпитатись,поговорити бути активним громадянином,прихожанином цього храму,ато заховаються в інтернеті і строчать що вголову приходить..!!!!
07 Серпня 2019, 18:18
Якщо ви обрали собі цей нікнейм, то дотримуйтесь хоча б елементарної адекватності. Прийти і розпитати, нам там розкажуть, якщо ми прихожани, і т.п., це, як кажуть в Одесі, «разговор для бедных». Це не купівля ікони чи навіть оновлення іконостасу, де придворна двадцятка вирішує на внутрішніх розмовах деталі... Громада на чолі з протоієреєм Стефаном отримала від держави пам‘ятку архітектури трьохсотлітньої давності, що охоронялася Законом України, спотворила до невпізнаваності та не вберегла її через недбалість, а тепер без належної публічності будує невідомо загалу що! Ось про що йдеться у коментарях, а у відповідь - ви олені і лосі... Головне, що не вівці, котрих стрижуть задля «вовни» і власної вигоди «пастуха», про що мріють зверхники цієї конфесії. Така зверхність у відношенні до людей, які, можливо, рідше ходять до церкви, аніж «святі і непорочні» бабусі, але до котрих прийдуть з тацею додому для допомоги у спорудженні церкви, свідчить лишень про відсутність нормальних і адекватних !!!! комунікацій з громадою міста. Це не сприяє прозорості процесу, підвищенню авторитету конкретної цереовної громади міста, що не вберегла пам‘ятку архітектури і зуміла вислизнути від відповідальності за це перед Законом. Тому змініть нікнейм, або не лізьте в полеміку щодо справедливо порушеного питання відкритості діяльності церковної організації з цетром у країні-агресорі і окупанті!
08 Серпня 2019, 11:48
Люди!Та що коїться з вами! Дай Боже,що в нас будувалися храми,а не закривалися!От коли будують якийсь розважальний центр чи нічний клуб,вам всім до того й діла нема!А час покаже,чиї всі храми,і це вже буде не за наших часів!Досить!!!!Вгамуйтеся!!!!Відкрийте свою душу для любові!Бо прочитавши написане,видно що Бога і любові серед вас нема!А тільки одна зверхність,ненависть,злоба.І ви всі виніть самі себе,що ми так живемо,як коти з собаками.І мені соромно за нас.Зло породжує зло.А Богом серед нас і не пахне.
08 Серпня 2019, 12:06
Центр УПЦ в місті Києві,а не так як ви написали.А так Віра права ,немає чого добавити!!!! Дякую за дискусію всім добра!!
08 Серпня 2019, 15:28
Це будують великий магазин, який не платитеме податків у державу. Лохи заноситимуть гривні, а московські попи за їхні ж гроші виноситимуть їх мізки ідеями руського міра. <br/> Взагалі-то рівень життя в країнах обернено пропорційний кількості затурканих людей. Краще б якийсь освітній заклад дофінансували б ніж будувати кацапську дурилку.
10 Серпня 2019, 00:40
Якщо Віра є попадею, то її можна зрозуміти, там багато знати на треба, варто лишень свято вірити у свого чоловіка та його натхненну працю, все решта бог пошле. Але як можна зрозуміти простолюдина, котрий не розуміє, що людські пожертви мають бути використані чесно, прозоро та цільово, тобто лишень на будівництво храму. А більше ж ніхто нічого не вимагає, чому мтільки ґвалту і вереску навколо буденних, але адекватних роздумів навколо проекту, його авторів, безпеки а нособудові та справедливості, як такої... Чи московитам таке впоперек горла?
10 Серпня 2019, 02:48
Черговий раз переконуюсь,що світом керують гроші та заздрість.ще раз пишу:ЛЮДИ!Вгомоніться,час розсудить!перестаньте шукати винних.почніть з себе.До речі,і не сумнівалася,що будуть такі відгуки на мій коментар.І все таки хай краще будують храм,а колись,можливо,за них люди скажуть:спаси Господи! P.S.Та не попадя Я,а проста людина,як і ви...
10 Серпня 2019, 09:08
Якщо Віра є попадею, то її можна зрозуміти, там багато знати на треба, варто лишень свято вірити у свого чоловіка та його натхненну працю, все решта бог пошле. Але як можна зрозуміти простолюдина, котрий не розуміє, що людські пожертви мають бути використані чесно, прозоро та цільово, тобто лишень на будівництво храму. А більше ж ніхто нічого не вимагає, чому мтільки ґвалту і вереску навколо буденних, але адекватних роздумів навколо проекту, його авторів, безпеки а нособудові та справедливості, як такої... Чи московитам таке впоперек горла?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024