Видобуток бурштину на Камінь-Каширщині: що скаже громада

20 Серпня 2019, 10:00
6600

29 серпня у селі Пнівне проводитиметься громадське обговорення Звіту з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності комунального підприємства «Волиньприродресурс» по видобуванню бурштину на території Камінь-Каширського району.


Про це пише газета Полісся.

Така інформація розміщена на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України, котре забезпечує проведення обговорення. Відповідне повідомлення спрямували і в населені пункти, на території яких планують видобуток «сонячного каменю». Зокрема, в Пнівненську та Тоболівську сільські ради, Гуто-Боровенську ОТГ. Саме на їх землях (а це ділянка «Камінь-Каширська-2») запланували ведення бурштинодобувної діяльності.

Про видобуток бурштину у регіоні КП «Волиньприродресурс» говорили ще у 2017 році. Тоді пройшло кілька зустрічей представників підприємства із громадами сіл, однак остаточної згоди досягнути не вдалося. Одні були категорично проти, інші позитивно сприйняли інформацію, але недовірливо поставилися до самого проекту.

    Були й такі, що встигли підписати договори на геологічні дослідження покладів бурштину в межах своїх земельних ділянок і отримали за це відповідні кошти. Скептики вважають – продешевили, бо з огляду на передбачені обсяги бурштину виплачені кошти видаються краплею в морі. Однак, як би там не було, кожен має право розпоряджатися власністю на свій розсуд.
    Пізніше, у серпні 2018 року, з’явилося офіційне повідомлення про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля комунального підприємства «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради.

Цікаво, що з дня його оприлюднення пропозицій та зауважень від громадськості до Мінприроди не надходило. І ось уже через рік жителі зазначених сільських рад можуть ознайомитися із відповідним Звітом, метою обговорення якого є виявлення зауважень і пропозицій громадськості щодо запланованого видобутку бурштину. Тобто, доля регіону, значною мірою, в руках людей.

Проте, варто пам’ятати, що, до прикладу, землями запасу та невитребуваними паями розпоряджаються інші структури (зокрема Держкомзем).
Про що обсяг ж цей Звіт, якого сягає 288 сторінок?
    Серед описів запланованої діяльності, оцінок стану довкілля та аналізів можливих впливів – розрахунки виробничих потужностей підприємства. Зокрема, повідомляється, що у межах рівнинної ділянки «Камінь-Каширська-2» виділено чотири перспективні площі: Фаринки Західні (130 гектарів), Гута-Боровенська (11840 гектарів), Фаринки (495 гектарів), Седлище (129 гектарів).
   У документі зокрема йдеться, що підприємство має намір протягом 33 років розробити понад 500 гектарів (15,4 га/рік) відведених земель. До речі, в контурі кар’єру підраховані запаси руди (бурштиновміщуючої породи) і вони становлять 15515000,3 метрів кубічних, а також промислові запаси бурштину категорії С2, які на площі «Фаринки» становлять 220 тонн, на площі «Гута-Боровенська» – 50 тонн. На меті – повне вилучення бурштину-сирцю.
    Примітним є той факт, що значна частина території залягання бурштину покрита лісовими масивами – до 60 відсотків території, тому процес розробки родовища передбачає руйнування екосистеми (у документі – «часткове»). З приводу цього розробники проекту зазначили: «Ділянки під розробку кар’єрів, які потраплять під територію лісових господарств, будуть вилучатись із зміною цільового призначення під землі промисловості на час розробки та повної рекультивації відповідно до передбаченого законодавством порядку.

    При веденні планованої діяльності, в першу чергу будуть залучатися земельні ділянки з земель лісового фонду лісогосподарського призначення вільні від лісових насаджень (після проведення на них планових, санітарних або суцільних рубок лісовими господарствами)».
    Після відпрацювання ділянки обіцяють заліснити. Однак люди не впевнені, чи дійсно воно так все і буде.
Наразі підготовка до видобутку бурштину триває. З надійних джерел редакція газети «Полісся» довідалася, що в межах Гуто-Боровенської ОТГ апробовано 160 гектарів землі, на черзі – додаткові роботи з обстеження більше 2 тисяч гектарів.

    Натомість, у межах пнівненських земель гірничі відводи (частина надр, яка віддана організації або підприємству для промислової розробки вміщених в ній корисних копалин) сягають 300 гектарів. Більше того, «Волиньприродресурс» уже має ліцензію на розвідку та видобуток бурштину і може розпочинати роботи у будь-який зручний для цього час.
Однак, що скажуть селяни під час обговорення цієї непростої теми 29 серпня?
Ситуацію вивчала
                                                                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                                                                                                               Іванна ШЕМЕТЮК

 

Коментарі
20 Серпня 2019, 13:24
"Гута-Боровенська (11840 гектарів),": на всього 60 тон. Напевно з глузду зійшли. Тому то у тих місцях так і запровадили ОТГ з мовчазної згоди партійців від Укропу, оскільки у Полицях ніколи б не дали згоди на винищення екосистеми Полісся навіть на апробованих 160 гектарів. Тому шановні не рахуйте гроші, а рахуйте свої сім"ї, оскільки Вас у тих місцях через деякий час просто не буде. Вашу річку перетворять з часом у болото і Ви і Ваші діти натомість будете шукати кращого місця і не факт що у сусіда якого Ви відкинули за непотрібне, а саме будете шукати притулку в Полицях.
20 Серпня 2019, 13:43
Про яке там часткове знищення екосистеми на 60 відсотків. Шановні у цьому випадку це повністю вирізання лісової рослинності, підлістка, зняття родючого шару, а потім перелопачення шару піска глибиною до двох метрів із залучення води з річки що протікає поруч, оскільки інакшої технології просто не існує, а потім населені пункти що лежать нижче від потоку не отримуватимуть води й крім того пониження рівня води не тільки у басейні річки Прип"ять але й Дніпра загалом і не тільки Їх але й заплав та озер. Я думаю що це просто-напросто вбивчі рішення для Поліського регіону й не відомо для яких цілей, оскільки Полісся після цього просто будуть знищенні. Це приблизно те саме як свого часу Новий світ завойовував Америку коли аборигени продавалися за брязкальця та горілку, а натомість втрачали свої вікові землі та свою свободу. Тому шановні сто разів подумайте що Вам найбільш цінніше у цій справі Ваші землі та Ваша свобода чи кілька мільйонів у кращому випадку за яких Ви нічого не зробите але якщо й зробите то Вам у тому місці воно не додастя, оскільки Ви у тих місцях вже будете ніким чере те, що Ви вже не будете займатися Тим чим займалися до цього часу століттями, через те що 33 роки у тому місці копати ніхто не буде максимум 5 чи через 7 років у тих мсцях води не стане і Ви підете самі вже з торбами.
20 Серпня 2019, 16:40
Ось чому Вони говорять що без продресурсу К-Каширського Повіту не буде, оскільки з такою мотивацією вони говорять,що мовляв якщо Ви не дасте дозволу на розробку то Вам не дадуть Повіту. Тут інша справа, якщо Повіту Нам не дадуть то Вони зможуть так чи інакше розрбляти ці земліЮ оскільки Ковель на Нас не подивиться і незглянеться, тому той вони так горять бажанням узяти ці землі під Свій повіт, адже потім за допомогою своєї так званої правоохронної діяльності в яких перебуватиме СБУ, Прокурори, Податкова або й навіть Суд вони відбиратимуть у ВАс не тільки Землі алей Ваші луки, Ліс і Воду. Ось чому й говорю, що незалежно від того чибудемо копати чи небудемо на початку Нам треба власний Повіт, оскільки без Повіту Вони Нас будуть грабувати. Аж тоді коли у Нас буде Повіт Ми подивимося й будемо вирішувати самі чи будемо Ми копати чи не будемо, а тим більше якщо Намдостатноьо буде власних коштів то ці землі нехай лежать до кращих часів, оскільки дедалі довше то Наші діти будуть розумніші від Нас і Вони вирішуватимуть що з Ними робити, оскільки Поліссяни і є тими дітьми природи які виросли на Них і повинні розуміти краще від Нас і краще розпорядитися від Нас. Але найперше і найвірніше це Ми повинні мати свій власний Повіт для того щоб у межах цього політичного утворення Ми зорганізували свій побут/житя.
20 Серпня 2019, 16:45
"запровадили ОТГ з мовчазної згоди" ,Якої згоди?Хто її питав?Костя?Все в нас робиться через одне місце,аби тільки собі!
20 Серпня 2019, 19:23
&amp;quot;Камінь&amp;quot; тепер волає, що &amp;quot;Тому то у тих місцях так і запровадили ОТГ з мовчазної згоди партійців від Укропу, оскільки у Полицях ніколи б не дали згоди на винищення екосистеми Полісся ...&amp;quot;. <br/>А коли я ще за першого пришестя УКРОПу на виборчий округ №23 попереджав, що ця &amp;quot;патріотична&amp;quot; партія має таке ж відношення до українського патріотизму, як морська свинка до моря, то він розперезувався за укропівців як за рідних. Та не про Каменя нині мова, з ним зрозуміло все і давно. Але ж тоді я попереджав, що УКРОП, як політичний проект Коломойського, причому поспішний під особисту проблему Корбана, що це олігархія армує і бетонує на Поліссі свою політичну позицію, то хіба хто тоді мене почув? Дослухався? Нинішня влада є продовженням цього проекту, хоча за її, як і за представницю УКРОПУ, поліщуки голосують один поперед одного. Аякже інакше - гарно говорять, вставляють вікна у ФАП, ставлять могоричі сільським головам у ресторані, відвідують села з приводу дрібних і не дуже подій - де ж ще знайти таку владу? А тим часом олігархія націлилась на наші надра, на бурштин та кімберлітові трубки, а це алмази, що пролягають у наших краях у бік Любешова і Білорусі. Теляча покірність місцевої влади, небувала релігійність громадян у прихильності до РПЦ лишень встеляють зайдам наші дороги пелюстками &amp;quot;троянд та чебрецю&amp;quot; - скатертиною доріжка! Три повіти на цілу область, відсутність ОТГ в районах - це відсутність влади, як такої, на місцях і керівництво з &amp;quot;центру&amp;quot; невідомими людьми чи нині модними &amp;quot;сліпими трастами&amp;quot; у прямому і переносному сенсі цього слова. Ця &amp;quot;сліпота&amp;quot; збагатить олігархію, сім'ї яких давно поза межами України, та ще більше закабалить поліщуків, котрі залишаться на розроблених неродючих місивах землі, що залишаться після &amp;quot;проходимцев&amp;quot;- прохідників, що освоять надра наших пращурів. З чим я нас всіх і вітаю!
20 Серпня 2019, 19:26
Камінь як завше незадоволений, він не думає про сотні тисяч панянок, яким буде доступні порівняно недорогі бурштинові прикраси. Відомо, що там, де панянки відбувається продовження життя, з яким пов'язаний чинник поліського бурштину...
20 Серпня 2019, 21:01
До лампади всі ваші повіти, укропи,отг. Ніколи нічого в цій країні не буде
20 Серпня 2019, 22:18
&amp;quot;він не думає про сотні тисяч панянок&amp;quot;: якщо Ви переживаєте за Поліських панянок та інших то у фейсбуці є сторінка:&amp;quot;Янтар Полісся&amp;quot;, можете долучитися до групи.
20 Серпня 2019, 22:54
А хто вони такі ці волиньприродресурс хто власники . А те що гутоборовенська 11тисяч га а запас всього 50 тонн так це головне для них землю захопити
20 Серпня 2019, 23:06
Палиця запускає через укропів руки до кишень громад. УКРОП це маріонетки, що за гроші матір продадуть, згадайте попередні вибори , які суми вони роздали лохам, а тепер вони їх повернуть Хазяїну сторицею, як не бурштином то землею, може ще щось в надрах знайдуть...
21 Серпня 2019, 01:01
Каменю- на фейсбуці я монітора солодку парочку Саня Чирко-Харальд, а не янтар Полісся
21 Серпня 2019, 01:03
Скільки людині потрібно для щастя? Констанкевич проти вирубки лісу? А за які гроші вона &amp;quot;купувала&amp;quot; виборців? Люди думайте головою!!!<br/>Бурштин вони хочуть, а що з того людям?
21 Серпня 2019, 10:48
Ні
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024