ЗНО-2020: до чого починати готуватися одинадцятикласникам

18 Вересня 2019, 17:38
Фото ілюстративне 1606
Фото ілюстративне

Істотних змін у зовнішньому незалежному оцінюванні 2020 року не буде, проте великі зміни очікуються 2021 року – Міністерство освіти вже оприлюднило прийдешні нововведення.

Яким буде ЗНО 2020 і 2021 років, розбирався сайт Сьогодні.

ЯКІ ПРЕДМЕТИ ПОТРІБНО ЗДАВАТИ 2020 РОКУ

Випускники можуть здати під час ЗНО максимум чотири предмети. Українська мова і література – обов'язковий. Другий предмет – математика або історія України (період ХХ – початок ХХІ століття) на вибір. Третій предмет залежить від обраної спеціальності – це може бути фізика, біологія, хімія, географія, англійська, французька, німецька, іспанська.

Результати зовнішнього оцінювання з трьох предметів будуть зараховані як оцінки за державну підсумкову атестацію. Здаватимуть тестування студенти коледжів та профтехучилищ.

Оголосять результати зовнішнього тестування з математики та фізики не пізніше 12 червня 2020 року; з української мови та літератури, іноземних мов та історії України – не пізніше 20 червня 2020-го; з біології, географії та хімії – не пізніше 24 червня 2020-го.

Для вступу до вузів 2020 року підійдуть сертифікати ЗНО за 2017, 2018, 2019 і 2020 роки. З іноземної мови – тільки 2018-2020 рр. Мінімальний прохідний бал на бюджет – 125. На спеціальності "Право", "Публічне управління і адміністрування", "Міжнародні відносини", "Фармація, промислова фармація" – 150. На лікарські спеціальності потрібно буде набрати не менше 150 балів за другим і третім конкурсним предметами, щоб взяти участь у відборі. Але ця умова не поширюватися на абітурієнтів, у яких конкурсний бал (середній з трьох предметів) становитиме більше 175.

Сертифікат зі ЗНО буде обов'язковим для вступу на спеціальності "Економіка" і спеціальностями галузей "Управління та адміністрування", "Публічне управління і адміністрування" (Історія України – для вступу на контракт).

НОВИЙ ПРАВОПИС ТА ЗМІНИ  В УКРАЇНСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРІ

У травні Кабінет міністрів затвердив новий український правопис. Але на ЗНО 2020 року знання нових правил в українській мові ще не перевірятимуть.

«У найближчі 5 років нові норми українського правопису, поки вони не стануть сформованою практикою навчання в закладах загальної середньої освіти, в тесті з української мови та літератури не перевірятимуться. Тобто не буде завдань, в яких перевірятиметься правильність написання "проект – проєкт", "кафедра – катедра" і так далі... Це не буде об'єктом перевірки на тесті з української мови та літератури», – каже виконувач обов'язків директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко.

Читати по українській літературі доведеться менше. Міносвіти змінило список творів, які треба прочитати обов'язково: прибрали 14 і додали 11 творів. Зокрема, до програми з української мови та літератури додали: "Захар Беркут" Івана Франка, "Камінний хрест" Василя Стефаника, "Valse mélancolique" Ольги Кобилянської, вірш "У теплі дні збору винограду..." Максима Рильського, "Майстер корабля" Юрія Яновського, "Лебеді материнства" Василя Симоненка, "Наша мова" Василя Голобородька, "Модри камінь" Олеся Гончара, "Господи, гніву пречистого..." Василя Стуса, "Два кольори" Дмитра Павличка, "Уривок з поеми" Маланюка. З твору "Хіба ревуть волі, як ясла повні?" Панаса Мирного в програму ЗНО включені тільки перша і четверта частина.

Разом з тим, виключені: афоризми Григорія Сковороди, "Маруся" Григорія Квітки-Основ'яненка, "Гайдамаки" Тараса Шевченка, "Гімн" Івана Франка, "Земля" Ольги Кобилянської, "Молюсь и вірю. Вітер грає..." Максима Рильського, "Київ – традиція" Миколи Зерова, "Дитинство" Юрія Яновського, "Україна в огні" Олександра Довженка, "Залізний острів" Олеся Гончара, "Як добре те, що смерті не боюсь я" і "О земле втрачена, явися..." Василя Стуса," Українське альфреско "Ліни Костенко, "Стилет чи стилос?" Євгена Маланюка.

2021: МАТЕМАТИКА ТА ІСТОРІЯ УКРАЇНИ СТАНУТЬ ОБОВ'ЯЗКОВИМИ

Істотні зміни очікуються 2021 року. Міністерство освіти вже оприлюднило подробиці.

Тести з української мови та математики стануть дворівневими. Базовий рівень – українська мова як державна, і поглиблене вивчення – українська мова та література.

Математика буде обов'язковою і також складатиметься з двох рівнів. Перший – базовий, другий – для тих, хто вивчав предмет поглиблено. Центр оцінювання якості освіти обіцяє опублікувати приклади тестів з математики вже в жовтні 2019 року.

Третім обов'язковим предметом стане історія України або англійська мова, на вибір абітурієнта. Також можна буде здати на вибір додатковий предмет.

З 2021 року математика в форматі тестування буде обов'язковою для випускників четвертих та дев'ятих класів, 11 (12) класу, студентів коледжів і профтехів, які раніше не отримали атестат після 11 класу.

Читайте такожУкраїнські вчителі здаватимуть ЗНО

Які школи Старовижівщини ввійшли у ТОП-20 найкращих в області

Старогутівська школа – перша з кінця за результатами ЗНО на Волині

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39