Цьогоріч виповнюється 245 років церкві Святого Архістратига Михаїла села Грудки

03 Грудня 2016, 13:36

1 грудня 2016 р. Преосвященніший Нафанаїл єпископ Волинський і Луцький звершив Божественну Літургію у Свято-Михайлівському храмі  села Грудки.

Цьогоріч виповнюється 245 років з моменту побудови цієї древньої намоленої святині.



 

За богослужінням архієрею співслужили секретар Волинської єпархії прот. Миколай Бондарук, благочинний Камінь-Каширської округи прот. Стефан Михалюк, помічник владики Нафанаїла ієромонах Афанасій (Герман), а також запрошені настоятелем прот. Анатолієм Литвином священики. Про це повідомляють на сайті Камінь-Каширського благочиння.


 

Отець Анатолій за багаторічне священиче служіння був нагороджений високою церковною нагородою – Митрою.


 

Декілька сотень вірян цього дня молилися разом зі своїм архипастирем, який закликав у проповіді всіх присутніх бути християнами не тільки на словах, але й у справах і ділах, втілюючи Євангельські заповіді любові в своєму повсякденному житті.




 

Довідково

Храм на честь Святого Архістратига МихаЇла у селі Грудки побудований у 1771 році на кошти прихожан. Дерев’яний з дзвіницею в стороні. В 1870 дзвіниця була покрита металом і пофарбована. Церква стоїть в центрі села, хрестообразна з трьома куполами. Побудована на старому кладовищі, де за переданям до 1771 року стояв старий невеликий храм. У 1862 році була піднята на кам’яний фундамент. Мала 5 дзвонів. Іконостас куплений в с. Доротище. Дарохранительниця з накладного срібла в 1891 році дарена Мінестерством Внутрішніх Справ разом із срібнозолоченими Євхаристичними сосудами, які пропали після закритя церкви.

У 1961 році храм був закритим атеїстичною владою. Майже 30 років у ньому не звершувались богослужіння.

У 1989 році знову відбулося відкриття храму, яке звершив благочиний Камінь-Каширської округи прот. Феодосій Кристецький.

Першим настоятелем відновленого храму став свящ. Петро Черевко.

З 1991 року настоятелем є прот. Анатолій Литвин.

За матеріалами сайту Камінь-Каширського благочиння.