Поліцейські Камінь-Каширського відділу поліції застерігають громадян про шахрайства

29 Вересня 2019, 08:00
4706

Протягом року до Камінь-Каширського відділу поліції звернулась 31 особа із заявами про шахрайство.

Про це повідомляє Камінь-Каширський Відділ Поліції.

Зловмисники шляхом обману та зловживання довірою видурили у громадян гроші. За усіма фактами відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 190 Кримінального кодексу України.

Так, для прикладу, до Камінь-Каширського відділу поліції звернулася 28-річна жителька району та повідомила, що невідомий на імя «Валерій» шахрайським шляхом через інтернет сайт «ОLХ» під приводом придбання та розмитнення для заявниці трактора «Т-25», заволодів грошима в сумі 78 000 грн.

Гроші дівчина перерахувала через термінал «Ощадбанк». Сума завданого матеріального збитку становить понад 78 тис. грн. Поліцейські проводять заходи, спрямовані на встановлення осіб, причетних до скоєння злочину.
Поліція вкотре закликає громадян бути пильними та не переводити і не віддавати кошти незнайомим особам, а у разі підозри на спробу скоєння шахрайства, одразу звертатися до поліції.

У разі отримання телефонних дзвінків із сумнівними пропозиціями, пов’язаними з перерахуванням коштів, звільнення родичів від кримінальної відповідальності, правоохоронці просять невідкладно телефонувати за номером служби «102».

Такий вид шахрайства, як «покупки через інтернет-сайти» набрав обертів на даний час найбільше, зловмисник на сайтах з оголошеннями виставляє на продаж, наприклад, дорогий мобільний телефон, автозапчастини, одяг за дуже привабливою ціною.

Довірливі громадяни одразу реагують та замовляють товар, але шахрай пропонує спочатку перерахувати кошти, після чого обіцяє відправити товар. Як тільки громадянин перерахував гроші, ніякого товару він, звісно, не отримує.
Поліція радить громадянам:

  • у таких випадках, запропонуйте розрахуватися після отримання та перевірки товару у службі доставки.
  • якщо це шахрай, він одразу перестане спілкуватися з вами, бо зрозуміє, що на вас нічого не заробить.

Існує багато сценаріїв, які вони використовують, щоб заманити жертву до пастки. Але Ви можете захистити себе і своїх друзів та рідних, озброївшись знанням про найбільш поширені види шахрайства.
Шахрайство з авансовим платежем/передплатою:

Вас просили надіслати кошти, щоб внести авансовий платіж за надання послуги або отримання товару.

Афера з «таємним покупцем»:

  • вам пропонують можливість працевлаштування, але для цього необхідно відправити гроші за допомогою послуги переказу коштів та оцінити її якість.

Шахрайство з переплатою:

  • ви отримуєте платіжну квитанцію на більшу суму, ніж узгоджено раніше, а потім вас просять повернути надлишкові кошти, скориставшись послугою грошових переказів, але квитанція є підробленою.
  • Вас просять надіслати кошти, щоб влаштуватися на роботу: Вас просять надіслати кошти, щоб влаштуватися на роботу.

Шахрайство з лотереями/призами:

  • ви отримали повідомлення про те, що виграли в лотерею/телевізор, і необхідно відправити гроші, щоб претендувати на приз.

Шахрайство з орендою майна:

  • ви зацікавлені в оренді майна, і Вас просять надіслати гроші з причин, які здаються законними, але, насправді, цього майна не існує.

Афера з надзвичайною ситуацією/рідними:

  • вас просять надіслати гроші другові або члену сім'ї, який потрапив до надзвичайної ситуації.

Шахрайство з онлайн-покупками:

  • вас просять надіслати кошти, щоб сплатити за товар, аукціонне майно або послугу, що рекламується в Інтернеті.

Афера з Інтернет-знайомствами:

  • ви знайомитесь з кимось в Інтернеті, розвиваєте відносини з цією людиною, а потім Вас просять надіслати гроші.

Шахрайство з підробкою платіжних квитанцій:

  • ви отримуєте квитанцію, і Вас просять повернути частину грошей з причин, які здаються законними, але квитанція є підробленою.

Будьте завжди обережні.

 

Коментарі
29 Вересня 2019, 12:22
&amp;quot;до Камінь-Каширського відділу поліції звернулася 28-річна жителька району та повідомила, що невідомий на імя «Валерій» шахрайським шляхом через інтернет сайт «ОLХ» під приводом придбання та розмитнення для заявниці трактора «Т-25», заволодів грошима в сумі 78 000 грн.<br/><br/>Гроші дівчина перерахувала через термінал «Ощадбанк». Сума завданого матеріального збитку становить понад 78 тис. грн. &amp;quot; - дівчина -ДУРЕПА . <br/>Цікаво , звідки у 28річної дівчини (напевне НЕПРАЦЮЮЧОЇ і несплачуючої ПОДАТКИ ?) аж 78 тисяч грн.? Напевне , економила із соціальних допомог ? ))
29 Вересня 2019, 12:42
Факт наявності шахрайства такого типу в Німеччині або Франції можливий? Факт, що поліцейські безпорадні, чи це елемент системи попереджувальних заходів боротьби з таким видом дикунства?
29 Вересня 2019, 17:26
В нас Поліцейські можуть самі так розвести людей,а в новини написати що обдурили людей.
01 Жовтня 2019, 13:17
А яка тобіі різниця? Чому лізеш в чужі кишені?
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024