Буде чи не буде: у Луцьку дискутували про долю Камінь-Каширського району

10 Жовтня 2019, 13:00
7766

У Луцьку презентували три моделі ймовірного поділу Волині вони передбачають три або чотири райони:не ставлять під питання існування Луцького та Володимир-Волинського районів, а от в інших частинах є розбіжності.

Про це інформує на сторінці у фейсбук Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

На Волині й надалі тривають суперечки щодо кількості повітів-районів, які мають залишитися в області після завершення адміністративно-територіальної реформи.

Експертне середовище, представники місцевого самоврядування категорично не згідні із запропонованим колишнім Мінрегіоном поділом Волині на Луцький, Володимир-Волинський та Ковельський райони.

В області вважають, що районів повинно бути чотири.

Про це йшлося під час обговорення формування нового районного поділу Волині у рамках реформи місцевого самоврядування на круглому столі «Формування нового районного (повітового) поділу в Волинській області».

Захід організували в межах проєкту «Підготовка та громадське обговорення обґрунтованої пропозиції нового районного (повітового) поділу всіх областей в рамках реформи місцевого самоврядування України».

Як відомо, наступний етап реформи місцевого самоврядування передбачає укрупнення об’єднаних територіальних громад у повіти чи округи, якою буде остаточна назва поки ще не визначилися.
Важлива функція повітів – це робота державного урядника, який замінить теперішні адміністрації і контролюватиме місцеве самоврядування; на повітовому рівні також діятимуть державні інспекції.

Також на заході представили три моделі поділу Волині на повіти.

Модель №1 розроблена профільним міністерством та передбачає три райони чи повіти або округи. Тут додається один великий Ковельський район.

До речі, варіант Мінрегіону – це лише пропозиції для опрацювання та обговорення з урахуванням усіх наявних місцевих особливостей та чинників, зокрема географічних властивостей, історичних, етно-культурних факторів, наявних управлінських кадрів та відповідної інфраструктури тощо та підготовки «практичного» формату майбутнього адмінтерустрою субрегіонального рівня в області.

2

 

Модель №2 запропонована експертами проєкту в межах якого організовано круглий стіл і передбачає Луцький, Володимир-Волинський, Ковельський та Камінь-Каширський район.

Втім, у ході обговорення місцеві експерти зазначили, що поділ за другою моделлю «вб’є» економічні перспективи цих районів. Тому ліпшою є Модель №3. Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко зауважив, що нова влада має намір довершити реформу децентралізації до проведення місцевих виборів.


 

Модель №3 компромісний «волинський» варіант, запропонований експертами та членами ініціативної групи.

Наразі дискусії виникли щодо центрів повітів між містом Камінь-Каширський та селищем Маневичі й містами обласного підпорядкування – Володимиром-Волинським та Нововолинськом.

Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович вважає, що четвертий повіт для Волині потрібен.

Одностайні щодо цього і представники Волинського РВ АМУ, а ще вони переконані, що, насамперед, варто належно і швидко завершити базовий рівень децентралізаційної реформи – створивши спроможні та фінансово стабільні громади, паралельно працюючи над формуванням районів.

«Для Асоціації міст України важливі інтереси всіх громад міст, селищ, сіл і, в тому числі, ОТГ. Хочу звернути вашу увагу, що самоврядних функцій на рівні районів не проглядається, лише наглядові, а по-друге – основна мета при формуванні районів – це зменшення контрасту між існуючими районами, як це й передбачає проєкт проведення адмінреформи в Україні», – зазначила пані Конончук.

І коли йдеться про зрівноваження районів, насамперед, потрібно орієнтуватися наскільки це буде зручно для людей. Якість послуг які надаватимуть у повіті на Поліссі не повинна відрізнялися від тих, які матимуть жителі Луцького.

Варто також брати до уваги і загальні вимоги щодо формування районів прописані у відповідній методиці.

Також в.о.виконавчого директора РВ АМУ звернула увагу на проблему, яка є не лише на Волині, але в інших областях Україні. Робочі групи при ОДА, які мають напрацювати остаточні перспективні плани розвитку територій, опрацьовувати модель нового адмінтерустрою та анонсовані профільною Міністеркою, на жаль, активно не працюють, а завершити базовий рівень децреформи треба до кінця 2019-го.

1

 

Підтримали колегу і консультанти-«ПУЛЬСовики». Дискутували на заході багато, втім зійшлися на тому, що для Волині доцільно сформувати замість 16 районів чотири повіти.

Однак, досягти єдності щодо четвертого – Поліського повіту – не вдалося, бо не можуть визначитися з центром: Камінь-Каширський чи Маневичі?

До речі, здивувало, що з Камінь-Каширського району у зустріч ніхто не взяв участі та вразило, що маневиччани приїхали солідною делегацією на чолі з керівниками району, селища, ОТГ Прилісненська громада щоб відстоювати Маневичі, як центр повіту.

Озвучене в Луцьку експерти обіцяли врахувати під час роботи над узагальненим проєктом нового районного поділу, який згодом скерують до Міністерства розвитку громад та території України.






 

Коментарі
10 Жовтня 2019, 19:05
Цитую: &amp;quot;До речі, здивувало, що з Камінь-Каширського району у зустріч ніхто не взяв участі та вразило, що маневиччани приїхали солідною делегацією на чолі з керівниками району, селища, ОТГ Прилісненська громада щоб відстоювати Маневичі, як центр повіту.&amp;quot;<br/> Що це?? Як розуміти таке відношення керівництва району? Якщо позиція мера міста Бондаря відома всім, його рятує лишень відсутність будь-яких змін і він добуває свою останню каденцію у кріслі очільника міста, то бездіяльність керівників районної ланки незрозуміла абсолютно. Якщо нема голови у прямому і переносному сенсі, то є ж перший заступник голови адміністрації, котрий виконує/має виконувати обов'язки голови у повному обсязі. Якщо це тактичний хід і не брали участь лишень у самозваній нараді маневичан у Луцьку, то це інша справа, але ж виглядає куди гірше - повний саботаж та відсутність будь-якої відповідальності та, врешті, власної гідності у в.о. керівника району. За Суса промовчу, оскільки його тактика споглядання за процесами давно відома, результати поступу району &amp;quot;на лицо&amp;quot;, що в перекладі на українську означає - мордою в болото...
10 Жовтня 2019, 21:42
І чому в.о. керівника району зобов’язаний кудись їздити? Нехай ЗЕбіли їздять
10 Жовтня 2019, 23:28
То Камінь відстоював, то Шляхта відстоює. Тре знати інтимні механізми цієї катавасії, може хлопи з можновладного камінського Олімпу їх знають, тому не рипаються?
11 Жовтня 2019, 00:59
Про які &amp;quot;інтимні механізми&amp;quot; тут вести мову, коли політичні євнухи та імпотенти не бачать перспективи свого міста і краю? Так виглядає, що наші керівники не можуть зорієтуватися у трьох соснах сучасного політику, а здатні лишень до вручень грамот на професійне свято, причому піврайадміністрації одразу йде на цю церемонію, як якось це було у міській школі, та емоційно-пафосних виступів на післясвяткових фуршетах з цієї нагоди. Один з активістів та незмінна тінь районної влади Віталій Степанович Нестерук, котрий на сповіді у газеті &amp;quot;Полісся&amp;quot; клянеться у відданому голосі за ЗЕ-команду, але тут же клене цих &amp;quot;реформаторів&amp;quot;, як одеська рибачка Соня у хвіст і гриву за наміри розпродати українську землю, за нефаховість нових міністрів, неосвіченість багатьох членів зеленої команди і т.п. А де ж ти був, чоловіче, напередодні виборів? Невже не бачив гри оргАном на роялі та інших антиукраїнських випадів цих малоросів? З ким спілкувався, з ким радився, аби як Голові ветеранської організації району передати свій досвід та мудрість щоб згодом не було соромно дивитися онукам і правнукам в очі? Чому відкрито і сміливо не сказати Бондарю в очі - не дури людей своєю гнилою позицією щодо ОТГ та повітового центру у нашому рідному місці? Замість цього, шановний ветеран тицяє дулі в слід рішенням команди, якій він делегував свої повноваження. Добре й те, що нарешті прозрів на одне око. Прозріють і інші, але лишень тоді, коли корову не буде куди вигнати на пашу, а гриби доведеться сіяти на грядці і то печериці
11 Жовтня 2019, 01:52
Боляче дивитися на керівництво району та міста. Некомпетентна &amp;quot;совєцка&amp;quot; номенклатура, яка думає лише за свої власні підшкурні інтереси. Як можна ігнорувати заходи на яких вирішується питання чи буде рідне місто центром повіту, де потрібно відстоювати інтереси району, де вирішується майбутнє міста, його економічний розвиток!!!<br/>Представники Маневицького району показали нашим клєркам, як необхідно відстоювати позицію власного району та селища.<br/>Ганьба таким керівникам!!! А мешканців шкода, що мають таких неуків у владі. Про те, маємо те, що маємо.
11 Жовтня 2019, 03:27
Дякую пане Шляхта. Нестерука знаю опосередковано, зокрема, як відносно доглянутого чоловіка з більш-менш підібраним одягом, що завше під'їжджає ковельською маршруткою на &amp;quot;Станцію&amp;quot; (якщо це він, бо ідентифікував його не через особисте знайомство, а за фотками в Інтернеті). Дійсно під лежачий камінь вода не тече, але і спрощувати процеси не варто, як на мене. Для повноти картини тре подивитися на всі області України, а не лише на Волинську, та знати приховані (незадекларовані мотиви цього процесу).
11 Жовтня 2019, 11:15
Це дуже добре,що так сталося,зайвий раз всі впевнились в бездіяльності камінчуків-управлінців.Підтримую 100% :&amp;quot;здатні лишень до вручень грамот на професійне свято, причому піврайадміністрації одразу йде на цю церемонію, як якось це було у міській школі, та емоційно-пафосних виступів на післясвяткових фуршетах з цієї нагоди.&amp;quot;
11 Жовтня 2019, 11:26
Таке враження, що тільки два бовдури &amp;quot;переживають&amp;quot; за 4-й район, ще десь &amp;quot;Камінь&amp;quot; пропав - не видно його маразматичних дописів. Треба їх відрядити до Луцька, щоб всю дур показали в губернії. Хтось з них хоч уявлення про державотворення має?
11 Жовтня 2019, 13:00
Такі як ти розумахи, котрі ймовірно крутяться біля корита чи є близькими до білякоритних особин і тобі у цьому житті лишень заважають два &amp;quot;бовдури&amp;quot;, яким не байдужа перспектива міста та краю. Ніхто б не заважав вам хрюкати і смачно облизуватись біля бюджетного пирога, аби у районі були хоча б якісь мізерні позитивні результати від управлінців районної ланки. Ну хоч би щось дрібне і корисне було зроблене людям. Не змогли у доброму розумінні цього слова використати можливостей губернатора В, Гунчика для розвитку району, нема кому пікнути слово супроти словесної дурні і особистих корисливих мотивів мера в питаннях повітового центру, ніхто не бачив як дерибанились землі навколо міських кладовищ і скоро спочилих містян хоронитимуть в Осівцях чи Залазьку. Дожилися до того, що цілодобово поливаючи грядки й теплиці, наповнюючи ставки дармовою безцінною артезіанською водою з міського водогону (без лічильників води), в місті чимало людей їде до джерела з Озюрка щоб набрати питної води. І цей перелік можна продовжувати й продовжувати далі. Щодо - треба їх відрядити до Луцька, то Луцьк сам вже роки їздить у Камінь, аби місцевому люду і управлінцям розповісти перспективи державотворення, можливості ОТГ, наводять приклади успішного їх функціонування в Україні, Польщі, Прибалтиці та деінде, але ж таких &amp;quot;розумних&amp;quot; хитрунів, як у Камені нема ніде.Вони у кінцевому результаті обдурюють самих себе та міську громаду, яка делегувала їм право вести мову від імені виборців...
11 Жовтня 2019, 20:55
Отож бо. Всім, хто до того корита непричетний, Ваш повіт чи ОТГ до лампочки. Тм більше,що прикладів неуспішного фунціонуваття різного роду отг в рази більше, ніж успішних...
12 Жовтня 2019, 03:47
Значить зачепив за хворе місце, а хто зацікавлений у 4-му районі? працівники адміністрації та решта бюджетних дармоїдів. Нісенітниці про розвиток району і як пов'язано з цим утворення ОТГ бабусям на на ринку роздрушляйте. Топонімічні амбіції по типу - &amp;quot;Камінь-Каширський район&amp;quot; це пережиток радянського минулого, це ностальгія старперів по молодості, а не турбота про якийсь там регіональний розвиток, спогади як з парторгами пили горілку по колгоспах та з лісниками по корчах &amp;quot;району&amp;quot;, де відчували себе &amp;quot;хазяями&amp;quot;. Невпинна хода історії спростовує необхідність подрібнення на маленькі райончики.
12 Жовтня 2019, 15:40
Згадала баба молодість, так і у &amp;quot;жителя&amp;quot;, котрому пофік що буде з містом у майбутньому. Не виключено, що &amp;quot;житель&amp;quot; є позакамінським мешканцем, котрий бореться за повітовий центр у селах/селищах -Любешові чи Маневичах. Або це сам Бондар власною рукою, однак, якщо брати сам текст коментарів, то не з його граматикою це утнути, хіба секретар міськради поправляє. Право Каменя на повітовий центр абсолютно не лежить в площині ностальгії за молодістю номенклатурників, вони свого не упустили у ті часи і дають раду собі й нині. Місто не випадково за різних часів і влад, у т.ч. і за Польщі було центром Північного Полісся Волині у силу свого географічного розташування та геологічних особливостей навколишніх земель, що зумовлявалося стратегічними і тактичними в питаннях оборони потребами. Це крайня точка суходолу, яка межувала з Пінськими болотами, придатна для будівництва залізниці. Зрозуміло, що заболоченість краю змінила свою структуру і нині вона не є вирішальною, але місто є рівновіддаленим від сусідніх адміністративних територій. Є думка, що зі зміною адміністративних меж Волинь частково може повернутися до своїх довоєнних (ДСВ) меж так званої Великої Волині, оскільки у нинішніх межах обласний центр Луцьк знаходиться на межі з сусідньою областю. А гальмування повітового центру Каменя частково пояснюється некерованістю, або слабкою керованістю, мешканцями й чиновниками цього району впродовж часів Незалежності. Не забуваймо, що пам'ятник дєдушеє Лєніну в Камені пішов у історію ще на початку 90-х років, а в Маневичах - тільки у часи Революції гідності. Маневичі краще і дешевше надаються для контролю з Києва виборчих президентських і депутатських кампаній, тут простіше знайти консенсус з владою, котра на все згідна, аби не чіпали їхньої єдності з буршино- і лісокрадіями. А повітовий центр - це безумовний соціально-економічний розвиток, центр прийняття рішень щодо справ повітового краю та інших сфер суспільного життя. І тільки інфантильна, недалекоглядна людина, або глибокий пенсіонер, котрому збереження статус-кво дає можливість ще рік-два обертатися в &amp;quot;сметані&amp;quot; може гальмувати утворення повітового центру у рідному місті. Тре думати не про себе коханого, можливо, навіть не про своїх дітей, а на перспективу, однак скільки таких людей ви надибаєте серед наших поліщуків? Потрібно сьогодні, вже, побільше, або принаймні чуть більше як у кума чи у сусідів...
12 Жовтня 2019, 16:58
не буде.
13 Жовтня 2019, 14:54
&amp;quot;десь &amp;quot;Камінь&amp;quot; пропав - не видно його маразматичних дописів. &amp;quot;: не переживайте Я слідкую і працюємо у цьому напрямку у силу своїх знань та можливостей але між іншим&amp;quot;Укропу&amp;quot; слід нарешті визначитися і не забувати, що і хто Вас тримає сьогодні в 23 окрузі і не слід надіятися на Маневичі, оскільки Вони не будуть центром виборчого округу наступного разу.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром