Чому студенти Волині проти змін у системі нарахування стипендій

18 Грудня 2016, 09:00
1251

З Нового року українські студенти можуть лишитися без стипендій. Прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман та Кабінет Міністрів зініціювали законопроект 5130, який вносить зміни у систему нарахування стипендій студентам.
Народний депутат України Ірина Констанкевич зініціювала обговорення законопроекту на студентському форумі в обласному центрі Волині, під час якого поспілкувалася щодо даного питання з активістами Луцького національного технічного університету та Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, – повідомиляє у прес-служба волинського УКРОПу.



Новий законопроект 5130 збільшує стипендії, але в той же час, змінює систему їхнього нарахування.
До кінця цього року діє норма Закону «Про вищу освіту», яка передбачає нарахування стипендій не більше як 75% з усіх студентів, які навчаються на державній формі. А в разі підписання нового законопроекту президентом, кількість тих, хто отримуватиме нарахування, визначатимуть в «ручному режимі» - урядом.

В бюджеті-2017 студентам виділять лише 4 мільярди гривень - 2 мільярди на академічну стипендію, які не закривають потреб у стипендіях навіть 45 % студентів-державників і 2 мільярди на соціальні стипендії. Крім того, в нарахуванні академічних стипендій змінилися умови.
«Академічні стипендії надаються студентам, які досягли значних успіхів у навчанні та/або згідно з критеріями, встановленими Кабміном. Частка студентів, які мають право на отримання академічних стипендій, встановлюється навчальним закладом у межах визначеного Кабміном загального відсотку студентів, які мають право на отримання академічної стипендії та стипендіального фонду», - йдеться в законопроекті.
«Мене дуже злякала цифра у 43%. Тобто це з трьох студентів, які вчаться на державній формі навчання, стипендію отримуватиме тільки одна людина? Це несправедливо», - каже третьокурсниця Василина Дунь.
Крім того, на стипендію впливатимуть не тільки оцінки за екзамени, а й за заліки. Тобто, викладач з фізкультури або соціології зможе вплинути на те, чи отримуватиме студент-математик стипендію.
«Це абсурд! Навіщо враховувати заліки, якщо є екзамени? В нас є такі предмети, які непрофільні, для загального розвитку, це культурологія чи соціологія, чому вони повинні впливати на те, чи отримуватиму я стипендію? Цей новий закон як грім з ясного неба. Ми знали, що будуть скорочувати стипендії, але щоб настільки! – обурюється голова факультету іноземної філології СНУ Ірина Луцьків. – Нас ніхто не інформував про те, що ми можемо лишитись без стипендії. Дізналися про це все у жовтні, а почали ворушитися у листопаді, коли дізналися, які умови нам пропонують. Страшно те, який відсоток студентів отримуватиме стипендії, мало того, кількість стипендіатів вираховуватиме Кабмін. На жаль, у нас немає довіри до міністрів, тим більше вони хочуть розподіляти стипендії».
Додає: оскільки стипендія – головна мотивація для студентів вчитися краще, то після підписання законопроекту студенти-державники, які лишаться без стипендій, підуть працювати, замість відвідування навчання.


«В нас, студентів-мовників, є можливість влаштуватися на роботу ще під час навчання. Рівень англійської в нас вище середнього і цього достатньо, аби знайти роботу і отримувати в середньому 4 тисячі гривень. Тоді нащо вчитися?», - каже Ірина Луцьків.
Ірина Констанкевич розповідає, що передумовою для появи такого законопроекту стало опитування на одному із інтернет-порталів, автори якого опитали лиш 700 студентів і зробили висновок, що стипендія допомагає вижити лиш 25% респондентів. Тож на основі цієї інформації, чиновники і розробили новий законопроект, який суттєво скоротить кількість тих, кому виділятимуть гроші з держбюджету за навчання.
«Наші чиновники кажуть, що стипендії вже не стимулюють студента до навчання, до саморозвитку, не виховують в них активність, – розповідає народний депутат. – Вони визначили, що в 2017 році стипендії будуть отримувати лише 40% студентів. А якщо в 2018 році в бюджеті не буде грошей, то Кабінет Міністрів визначить, що стипендії будуть отримувати лише 25 %. Тобто, закон студентів не захищає».
Крім того, в законопроекті немає чіткого визначення розміру майбутньої стипендії. Тобто, в залежності від того, скільки грошей виділить Кабінет Міністрів, їх будуть розподіляти між студентами.
Попередньо визначили розмір стипендії у 1100 гривень, відмінникам навчання – 1400. Максимальний розмір соціальної стипендії для студентів-сиріт, позбавлених батьківського піклування, становитиме близько 2000 тисяч гривень. Та найцікавіший момент законопроекту 5130 це те, що він вступить в дію з 1 січня 2017 року.

«Студенти не знають, що на них чекає після цьогорічної зимової сесії. Бо якщо президент підпише цей закон, то уже, склавши свою сесію за перший семестр, стипендіатів стане рівно вполовину менше, ніж є зараз. Якщо зараз стипендію отримують 75% студентів державної форми навчання, то вже наступного року це може бути 40 %. Це буде зовсім інший обсяг коштів, – розповідає Ірина Мирославівна. – Цей законопроект стосується не лише студентів, але й пенсіонерів і пільговиків. Його вже назвали антисоціальним і антигуманним, адже він заморожує виплати пенсій, стипендій. Вся соціалка схована в цьому законопроекті».
Тож під час обговорення разом зі студентами народний депутат напрацювала зміни до законопроекту. Зокрема, студенти за те, аби контрактники, у яких високі оцінки, мали право претендувати на стипендію. Це, на їхню думку, покращить якість освіти. Крім того, хочуть аби в законі була чітко визначена сума стипендії, яка б ґрунтувалася на прожитковому мінімумі та не була змінена кількість тих, хто має право на отримання стипендії. І найголовніше: студенти проти того, аби такий закон був введений посеред навчального року.
Якщо ж до думки студентів держава не дослухається, обіцяють вдаватися до найрадикальніших дій.

 
 
Коментарі
18 Грудня 2016, 18:50
В кожній групі є не більше 5-7 здібних студентів, а інші стипендії випрошують або купляють.
19 Грудня 2016, 02:01
Что такое обычное высшее, среднее или даже ниже среднего учебное заведение в России и не только в ней? Это место, где одни делают вид, что чему-то учат, а другие – что учатся. Те, что вроде учат, таким способом зарабатывают на жизнь. Те, что вроде учатся, таким способом проводят лучшие годы своей жизни и выходят в большой мир с корочками, без которых было бы труднее устроиться на не совсем пыльную работу. (А.Стреляный, РС)
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024