На Волині та Рівненщині вшановують пам’ять Всіх Святих землі Волинської

24 Жовтня 2019, 09:00
5401

День пам’яті Всіх Святих землі Волинської, що вшановується 23 жовтня 2019 року, відзначають святковою Божетвенною літургією в кафедральному соборі Всіх Святих землі Волинської м. Луцька та загальноєпархіальним Хресним ходом віруючі Волині.

Також цей день є святковим для вірян парафії Всіх Волинських Святих м. Рівного. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби Волинської та Рівненської єпархій.

У вівторок, 22 жовтня, напередодні дня пам’яті Всіх Святих землі Волинської, архієпископ Нафанаїл очолив святкове всенічне бдіння у кафедральному соборі Луцька. Його Високопреосвященству співслужили священнослужителі Волинської та інших єпархій Української Православної Церкви.

За богослужінням молились велика кількість віруючих людей. Цілими чергами вони прикладались до святинь храму – ікони Волинських святих, а також до ковчежця із часточками мощей святих угодників Божих.

Свято Собору Всіх Святих у землі Волинській просіявших було встановлене у 1881 році. 10 жовтня (за старим стилем) Свято-Успенська Почаївська Лавра святкувала 50 років свого повернення з унії в лоно Святої Православної Церкви.  Саме тоді, з ініціативи відомого церковного історика протоієрея Андрія Хойнацького, було встановлено вшанування Собору Волинських святих.

Усіх подвижників благочестя, які просіяли на Волині і прославлені Церквою у лику святих, нараховується 33: починаючи від святого рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Русі, закінчуючи преподобним Амфілохієм Почаївським, який був канонізований у 2002 році. За традицією, що виражене в іконографії, в цей день особливо вшановуються також просвітники слов’ян святі рівноапостольні Мефодій та Кирил, а також святі рівноапостольні князь Володимир та княгиня Ольга.

Собор святих історичної Волині налічує безліч угодників Божих. Серед них – перші єпископи Волині святителі Стефан і Амфілохій, святий благовірний Ярополк, князь Володимир-Волинський, святий преподобний Феодор, князь Острозький, який поміняв лицарські обладунки на чернече вбрання і мощі якого перебувають у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, свята праведна Іуліанія, княжна Ольшанська, преподобномученики Афанасій Берестейський та Макарій Овруцький.

Найбільшою святинею історичної Волині є Свято-Успенська Почаївська Лавра. Із цією обителлю пов’язані імена особливо шанованих святих нашого краю – преподобних Іова і Амфілохія Почаївських, де і спочивають їх нетлінні мощі. До собору Волинських святих належать також і новомученики та сповідники ХХ століття, які були волинянами або чия доля була пов’язана із Волинню.









 

 

Коментарі
24 Жовтня 2019, 13:18
Питання до редактора. Яким чином це церковне дійство може вплинути або вже вплинуло на духовність волинян та рівенчан? Який стосунок до релігії мають ці урочистості? Чи варто в світській державі, якою є Україна, стільки уваги приділяти внутрішнім церковним питанням, випускаючи те, про що я запитав вище?
24 Жовтня 2019, 15:47
За великим рахунком в УПЦ МП серед чоти Всіх Святих землі Волинської на чільному місці мав би бути Митрополит Гедеон. Саме він, порушивши всі обітниці та канони православ'я того часу "легимітизував" Московський Патріархат, перейшовши від канонічно утвореної Київської Митрополії на московський православний Престол. Саме Митрополит Гедеон — князь з роду Святополк-Четвертинських, український релігійний діяч, Єпископ Луцький і Острозький Константинопольського патріархату у 1685 році — з порушенням церковних канонів обраний єпископом Московської православної церкви з титулом Митрополит Київський, Галицький і всієї Русі. Але ж канонізація відступників, особливо тих, чиї дії можуть пролити світло на історичні факти, не в традиціях Москви, оскільки це не вкладається в парадигму імперської політики Росії та її помічниці на цьому шляху - РПЦ...
24 Жовтня 2019, 17:29
Якщо редакція не знаходить сенсацій, вона звертає увагу на «смачні» події. Якщо про внутрішні справи УПЦ-МП, то чому пропущено повідомлення про визнання ПЦУ греками, про візит Епіфанія до США, отримання ним вельми престижної міжнародної премії, про його розмову з держсекретарем США? Тому, що цього не удостоїлися ні Кіріл, ні Онуфрій, ні Нафанаіл? Тоді пишіть про візити керівників УПЦ-МП до Москви, про їх розмови з Путіним і напевно з керівниками ФСБ. Чому нічого не написали про термінове зібрання в Москві, в якому взяв участь Онуфрій з приводу визнання Елладською Церквою ПЦУ. Це політичні питання. Це питання національної безпеки України. Про це треба писати, а не смакувати церковні розваги, які мають на меті відволікти увагу людей від теми зради керівництвом УПЦ-МП національних інтересів країни, в якій вони живуть, коштом якої харчуються. В ж громадський, а не релігійний сайт.
25 Жовтня 2019, 11:18
Згадайте!<br/>https://www.radiosvoboda.org/a/news/27005934.html
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром