Камінь-каширський невролог розповіла, як знизити ризик інсульту

29 Жовтня 2019, 10:00
2447

Україна посідає одне з перших місць у Європі за показниками захворюваності на ЦВЗ та смертності від інсульту, що створює велике навантаження на систему охорони здоров’я, соціального забезпечення, економіку та все суспільство. 

29 жовтня - Всесвітній день боротьби з інсультом Кожні 40 секунд виникає інсульт. Кожні 4 хвилини одна людина помирає від інсульту. Інсульт – 3 причина смерті в світі.

В Україні, згідно з офіційною статистикою, ЦВЗ є причиною смертності №2 (100–110 тис. смертей, близько 14% від всіх померлих), щороку стається 100–110 тис. інсультів (понад третина з них – у людей працездатного віку), 30-40% хворих на інсульт помирають впродовж перших 30 днів і до 50% – впродовж 1 року від початку захворювання, 20-40% хворих, що вижили, стають залежними від сторонньої допомоги (12,5% первинної інвалідності), і лише близько 10% повертаються до повноцінного життя.

У Камінь-Каширському районі за минулий рік було зафіксовано 146 інсультів. За 9 місяців цього року ппроліковано у ЦРЛ 98 випадків.

Важливо усвідомлювати, що інсульт – це катастрофа, якій можливо запобігти. 90% інсультів пов’язано з 9 основними факторами ризику.

Якщо у вас діабет, проблеми з серцем або в минулого вже був інсульт / транзиторне порушення мозкового кровообігу, поговоріть зі своїм лікарем про ризик інсульту і профілактичних методах лікування. 

Ось деякі дії, які ми можемо зробити для зниження ризику інсульту:

1. КОНТРОЛЬ ВИСОКОГО АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ.

Майже половина всіх інсультів викликана гіпертонією. Знання і контроль вашого кров'яного тиску, а також зміна способу життя або медикаментозна терапія зменшать ризик розвитку інсульту.

2. ПОМІРНІ ФІЗИЧНІ НАВАНТАЖЕННЯ 5 РАЗІВ В ТИЖДЕНЬ. 

Більше третини всіх інсультів розвивається у людей, що не роблять регулярно фізичні вправи. Помірні вправи п'ять разів на тиждень знижують ризик розвитку інсульту.

3. ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ.

Майже чверть інсультів пов'язана з поганим харчуванням, зокрема з низьким споживанням фруктів і овочів. Щоденний прийом п'яти або більше порцій фруктів і овочів зменшить ризик розвитку інсульту.

4. РІВЕНЬ ХОЛЕСТЕРИНУ.

Більше 1 з 4 інсультів пов'язано з високим вмістом «поганого» холестерину (ліпопротеїну низької щільності). Якщо вам не вдається підтримувати здоровий рівень холестерину за допомогою однієї дієти, проконсультуйтеся з лікарем про те, яке лікування може допомогти.

5. ПІДТРИМУЙТЕ ЗДОРОВИЙ ІНДЕКС МАСИ ТІЛА АБО ВІДНОШЕННЯ ОКРУЖНОСТІ ТАЛІЇ ДО ОКРУЖНОСТІ СТЕГОН.

Майже 1 з 5 інсультів пов'язаний з ожирінням. Легкий спосіб дізнатися, чи потрібно вам скинути вагу, розділити окружність талії на окружність стегон. Якщо отримане число перевищує 0,9 (для чоловіків) і 0,85 (для жінок), ваша вага піддає вас більш високому ризику розвитку інсульту, і вам слід подумати про позбавлення від зайвої ваги.

6. КИНЬТЕ ПАЛИТИ І УНИКАЙТЕ ПАСИВНОГО КУРІННЯ.

Більше 1 з 10 інсультів пов'язано з курінням. Припинення куріння зменшить ризик розвитку інсульту. Вам буде простіше кинути палити, якщо ви звернетеся за допомогою

7. ЗНИЖЕННЯ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ. 

Щорічно понад 1 мільйон інсультів пов'язано з надмірним споживанням алкоголю. Зменшення споживання алкоголю до двох одиниць алкоголю в день для чоловіків і одного для жінок допоможе знизити ризик розвитку інсульту.

8. ВИЯВЛЕННЯ ТА ЛІКУВАННЯ ФІБРИЛЯЦІЇ ПЕРЕДСЕРДЬ.

9% інсультів викликані серцевою аритмією і іншими захворюваннями серця. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем про можливі методи лікування, щоб знизити цей ризик.

9. ДІАБЕТ.

Якщо у Вас цукровий діабет – ретельно дотримуйтесь рекомендацій лікаря щодо контролю рівня глюкози в крові.

І пам’ятайте, ЧАС – ЦЕ МОЗОК!  При виявленні перших ознак інсульту НЕГАЙНО телефонуйте 103

                                                                                                                                                                                                                                                   Валентина Марчук, районний невролог, Камінь-Каширська ЦРЛ
 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром