Родина з Камінь-Каширщини захворіла на сальмонельоз через домашні яйця
На початку тижня в одному з сіл Камінь-Каширського району зареєстровано сімейний випадок захворювання сальмонельозом.
Про це інформує Волинський обласний лабораторний центр.
Захворіли двоє дорослих та дитина 10 років. Батько та дитина перебувають на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні, мама – лікується амбулаторно.
Встановили, що у всіх були схожі клінічні ознаки характерні для даного захворювання: підвищена температура, болі в животі, блювота та діарея.
Лікарі Камінь-Каширського міжрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» провели епідеміологічне розслідування випадку.
В результаті розслідування виявили, що джерелом інфекції стали яйця курячі з власного господарства, котрі під час приготування не пройшли достатню термічну обробку та які попередньо обробили. У вогнищі провели відповідні профілактичні та протиепідемічні заходи. При лабораторному обстеженні сирих яєць виявили сальмонелу.
На сьогодні стан потерпілих задовільний. Сімейне вогнище захворювання локалізували та ліквідували.
Для довідки: сальмонельоз — це кишкова інфекція, яка передається в більшості випадків з їжею. Викликають її мікроби роду сальмонел. Широкої поширеності сальмонел і високій частоті спалахів захворювань викликаних ними сприяє живучість цих мікроорганізмів. Наприклад, у воді зберігаються до 5 місяців, у м’ясі — близько 2-4 місяців,у замороженому м’ясі — 6 місяців, у молоці — 20 днів, кефірі — до 2 місяців, вершковому маслі — до 4 місяців. Солення та копчення на цього збудника впливають незначно, а заморозка навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів у продуктах.