У Камені-Каширському відремонтували аварійну 5-поверхівку

24 Грудня 2016, 09:24
1864

П’ятиповерховий будинок, що на вулиці 1 травня, 25 у Камені-Каширському, – ровесник незалежності України, побудований 1991 року. Тут мешкає близько 200 людей.

Проте останніми роками їхнє життя перетворилося на жахіття. Річ у тім, що в п’ятиповерхівці прогнила каналізаційна система, вода стікала стінами із верхніх поверхів й аж до підвалу, стіни у квартирах вкрилися грибком, сам будинок почав осідати. Про це йдеться на сайті Фонду «Тільки разом».

Ніна Наулік живе у цьому будинку від його здачі в експлуатацію, з 1992 року. Кілька років тому жінка зробила капітальний ремонт, та, як виявилося, лише викинула гроші на вітер.

«Якось приходимо із чоловіком з роботи, а у вбиральні стоїть вода. По плитці все зверху стікає до нас, – розповідає пані Ніна. – Стіна, що вкрита грибком, почала видуватися. А коли в домі тиша – чути, як тріщать стіни».

Сусідка пані Ніни Вікторія Богач, щоб захистити квартиру від грибка й вологи, звела ще одну стіну.

У таких умовах люди жили 9 років. У будинку протікали всі вісім стояків. Жителі п’ятиповерхівки роками оббивали пороги місцевих чиновників, проте ті лише розводили руками, мовляв, нема грошей.

«Цього року змінився начальник ЖЕКу. Раніше комунальники не реагували на нашу проблему. А новий керівник усіма силами допомагає нам. У будинку поставили насос високого тиску, облаштували смітники з накриттям. Новий начальник посприяв і в залагодженні питання з каналізаційною системою», – констатує Ніна Наулік.

У серпні цього року питання аварійного будинку підняли на рівні міської ради. З бюджету міста виділили кошти. Проте для капітального ремонту всіх шахт їх не вистачало. Ініціативна група жителів будинку по допомогу звернулася у камінь-каширське представництво Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

«Люди готові були до співфінансування, адже хотіли якнайшвидше розв’язати свою проблему. Фонд пішов їм назустріч», – зазначає керівник представництва Фонду в Камінь-Каширському районі Сергій Лях.

У результаті на умовах співфінансування з міського бюджету, Фонду та жителів у п’ятиповерхівці було замінено всі стояки водопостачання та водовідведення. Мешканці двічі збиралися на суботник, щоб навести лад у підвалі. Люди задоволені, адже тепер тут сухо та чисто. Кажуть: то перший капітальний ремонт за час існування будинку.

«Самостійно ми не могли б зробити ремонт. Фінансовий стан наших громадян на сьогодні лишає бажати кращого. Грошей не вистачає навіть на харчі та комунальні послуги, – каже Ніна Наулік. – Ми довго стукали, і нарешті нас почули».

На зустріч із громадою приїхала народний депутат України, член правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Ірина Констанкевич. Ініціативні мешканці розповіли про те, скільки часу їм довелося оббивати пороги кабінетів місцевих  чиновників, щоб їх нарешті почули.


 

«Це приклад того, як ефективно на платформі співфінансування можна реалізовувати такі мікропроекти. Ми намагалися переконати людей, що коли є лідер, який прагне активізувати громадське середовище, то можна знайти кошти, ресурси, можливості й довести справу до кінця, незважаючи на перешкоди та обмеження», – констатувала Ірина Констанкевич.

Коментарі
24 Грудня 2016, 12:26
Базові потреби повинні бути задоволені, бо інакше не виникатимуть потреби вищого порядку за Абрахамом Маслоу.
24 Грудня 2016, 19:24
Замість того, щоб дати вудку - цьому електорату дають кілька рибин ,аби не здохли...
Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024