Мешканці села Малий Обзир на фото 1934 року

09 Січня 2020, 09:30
Мешканці села Малий Обзир на фото 1934 року 3861
Мешканці села Малий Обзир на фото 1934 року

Волинським дослідникам вдалося знайти світлини села Малий Обзир на Камінь-Каширщині, які датуються 1934 роком.

На світлинах бачимо двох місцевих мешканців, які займаються бджільництвом. Вони одягнені в спеціальні маски, які захищають від укусів. Такі фото є справжньою рідкістю. На фото ми бачимо не звичайне бджільництво, а так зване лісове – бортництво. У певних регіонах українського Полісся цей древній промисел до цього часу зберігся майже у первозданному вигляді.


 

Чи знали ви, що мешканці Полісся у давні часи використовували бджіл як своїх союзників у боротьбі з ворогами. Правда перед цим бджіл треба було підготувати. Для цього їх умисно затримували у житлі, а в потрібний момент, розтривоживши, скидали вулика на землю. Саме тоді розлючені комахи усю лють зводили на нападників, повертаючи у біги навіть численні загони чужинців. Ось такі цікаві методи боротьби.

1
Місцеві мешканці займаються бджільництвом, Малий Обзир, 1934 р.
Місцеві мешканці займаються бджільництвом, Малий Обзир, 1934 р.

 

«По всьому Поліссю на високих деревах ви зустрінете вулики. Нерідко вулик або два разом укріплені між двома близько стоять деревами. Це - борти, найдавніший первісний спосіб бджільництва, улюбленого заняття древніх слов'ян - мешканців лісів. Тутешній селянин вважає гріхом ловити рої: «Бджола - Божа тварина, вільна, гріх примушувати її» - говорить він. «Бджільництво здавна становило тут значний промисел: віск вивозився через Дніпро в Грецію. Місцем годування бджіл служать тут численні галявини, вкриті вересом. Верес цвіте з 1 серпня по 15 вересня. У цей час мільйони бджіл видають гул, кружляючи над вересом і збираючи його пилок», –  можна прочитати в спогадах про Полісся ХІХ століття.

Про село Малий Обзир відомо, що на початку ХХ століття тут було 22 двори і проживало 162 мешканці.

Місцеві мешканці займаються бджільництвом, Малий Обзир, 1934 р.
Місцеві мешканці займаються бджільництвом, Малий Обзир, 1934 р.


 

Сьогодні ці фото зберігаються в США, у фондах Массачусетського університету міста Амгерст. Автором світлин є етнограф Юзеф Обребський. Саме він у 1934 році здійснив експедицію поліськими селами.

 

Тетяна Яцечко-Блаженко

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024