У Камінь-Каширському районі на березі озера відсвяткували Водохреще

20 Січня 2020, 15:00
4092

У неділю, 19 січня, у день Святого Богоявлення, Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, настоятель храму святого Великомученика Георгія села Підріччя протоієрей Олександр Жовнір на прохання місцевих парафіян звершив чин Великого освячення води на озері Добре.

Про це інформує Камінь-Каширське благочиння.

Перед цим отець Олександр відправив уставні богослужіння в храмі, де також звершувався чин Великого освячення води.

Це богослужіння відомо ще з перших віків Християнства, і звершується в пам’ять Хрещення Господнього у водах Іорданських, коли Спаситель освятив водне єство.

Під час Великого водосвяття єпископ або священик у особливій молитві, під час якої тричі виголошує  «Велій єси Господи і чудна діла Твоя», просить Господа освятити воду, щоби вона отримала благодать, благословення Іорданське, ставши джерелом нетління та зцілення від недуг душевних і тілесних.

«Сам убо, Человіколюбче Царю, пріиди і нині наитієм Святаго Твоєго Духа і освяти воду сію», – також тричі молиться священик, благословляючи кожен раз воду. А наприкінці молитви він благословляє воду святим Хрестом, тричі занурюючи його у воду під спів тропаря Богоявлення. 

Богослужіння Великого водосвяття, згідно Церковного уставу, звершується як напередодні Богоявлення, так і у сам день свята. Ця свячена богоявленська вода називається «Велика Агіасма» («агіасма» грецькою означає “освячена”), і є великою святинею церковною.

Вона має надзвичайне благодатне значення, оскільки освячується молитвою і призиванням Святого Духа. Згідно благочестивого звичаю, цю свячену воду прийнято зберігати упродовж року.





1

2

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024