Камінь-Каширщина: чи усі школи району мають внутрішні вбиральні

06 Лютого 2020, 14:30
Фото ілюстративне 3528
Фото ілюстративне

У цьому запевнив головний освітянин району Віктор Пась щодо облаштування внутрішніх туалетів у всіх навчальних закладах району.

Про це інформує газета ПОЛІССЯ.

За інформацією Міністерства освіти, в Україні налічується ще пів тисячі шкіл, де відсутні внутрішні вбиральні.

Тож міністерка освіти Ганна Новосад налаштована до кінця 2020 року вирішити це питання. Відтак журналісти «Полісся» поцікавилися, чи є у нашому районі школи, де діти бігають справляти нужду у туалети на вулицю.

У Камінь-Каширському районі з питанням влаштування внутрішніх вбиралень розібралися ще у 2013 році.

Про це повідомляють у районному відділі освіти. Начальник відділу Віктор Пась зазначає, що на облаштування внутрішніх туалетів у всіх навчальних закладах району використали кошти, які держава тоді виділяла на освітні потреби.

«Ми серйозно і відповідально підійшли до вирішення питання внутрішніх санвузлів ще у 2012/2013 роках. Тоді витратили на це близько мільйона гривень по суті власних коштів, а не додатково виділених державою. Внутрішні санвузли зробили всюди. Навіть у початкових школах, наприклад, у Малих Голобах, Олександрії.

Трохи пізніше доробили внутрішній туалет у школі села Соснівка. Щоправда, у цьому випадку вже допомогла обласна рада, виділивши 50 тисяч гривень», — розповідає Віктор Іванович, дивуючись сумам, які сьогодні держава виділяє на шкільні туалети.

Зрештою, у міністерстві теж спантеличені тим, що спрямованих минулого року мільйонів на внутрішні вбиральні у школах забракло.

«По-хорошому, тих коштів, які їм виділяли в 2019 році, і співфінансування галузі мало б вистачити, щоб закрити це питання» — зауважила головна освітянка України. Втім, в інтересах дітей Уряд у 2020 році знову передбачив кошти на теплі туалети — 26 млн гривень.

«Як відомо, торік на створення нових санвузлів у приміщеннях шкіл спрямовували по 500-700 тисяч і навіть до мільйона гривень на кожен. Втім виділяли їх для тих шкіл, де туалети лише на вулиці. У нас же є школи, які розміщені у кількох корпусах і внутрішні туалети в них наявні лише в котромусь одному. Однак претендувати на виділення коштів на облаштування їх у кожному корпусі ми не могли.

Та й чи доцільно це, коли в деяких таких закладах актуальнішим є питання будівництва нової школи», — розповідає Віктор Пась.

За словами керівника поряд з цим у деяких школах району внутрішні санвузли потрібно вже ремонтувати та оновлювати. Справа ця теж недешева і осилити її самостійно камінь-каширським закладам освіти непросто.

«Ось уже два роки тривають ремонти туалетів у НВК №2 м.Каменя-Каширського. Минулого року питання з оновленням туалетів вдалося частково вирішити у НВК №1 міста. Обласна рада виділила на це 550 тисяч гривень за сприяння депутата обласної ради Анатолія Буська», — зазначив Віктор Пась.

Він також назвав школи, де ще потрібно провести оновлення туалетів. А це, зокрема, у селах Тоболи, Пнівне, Нові Червища, Качин, Ворокомле, Брониця, Черче.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024