На Камінь-Каширщині буде лише дві ОТГ

06 Лютого 2020, 16:55
Фото ілюстративне 7926
Фото ілюстративне

Таке бачення має регіональна робоча група з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територільного устрою базового та районного рівнів Волинської області, засідання якої відбулося 21 січня.

Про це пише газета Полісся.

Із Камінь-Каширського району ніхто не брав участі в обговоренні моделі адміністративно-територіального устрою базового рівня Волині, хоча тут вирішувалося, у якому форматі об’єднуватиметься далі зокрема і наш район.

Волинська обласна адміністрація винесла на обговорення пропозицію створити на Камінь-Каширщині лише дві ОТГ.

Як повідомив для газети «Полісся» член регіональної робочої групи, консультант з юридичних питань Асоціації міст України Валентин Малиновський, мова велася про Камінь-Каширську та Сошичненську ОТГ.

Така пропозиція була подана відповідно до нових критеріїв оцінки рівня спроможності ОТГ, встановлених новою Методикою формування спроможних територіальних громад. Відтак, формат утворення Сошичненської ОТГ залишився незмінним. До її складу ввійшли: Сошичненська, Карасинська, Стобихівська, Личинівська, Качинська, Заліська та Нуйнівська сільські ради. До Камінь-Каширської ОТГ увійдуть всі інші громади району за винятком Тоболівської та Новочервищанської сільських рад, які відійшли до Прилісненської ОТГ Маневицького району.

Натомість до Камінь-Каширської громади вирішили приєднатися Щитинь, Велика Глуша та Мала Глуша Любешівського району, — зауважив Валентин Ярославович.

До Камінь-Каширської ОТГ увійде також Гуто-Боровенська сільська ОТГ. До такого рішення, на думку експерта, схилилися тому, що Гуто-Боровенська ОТГ не є досить потужною за фінансово-економічними показниками.

Так, за підсумками дев’яти місяців 2019 р. за доходами загального фонду на одного мешканця вона зайняла 46 місце серед 50 ОТГ Волині — 926,6 грн (при середньому показнику 2588 грн); за рівнем дотаційності бюджету — 47 місце (49,9 %); за питомою вагою видатків на утримання апарату управління — 43 місце (43,5 %); 49 місце за питомою вагою суми заробітної плати у видатках загального фонду (88,6 %).

Із таким форматом адміністративно-територіального устрою делегація Волинської ОДА 24 січня побувала у Міністерстві розвитку громад та територій, де отримала погодження. Після остаточного доопрацювання перспективного плану формування територій громад Волинської області його має затвердити Кабінет Міністрів України.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39