Камінь-Каширщина: коли розпочнеться сортування сміття

11 Лютого 2020, 16:00
3459

Наслідуючи європейські реформи, свого часу у нашому місті теж вирішили запровадити сортування сміття.

Про це пише Полісся.

Щоправда, у країнах Європи побутові відходи переробляють на спеціальних заводах. У нашому ж регіоні поки що таких підприємств немає, хоч загалом в Україні їх діє близько 100.

Тим часом комунальники міста близько пів року тому поруч із сміттєвими баками для побутових відходів встановили й контейнери, зокрема, для пластику.

На перших порах містяни через брак поінформованості за звичкою згромаджували у них все, що попало. Але з часом стало помітно, що жильці окремих будинків все ж намагаються вчитися екологічної культури. Такі приклади поки що є поодинокими. Переважна більшість камінь-каширців і далі закидає ємності для пластику різним непотребом. Із цим погоджується і керівник ВУЖКГ Ігор Каденчук.

— На початках, коли ми поставили кольорові баки для роздільного сміття, люди намагалися його сортувати. Скло, пластик та органічні відходи ділили на три контейнери. Однак сьогодні лише по вулиці Шевченка, поблизу колишнього «двадцятого» магазину, є свідомі громадяни, котрі освоїли згадану новацію в сфері житлово-комунальних послуг.

Жителі ще кількох вулиць в районах новобудов призвичаюються до цієї системи. Усі решта, м’яко кажучи, нехтують правилами: скидають усі змішані відходи в один бак. Більше того, обкладають мішками побутового сміття і вуличні урни, а потім нарікають на комунальників за несвоєчасний вивіз (урна розрахована для дрібних відходів).

Відтак чимало контейнерів нам довелося забрати назад, позаяк туди почали скидати гори непотребу.

— Як правило, сміттєві контейнери сьогодні встановлені біля багатоквартирних будинків. А чи маєте ви змогу встановити їх на вулицях, де люди проживають в індивідуальних житлових будинках?

— На сьогоднішній день ми маємо двісті контейнерів, що їх готові розподілити по місту. Встановлення є безкоштовним. А ось послуга вивезення сміття для домогосподарства у місяць становить 25 гривень.

Крім того ВУЖКГ пропонує містянам придбати сміттєві фірмові пакети з логотипом, розраховані на 80 літрів відходів, вартістю 6 гривень за штуку. Такі пакети, наповнені сміттям, можна навіть привозити нам на територію підприємства для подальшого їх вивезення на звалище.

Інший варіант — виставляти у зазначені дні на дорогу, звідки їх приберуть комунальники. Ми намагаємося достукатися до свідомості краян і готові до співпраці, аби лишень люди виховували в собі культуру сортування сміття і в жодному разі не влаштовували стихійні сміттєзвалища.

Водночас хочу зазначити, що з 1 по 15 лютого працівники комунгоспу вестимуть пильний нагляд за недобросовісними мешканцями райцентру і фіксуватимуть порушення щодо виносу сміття на камеру, а потім надаватимуть розголосу таким фактам. Бо ж як інакше привчити до культури наших громадян?

Інспектуючи окремі мікрорайони міста з метою вивчення ситуації, журналісти натрапляли і на добросовісних краян, котрі дотримуються правил сортування сміття згідно встановлених стандартів.

— Ігоре Миколайовичу, куди ви діваєте, наприклад, відсортовані пляшки з пластику?

— Оскільки в районі немає підприємства для переробки сміття, то усі відходи ми завантажуємо на один сміттєвоз та веземо на загальне сміттєзвалище, де вони змішуються у суцільній груді

— А для чого ж тоді взагалі розділяти сміття та яку суспільну користь несе цей процес, якщо у підсумку ви все звалюєте в одну купу?

— Зважаючи на європейський досвід, кожен населений пункт повинен створити відповідну інфраструктуру не лише для роздільного сортування відходів, але й для їх переробки й зберігання.

У нас, на Камінь-Каширщині, усього цього немає. Теоретично до сортування могли б долучатися і самі двірники, однак у нашому підприємстві їх працює лише шестеро. Натомість у Сокалі, до прикладу, на 20 тисяч населення є 36 двірників.

Якби ж відходи комунальники приймали уже розподіленими, то можна було б укласти договір з місцевим підприємцем, який приймає пластик, і відповідно йому здавати. А виручені кошти можна було б спрямовувати на потреби містян. Одначе проблема в тому, що кілька пляшок йому наше підприємство не возитиме, бо економічної вигоди не буде ніякої.

У свою чергу жителі міста теж нарікають на роботу комунальників. Вони кажуть, що у прибудинкових зонах встановлено недостатньо сміттєвих контейнерів, сміття вивозиться несвоєчасно. Через це переповнені мотлохом баки стають осередком скупчення собачих зграй. Тварини шматують пакети, розносять непотріб довкола. У поміч їм і вітер, який також несе сміття на сотні метрів.

Нашим комунальникам, переконані містяни, варто було б перейняти досвід інших міст. Для прикладу, у Києві зони, де зосереджені смітники, залиті бетонною основою, обнесені спеціальною загорожею, зверху накриті. Без системної роботи проблему засмічення міста не вирішити.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром