Мешканці Краснилівки поскаржилися губернатору на брак «лімітної» електроенергії

07 Лютого 2017, 09:06
2381

Жителі села Краснилівка Камінь-Каширського району обурюються через встановлення нових лічильників електроенергії, які запрограмовані на автоматичне вимкнення після використання певної кількості кіловат.

Із проханням владнати ситуацію волиняни звернулися 6 лютого на прийомі у голови Волинської обласної державної адміністрації, – повідомляє Волинський інформаційний портал.

Люди розповіли, що ще з 70-х років минулого століття у їхньому селі почали масово проводити лінії електропередач. Тоді встановленої потужності на 1,5 кіловата на кожну хату вистачало, щоб працювала лише одна–дві лампочки. Утім, селяни переконують, що відповідних на це договорів вони не укладали.

Та восени минулого року ПАТ «Волиньобленерго» провело повну заміну ліній та лічильників. І тепер домогосподарствам, у яких є і пральна машина, і холодильник, і телевізор чи морозильна камера, виділених 1,5 кіловата не вистачає. Якщо старий дисковий лічильник просто нараховував наступні кіловати, то новий, після використання ліміту на двадцять хвилин, вимикає всю енергію в домі. Та, за підрахунками підприємства, людям повинно вистачати цих 1,5 кіловата, а якщо хочуть більше – треба доплачувати за потужність.

«Електрики нас «обідили» дуже, адже у кожного в селі велике господарство. Щоб корову тримати, треба січкарню чи корморізку, а ще держава забезпечила доїльним апаратом. З цими лічильниками, уявіть собі, жінки перуть вручну все, бо що нам тих 1,5 кіловата», – обурювалися волиняни.

«А я оце в газеті прочитав, що за кожен додатковий кіловат треба заплатити 6 тисяч. А що робити, якщо мені треба 7 чи 10 кіловат. Звідки такі гроші у мене?» – додавали селяни.

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик пояснив присутнім, що на цей час у законодавстві передбачено, що для фізичної особи потрібно виділяти 3,5 кіловата, а якщо вона потребує більшої кількості, то за потужність справді треба доплачувати. Утім, зараз треба з’ясувати, чи має місцева філія «Волиньобленерго» договори з населенням про домовлену потужність у півтора кіловата, і про те, чи не зароблятиме на незаконному підвищенні потужності. Якщо ні, тоді йтиметься про укладання нового договору та нові умови.

«Для початку мені треба зрозуміти, яку потужність хоче взяти село, та скільки може потягнути «Волиньобленерго». Адже, якщо у вас під селом стоїть трансформатор на 650 кіловат, а село бере тисячу чи більше, він перегрівається та скоро вийде з ладу», – сказав Гунчик.

У підсумку, губернатор зазначив, що протягом десяти днів детально вивчить ситуацію, після чого разом із «Волиньобленерго» приїде у Краснилівку та обговорить ситуацію на місці.

Коментарі
07 Лютого 2017, 12:35
Казна що. Ось ВАм радянські часи з цим треба боротися, а не з перемінуванням вулиць. Виявляється, що електроенергія у Нас дозована. Цікаво знати в Києві на майорці в усіх лічильники до 3.5квт стоять і скільки вони там переплачують. Схоже на пряме порушення конституційних прав громадянина.
07 Лютого 2017, 17:08
Електроенергія - товар, який треба доставляти, як і будь-який інший. То чому рядового споживача має цікавити, витримає чи не витримає трансформатор ? Якщо не витримає - нехай Волиньобленерго встановить новий за власний рахунок. Чому споживачі за власний рахунок купляють дроти, стовпи, транформатори? Все село ж не скидається торгашеві на те, щоб він збудував будку, доставив товар і т.д. Згорить будка в торгаша - все село її відновлює ? Коли покидьки з "Волиньобленерго" нарешті понажераються ???
07 Лютого 2017, 23:42
Причина у монопольному становищі продавців електроенергії. Ахметов та Фірташ знали, що робили коли скупили усі обленерго, от і вибивають із населення гроші всіма доступними методами. До речі, 31 січня держава збільшила вартість нестандартного підключення до електромережі у 7 разів. Крім того доводилось спостерігати цікаву картину на Закарпатті: там біля кожного нового котеджу стоїть трансформатор. Що як на мене, говорить, що там з цим питанням ще складнішею
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром