ОТГ без виборів: парламент спростив процедуру об'єднання

13 Лютого 2017, 09:35
1739

9 лютого 2017 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону України №4772 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад).

Про це повідомляють на сайті Ігоря Гузя.

«Дуже цікава інформація з огляду на процеси децентралізації на Волині та, і, не тільки. Вчора, прийнявши закон №4772, парламент надав можливість міським радам створювати ОТГ доєднавши до себе сільські ради, які межують з містом без проведення нових виборів. А всього-на-всього за згодою відповідної сільської ради. Після об’єднання сільські голови стають старостами і членами виконкому. А вже на наступних місцевих виборах, і в цих селах будуть відбуватися вибори на загальних підставах», – коментує Ігор Гузь на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Якщо, для прикладу, Маяківська ОТГ чи наприклад Підгайцівська або Липинська сільські ради захочуть об’єднатися з Луцьком, то, фактично для цього потрібна лише згода депутатів сільських рад та погодження депутатів Луцькради», – підкреслює він.

За законопроект проголосував 241 народний депутат.

На думку депутата Верховної Ради, незабаром ситуація з об’єднанням навколо обласного центру та інших міст піде «семимильними» кроками.

Цікаво чи пришвидшать такі зміни у законодавстві створення Камінь-Каширської об'єднаної громади?

Нагадаємо, до її складу мали б увійти громади Клітицької, Раково-Ліської, Осівцівської, Грудківської, Ворокомлівської, Видертської сільських рад та Камінь-Каширської міської ради.

Коментарі
13 Лютого 2017, 14:24
Не все так просто, як хтось собі уявляє. Скажімо, Ворокомлівська сільська рада дасть згоду піти у прийми чи то пак заміж заміж до міської ради, але це ж тягне за собою не тільки якісь права, але й обов'язки. Найперше, чи Бондар вже зможе претендувати на землі, ресурси, людський потенціал ворокомлян? Можливо десь там під Каливицею йому закортить облаштувати сміттєзвалище чи рекреаційний пункт для міщан. З іншого боку - а які тарифи на енергоносії, податки на землю, нерухомість тощо будуть у селах - приймаках, такі ж як і у місті чи залишаться сільськими. І так з інших питань можуть виникнути проблеми чи непорозуміння, позаяк чинне законодавство не врегульовує таких взаємовідносин. Задекларована експансія міст на села викличе найперше зацікавленість легіонерів землею, ресурсами, особливо навколо Києва, Луцька та інших обласних і районних центрів. Я свідомо гротескую ситуацію, аби більш рельєфно змалювати певні складнощі чи, навіть, труднощі у сприйнятті таких кроків влади безпосередньо для посполитих на місцях...
13 Лютого 2017, 23:12
Місцеве врядування у формі радянських сільських рад - це минуле, ОТГ - це майбутнє. Звичайно, що буде не просто. Але приклад врядування і господарювання вже є. Назад ніхто з голів ОТГ і жителів цих громад повертатися не хоче. Чим раніше це зрозуміють наші громади, тим краще. Звичайно, потрібно думати самим, Бюджет виконувати і розпоряджатися коштами, рахувати кожну гривню громади і звітуватися за неї перед громадою, вміло користуватися і розпоряджатися майном, сміття прибирати, інвестиції залучати, раціонально і ефективно використовувати ресурси. Мудрі керівники і активні жителі громад- запорука сильних ОТГ.
17 Лютого 2017, 21:53
На те він "Читач" щоб так шмарити по читацькому просто читає з книжки прямо по писаному. Права, обов"язки і тому подібне. Тільки шановний прочитай ще раз у тому місці де написано "Обов"язки". То які тут можуть виникати обов"язки перед майбутнім старостою такого утворення коли по-факту нікому в населеному пункті перейматися за ці злощасні обов"язки, депутатів по-факту вже не існуватиме, представництва немає і не буде. Питається де демократія, де самоврядування. Раніше держава утворюючи своїми законами представницькі органи на міцях віддавала частину повноважень місцевим депутатам натомість ці депутати брали на себе обов"язок через своє представництво та вирішували своє місцеве життя. У цьому випадку це не децентралізація це фактично концентрація тим більше без демократії. ПО-моєму сьогодні не слід приймати рішення сільським населеним пунктам відносно своєї долі оскільки насправді держава недає, а швидше всього забирає поскільки найголовніший ресурс сільських рад - земля не відданий у їхнє користування та відання. Ви подивіться наприклад навіть на пана Гунчика представника держави у відношенні до Волинської обласної ради як він викручує руки представницькому органу по відношенню до тих земель які відходять рішенням Волинської обласної ради до розробки по-бурштину та торфу і це ж по вже унормованих земельних питаннях які діють до сьогодньшнього часу. Ви бажаєте, щоб сільський населений пункт віддавшись у прийми місту пішов зі своєї землі, а тим більше без представницьких органів без депутатів з числа сільського населеного пункту. Земля поза межами сільських населених пунктів не унормована, рішення приймаються до цього часу в межах рішень Обласного виконавчого органу - ОДА за допомогою тільки єдиного рішення сільської ради так зазиваємого дозволу сільської ради. І ось сільської ради немає і ОТГ немає право приймати абсолютно ніякого рішення оскільки при цьому земля поза межами нас.пункту не передається разом із сільським населеним пунктом до ОТГ , а отже земля поза сільським неселеним пунктом виключно в руках ОДА. ТОді будь-ласка шановні вперед до ОТГ, а вірніше до ніщити і залежності.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром