«Чому деякі магазини не дотримуються карантину в районі?»

28 Березня 2020, 16:27
Фото ілюстративне 7612
Фото ілюстративне

З такими запитаннями свідомі жителі міста почали звертатися до працівників поліції, Держпродспоживслужби і, зокрема, засобів масової інформації, сюжет про те, що на Камінь-Каширщині ігнорують карантин деякі торгові точки, підготували навіть центральні телеканали.

Про це пише газета Полісся.

– Однак чи дійсно в районі аж так зухвало не дотримуються карантинних заходів? 

У перші дні люди ще звикали до введених обмежень, так би мовити, вчилися дотримуватися всіх правил. Поступово вводилися обмежувальні заходи, які торкнулися навчальних закладів, установ та організацій, органів влади району, а також бізнесу.

Спочатку призупинили роботу закладів громадського харчування, ринку та торгового комплексу «Пасаж». Після цього кілька «безстрашних базарників» та бабусь ще продавали продукти на ринку. Відчиненими були магазини промислових товарів, побутової техніки, автозапчастини.

Відтак чимало підприємців, які ведуть торгівлю на ринку, почали звертатися до міської влади, аби заборону на торгівлю зняли. Однак довелося змиритися з тим, що на поступки ніхто не пішов, адже, як свідчить досвід європейських країн, коронавірус – серйозна загроза.

Тож обмеження на торгівлю навпаки розширили. Тепер можуть працювати лише аптеки, продуктові магазини та ті, що торгують засобами особистої гігієни. У них має бути нанесена розмітка для того, щоб покупці знаходилися на безпечній дистанції. За тим, як дотримуються правил карантину, пильно стежать поліцейські та працівники держпродспоживслужби.

«Ми будемо здійснювати у міру своїх можливостей рейди по місту та селах району. Слідкуватимемо за тим, зачинені заклади торгівлі чи працюють, проводиться дезінфекція чи ігноруються такі вимоги. У випадку порушень наполягатимемо на їх усуненні. Днями ми були, зокрема, у селах Брониця та Воєгоща. Варто відзначити, що люди тут відповідальні. У торгових точках працюють в масках, косиночках, гумових рукавичках, користуються деззасобами, наявні дезінфектанти», — зазначає керівник Держпродспоживслужби у Камінь-Каширському районі Віталій Макарчук.

До речі, за словами Віталія Юхимовича, Камінь-Каширська ветлікарня має ліцензію, необхідну техніку і засоби для проведення дезінфекції. Тому організації, підприємства і загалом населення можуть звертатися у випадку потреби проведення такої процедури.

Отже, коли працівники Держпродспоживслужби у цьому випадку виконують лише наглядову роль, то поліцейські вправі притягнути до відповідальності за порушення умов карантину.

«Наразі ми проводили посилене патрулювання та попереджувальні заходи щодо закриття закладів, які не повинні працювати у ці дні, роз’яснювальну роботу про використання засобів захисту. Поліцейські стежили за тим, щоб не відкривалися ринки не лише у місті, а й у селах. Зазначу, що багато свідомих громадян телефонують та розповідають про те, що є певні магазини, де приховано ведеться торгівля або ж не дотримуються заходів безпеки. Надалі, якщо люди не зрозуміють і не почують, будемо діяти згідно з чинним законодавством та притягатимемо до адміністративної відповідальності. Нагадаю, що штраф становить від 17 до 34 тисяч гривень. До речі, поліцейські уже склали два протоколи про адмінпорушення з приводу недотримання карантину: на один торговий заклад та один заклад з надання населенню послуг», — розповідає начальник Камінь-Каширського відділу поліції Володимир Канонік.

Тож в районі щодня одночасно діє три поліційних патрулі, які стежать за ситуацією. Окрім того задіяні дільничні офіцери поліції, котрі пересуваються в пішому порядку по місту. Зауважимо, що поліція контролює також пасажирські перевезення.

Автостанція не працює, міжобласного, міжрайонного та внутрішньорайонного сполучення немає. Через такі от карантинні обмеження вулиці і міста, і сіл суттєво спорожніли. Ними час від часу курсують автомобілі служби порятунку з метою озвучення населенню простих правил безпеки для запобігання поширення коронавірусної інфекції.

В такій от ситуації зрозуміло, що через закриття майже всіх магазинів та закладів сфери послуг на підприємства і підприємців чекають збитки.

Поряд з цим багато людей може залишитися без зарплати. Хоча, наприклад, Камінь-Каширська райспоживспілка через закриття усіх закладів працівників відправила в оплачувані відпустки.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024