Камінь-Каширщина: як школярі вчаться в умовах карантину

29 Березня 2020, 16:00
Фото ілюстративне 3813
Фото ілюстративне

Чи в усіх школах району перейшли на дистанційну освіту та чому деякі працівники навчальних закладів змушені ходити на роботу.

Про це повідомляє газета Полісся.

Такі запитання журналісти «Полісся» отримали від кількох жителів району. Батьки хвилюються про те, щоб через карантин діти не відстали від освітньої програми.

Інші ж небайдужі тривожаться, чи доцільно в умовах загрози поширення коронавірусу працівникам шкіл ходити на роботу.

Отож ми з’ясували: навчальні заклади у районі зачинені, але представники дирекції шкіл та техпрацівники по черзі відвідують їх. Керівники ЗОШ запевняють, що у цьому є необхідність.

Мовляв, одні відповідальні особи згідно з встановленим графіком повинні приходити на роботу, щоб постійно тримати так би мовити «руку на пульсі» та реагувати на розпорядження і накази, доведені з обласного управління чи Міністерства освіти, координувати роботу всіх працівників.

Інші — щоб проводити заходи дезінфекції, доглядати за кімнатними рослинами та ін. Тим більше, що жоден із працівників на час карантину не був відправлений у відпустки без необхідності, а отже всі за ці дні отримуватимуть зарплату. Хоча всі могли та можуть скористатися можливістю у період вимушених обмежень піти у відпустку, якщо мають на неї право

Звернемо увагу, що, наприклад, ексочільник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук з цього приводу зауважує, що відповідно до чинного законодавства керівник, який встановлює чергування працівників у школах під час карантину, повинен забезпечити безпечні умови роботи чергового: видати маску, рукавиці, дезречовини та ін. Адже здоров’я робітника має бути на першому місці.

Разом з тим заступниця міністра освіти і науки Любомира Мандзій зазначила: «Фізичної присутності на роботі педагогічних працівників точно не треба». Мовляв, заповнення шкільної документації, зокрема, шкільних журналів, необхідно перенести на час закінчення карантину.

Що ж стосується навчання школярів, то у відділі освіти наразі не можуть відповісти, яким чином в усіх школах району вирішили перебути карантин. Тобто перейшли на дистанційну освіту чи надали перевагу ущільненому навчанню. Не змогли, бо, кажуть, це не в їхній тепер компетенції. Ми ж з’ясували, що у більшості навчальних закладів педагоги проводять дистанційне навчання учнів. І відбувається це різноманітним чином. Наприклад, учням середніх та старших класів НВК №1 м.Каменя-Каширського сподобалося працювати на електронній освітній платформі «Мій клас».

«Наша школа працює з цим ресурсом вже другий рік і сьогодні на ній зареєстровані практично всі наші учні – 1105 із 1226. Ця платформа відкриває нові сучасні можливості для вчителів, школярів і батьків. Вона є інструментом для тренування і оцінки знань для учнів. З її допомогою можна і теоретично опрацьовувати матеріал з подальшим обговоренням, і задавати учням навчальні тести. Крім цього тут є перевірні роботи, за якими можна простежити, як учень засвоїв матеріал: вчитель задає завдання, для виконання яких встановлений обмежений час та дається одна спроба. Таким чином учням можна і самостійні, і контрольні роботи писати. Програма сама їх перевіряє та виставляє оцінки», — розповідає заступниця директорки НВК №1 Надія Бащук.

Надія Макарівна на практиці переконалася, що з допомогою «Мій клас» можна бачити та оцінювати реальні знання учнів не гірше, ніж безпосередньо у школі. Єдиним недоліком є те, що поки що на платформі можна працювати не з усіх предметів, які є в навчальному плані.

Однак і в такій ситуації педагоги знаходять можливість проводити дистанційне навчання – через Viber. Вчителі надсилають вайбер-чати завдання за підручником, “скидають” посилання на відеоуроки в Інтернеті.

Учні так само звітують про виконані завдання. Окремі вчителі проводять власні відеоуроки, вебінари, онлайнконференції за допомогою сервісів «Skype», «Discord», «Hangouts». Учні 11 класів мають можливість готуватися до ЗНО завдяки трансляції відеонавчання каналами «Рада» та «Київ».

«Учні початкової школи також можуть навчатися за допомогою платформи «Мій клас». Окрім того суто математику вивчаємо на «Вчи.юа». З 23 березня для учнів 3-4 класів на Ютюбі 11 канал розпочав трансляцію відео уроків», — додає заступниця директорки НВК №1 Інна Ющик.

У школі села Раків Ліс, за словами директора Олександра Кузьмича, окрім використання додатку Viber практикують дистанційне навчання з використанням електронного щоденника. Роботу з ним у навчальному закладі розпочали ще перед новим роком ради експерименту, а тепер от він якраз до речі.

«Дистанційне навчання ще не було таким затребуваним, але тепер ми бачимо, що треба переходити до нових форм роботи і оцінювання. Зрештою, це можна навіть вважати своєрідним кроком вперед», — зауважила директор НВК №1 Людмила Тішкова.

Проте, зрозуміло, що батьки під час карантину через коронавірус повинні також долучатися до процесу дистанційного навчання та зі свого боку контролювати, як діти здобувають знання.

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024