Коронавірус: рівень готовності служби екстреної медичної допомоги в районі є низьким

31 Березня 2020, 16:00
Фото ілюстративне 2790
Фото ілюстративне

У Камінь-Каширському відділенні «швидкої» допомоги засобами спецзахисту забезпечені лише на перший випадок.

Про це пише газета Полісся.

Випадків поширення коронавірусної інфекції у районі, на щастя, поки що не зафіксовано. Однак для медицини району згадане випробування є вкрай не з легких.

І передусім турбує те, що забезпечення готовності закладів охорони здоров’я для надання медичної допомоги при підозрі на цей штам вірусу, м’яко кажучи, є недостатнім.

Медзаклади Камінь-Каширщини досі не укомлектовані належними чином.

Тим часом чи не найбільшому ризику піддається ланка екстреної медичної допомоги в районі, оскільки медперсонал служби першочергово контактує з інфекційними хворими, а отже наражається на небезпеку.

Отож, яким є рівень готовності служби «швидкої» допомоги до роботи в умовах карантину? Чи забезпечені її працівники бодай елементарними спецзасобами індивідуального захисту?

За словами старшого фельдшера місцевого відділення ЦЕМДМК Івана Митчика, захист є, але він занадто обмежений.

«Так, в арсеналі «швидкої» на разі маємо близько десяти одноразових протиепідемічних комплектів, що їх можна буде використати при потребі. До речі, на виклик ми виїжджаємо у тому випадку, якщо імовірний заражений попередньо мав контакт з людиною, котра прибула з країн підвищеного ризику, або ж сам нещодавно звідти повернувся. Госпіталізація хворого з підозрою на COVID-2019 до медзакладу здійснюється санітарною машиною служби, яка своєю чергою має бути укомплектована належним чином. Згідно з інструкцією, вирушаючи до імовірного зараженого пацієнта, бригади працівників і самі мають бути повністю захищеними, а саме — одягненими у спеціальне екіпірування. А це — відповідні протиепідемічні костюми з бахілами, багатошарові маски вищого класу захисту, пальчаті рукавиці. Очі належить обов’язково захистити спеціальними щитком чи окулярами», — розповідає медик.

Ми переконалися, що укомплектовані захисні костюми справді є, але виготовлені з тоненької тканини. Відтак лишається сподіватися, що вони зможуть захистити працівників від зараження.

Поки у відділенні екстреної допомоги все ще залишається проблема з відсутністю марлевих пов’язок, адже згадані засоби мають бути щільними та багатошаровими. На разі ми нарахували всього їх кілька одиниць. І ті, на вигляд, нагадують саморобні.

Отже, який висновок можна зробити після побаченого і почутого? Готовність служби «швидкої» допомоги — на рівні плінтуса. У випадку масового інфікування коронавірусом наших краян медикам екстреної допомоги доведеться постати перед вибором: або, ризикуючи своїм здоров’ям та життям, їхати до хворих незахищеними, або залишати останніх на відкуп долі.


 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024