Що відзначають 1 квітня та кого вітати з іменинами

01 Квітня 2020, 08:00
2124

Доброго ранку, Район Камінь-Каширський пропонує список іменинників для привітань

На календарі середа, 1 квітня.

Іменини святкують:  Інокентій, Клавдій, Дарина, Хризант, Софія, Маріанна, Дмитро, Дарія, Макар, Одарка, Ірина, Катерина, Мар’яна, Софія, Теодор, Томаш.

  • День Сміху

1 квітня вважається загальновизнаним святом гумору та веселощів. Достовірно не відомо, як і в якій країні з’явився День сміху (День дурня). Але сьогодні це вже не так важливо, оскільки 1 квітня вважається загальновизнаним святом гумору та веселощів. Існує безліч версій щодо походження Дня сміху. Деякі вчені стверджують, що вперше свято, іменоване сьогодні також Днем дурня, відзначали в Англії. Інші вважають, що батьківщиною самого веселого свята є Франція чи Мексика.

Не виключено, що спочатку це свято відзначали в честь весняного рівнодення. Святкування цієї події обов’язково супроводжувалося веселощами, жартами і першими розіграшами. Це свято божевілля зберегло свої традиції і до сьогоднішнього дня. Хоча первісний зміст жартів — задобрити вищі сили — вже втрачений.

Також існує версія про те, що поява Дня сміху пов’язана з реформуванням календаря 16 століття, після якого новорічні свята починалися 25 березня і закінчувалися 1 квітня.

У сучасній варіації свята воно супроводжується незмінними розіграшами, жартами і комедійними виступами. У цей день прийнято влаштовувати фестивалі гумору. Найвідомішим серед них є Одеський фестиваль гумору.

  • День геолога

Цю подію відзначають люди, чия професія пов’язана з дослідженням будови та історії нашої планети

Щороку в першу неділю квітня відзначається День геолога. Святкується воно починаючи з 1988 року, коли вийшов відповідний указ Президії Верховної Ради СРСР.

Ініціатива про встановлення професійного свята виходила від групи радянських геологів, серед яких був видатний вчений А.Л. Яншин.

Цю подію відзначають люди, чия професія пов’язана з дослідженням будови та історії нашої планети. В основному геологи вивчають гірські породи, які несуть в собі великий обсяг інформації про розвиток Землі. Також представникам цієї професії цікаві сучасні фізичні процеси, що відбуваються в надрах і на поверхні планети. Саме завдяки геологам ми дізнаємося про особливості життя на Землі на протязі століть і навіть тисячоліть.

Після розпаду СРСР від святкування Дня геолога не відмовилися, тому його завжди відзначають в Україні, Білорусії та в інших країнах пострадянського простору. Зараз це свято вважається також професійним днем всіх людей, задіяних у видобутку корисних копалин.

  • Міжнародний день птахів

Міжнародний день птахів відзначається з 1906 року 1 квітня, після підписання та набуття чинності «Міжнародною конвенцією з охорони птахів, корисних в сільському господарстві». Вона була підписана 19 березня 1902 року. Її підписали уряди Німеччини, Австро-Угорщини, Бельгії, Іспанії, Франції, Греції, Люксембургу, Монако, Португалії, Швеції та Швейцарії. Вона набула чинності 12 грудня 1905 року і стала першою міжнародною конвенцією в області захисту навколишнього середовища.

8 жовтня 1950 року на зміну документу 1902 року в Парижі було підписано «Міжнародну конвенцію про охорону птахів». На відміну від попереднього документа, конвенція розглядала вже всі види птахів, а не тільки корисні для сільського господарства. За традицією минулих років, в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, синичники, гоголятники та інші «пташині будиночки».

В якійсь мірі це є і неофіційним святом орнітологів. Адже кому, як не їм знати особливості птахів і їх потребу в нашій про них турботі. Також цей День є хорошим приводом, щоб привернути увагу громадськості до вивчення і збереження птахів, а також поширенню наукових знань про них. Хто краще знає птахів, ніж орнітолог? Деякі видання та громадськість виступили з ініціативою відзначати професійне свято орнітологів в цей день.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром