Закрита домовина і дезинфекція: яким має бути похорон на час коронавірусу

05 Квітня 2020, 15:00
2891

Як ховатимуть тих, хто помер від коронавірусу, чи можна буде побачити тіло померлого перед похованням? Чи зможуть бути присутніми на похороні близькі та священнослужителі? Які ще обмеження та правила діятимуть під час похорону.

Про це пише газета Полісся.

– Як правильно поховати померлого від коронавірусу?

Цим питанням журналісти Полісся» перейнялися після повідомлення про поховання померлого від цієї недуги на Тернопільщині. Зауважимо, що там медики віддали рідним уражене коронавірусом тіло небіжчика, укладене у поліетиленовий пакет, без додаткових інструкцій щодо подальшого поховання.

Вірус, який на сьогодні забрав життя десятків тисяч людей у цілому світі, вносить особливості і в обряд поховання його жертв.

На Камінь-Каширщині, на щастя, ні випадків інфікування COVID-19, ні тим більше смертей від нього поки не зафіксовано. Проте слід бути готовими до будь-якої надзвичайної ситуації, зокрема, і найгіршої.

Так як спеціальних служб, котрі займаються процесом поховання, як, до прикладу, в країнах Європи, зокрема, в Італії чи Іспанії, у нас в районі не існує, то людям варто знати покроково, що ж робити у разі втрати рідної людини внаслідок пандемії.

Отож, чи відпрацьовували власний алгоритм дій районні відомства? Хто і як має поховати померлого від коронавірусу? Цим ми поцікавилися у медиків, духовенства та представників влади.

– Правила і вимоги до похорону визначені офіційно

Головна лікарка ЦРЛ Людмила Потягайло, зокрема, повідомила, що днями до медустанови надійшло розпорядження від головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, де зазначені головні вимоги з приводу поводження з тілом у разі смерті людини від COVID-19.

  • ПЕРШЕ. Тіло померлої людини має бути обробленим дезінфекційним хлорвмісним розчином та поміщене у непроникний герметичний пакет-мішок.
  • ДРУГЕ. Поховання (кремація) тіла має здійснюватись у щільно закритій труні. Під час обряду дозволяється перебувати одночасно в приміщенні не більш, як 1 особі на 10 квадратних метрів. При цому відстань між присутніми має становити не менш, як 1,5 метри.
  • ТРЕТЄ. Органи місцевого самоврядування, утворені ними спеціалізовані комунальні підприємства здійснюють облік осіб, які були присутні під час поховання, із зазначенням дати і часу перебування, прізвища, ім’я та по-батькові, адреси проживання, контактного номеру телефону.

Головна лікарка ЦРЛ також зауважила, що прощатися з небіжчиком, померлим від COVID-19, у звичному стилі (як от — цілувати покійника) категорично заборонено, оскільки теоретично вірус може зберігатися на тій чи іншій поверхні ще деякий період. До того ж, домовина, наголосила Людмила Потягайло, при цьому має бути закритою.

– «…Не нагнітайте і без того складну ситуацію»

Тим часом перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Михалік, почувши запитання від журналістів щодо поховання небіжчиків в умовах надзвичайної ситуації, сказав буквально таке: «Не панікуйте і не нагнітайте і без того складну ситуацію».

Мовляв, у нас в районі не повинно трапитись подібне лихо, відтак не варто забігати наперед. Зазначимо, розмова з посадовцем відбулася до того, як головний санітарний лікар України Віктор Ляшко видав згадане вище розпорядження. Відтак зауважимо, що журналісти районки не нагнітають ситуацію і не сіють паніки, а на відміну від окремих діють логічно і обгрунтовано на випередження, коли питають, в тому числі і у влади, як правильно ховати небіжчиків, померлих від вірусу. Зазначені нюанси теж вчасно треба роз’яснювати людям, аби потім, коли станеться непоправне, люди не накоїли нових помилок.

Принагідно Олександр Михалік також повідомив, що в районі визначилися з місцем для перебування імовірно хворих коронавірусом на випадок масового ураження ним людей. За словами посадовця, інфікованих розмістять на території колишнього відділення туберкульозу, що у селі Хотешів.

«До церкви покійника, зараженого недугою, не заноситимуть»

«Крім того, за православними звичаями небіжчика має відспівувати священник. Утім, як повідомив настоятель Свято-Петро-Павлівського храму Сергій Михалюк, обряди поховання у період карантину і так здійснюються виключно на кладовищі. А у разі, якщо причиною смерті виявиться інфекція, — то й поготів. До церкви зараженого недугою не заноситимуть. Крім того, рідні та близькі не прощатимуться та не цілуватимуть покійного перед похованням, аби не наразитися на небезпеку. До того ж перебувати під час церемонії бажано у захисних масках».

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром