Піст це не те, в чому себе обмежуємо, а те, на що витрачаємо час та зусилля.

26 Лютого 2017, 09:10
1258

Завтра, 27 лютого, розпочинається Великий піст

Свята Чотиридесятниця підготовлює християн до найголовнішого свята – Пасхи, Воскресіння Христового (цього року випадає на 16 квітня).

Під час Великого посту треба прийти на Сповідь та причаститися Тіла і Крові Христових. Якщо давно не сповідалися – краще це зробити в суботу, а не в неділю, коли менше людей і священик має можливість приділити вам більше уваги. Якщо є можливість, варто хоча б один раз прийти на Літургію Передосвячених Дарів, яка служиться кожної середи і п’ятниці протягом посту – йдеться на сайті Волинської Єпархії УПЦ КП.

На період Чотиридесятниці припадає три заупокійні суботи: другої, третьої та четвертої седмиць (тижнів). У Великий пісті, коли посилюємо наші молитви, подвиги духовні, робимо добрі справи, не маємо права забути про спочилих, які чекають нашої молитви. Вона для них дуже важлива, бо за межею вічності вони самі вже не можуть просити у Бога прощення.

З вірою в те, що наша молитва буде прийнята, ми приходимо до храму, молимося на Літургії, ставимо свічки як символ нашої гарячої віри, пишемо записки з іменами небіжчиків для споминання на Службі, приносимо милостиню, жертвуємо продукти, допомагаємо людям похилого віку, сиротам.

Церковний устав під час Великого посту повністю виключає з уживання м’ясо, яйця та молочне. Риба дозволяється тільки на Благовіщення та Вербну неділю. У Лазареву суботу можна їсти рибну ікру. Певні ж послаблення чи повне скасування фізичного посту дозволяється тим, для кого постування може стати шкідливим. Це передусім діти, вагітні та матері, що годують, а також хворі, військові та робітники, які займаються важкою фізичною працею. Якщо за медичними показаннями людині треба вживати їжу тваринного походження – вона може це робити. Щодо благословення на послаблення посту варто звертатися до священика. Можна вживати, скажімо, за медичними показаннями, молоко чи інші скоромні продукти, але постувати в іншому – обмежити себе у веселощах, телебаченні та інтернеті, менше проводити часу в соціальних мережах.

Діти, звичайно, можуть не дотримуватися посту: в школі їсте те, що там подають. Але треба розповідати дітям про піст як про особливий період життя – час покаяння та очищення, час підготовки до Великодня. Хай вони бачать, як пісникують батьки. Краще не примушувати дітей постувати, а пропонувати їм це на власний розсуд.

Під час Великого посту церковний устав дозволяє вживати трішки вина по суботах та неділях. Це тому, що в тій культурі, де складався загальноцерковний устав, міцних напоїв не було зовсім, а вино обов’язково розводили наполовину водою.

Що стосується веселощів та «корпоративів», то під час посту це навряд чи доречно. Та все ж можна так накрити стіл, щоб він не був великим порушенням правил. Наприклад, замовити рибу та легке біле вино. Це саме стосується і випадків, коли під час посту запрошують на день народження. Відмовою можна образити людину, і часом буває краще піти, але поводити себе стримано, ніж ставати у фарисейську позу.

Строго кажучи, піст це не те, в чому себе обмежуємо (не їсти м’яса, не дивитися телевізор, не ходити на танцювальні вечори, кинути курити тощо), а те, на що витрачаємо час та зусилля. Головне ж у духовному житті – робити усім добро та любити людей. Жити не тільки заради себе, а й для інших. Можна зібрати речі для дитячого будинку, приготувати вечерю батькам, просто проводити кожного вечора півгодини зі своїми дітьми.

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39