Скорочення штату: хто має переваги залишитися на роботі

01 Березня 2017, 11:31
2591
27 лютого  головний спеціаліст відділу "Камінь-Каширське бюро правової допомоги" Ковельського МЦ з надання БВПД Едуард Гречко провів виїзний прийом громадян у Грудківській сільській раді.
Під час прийому селянам було роз'яснено все про безоплатну правову допомогу та порядок її отримання.
А також Едуард Гречко відповів на питання про земельне, спадкове та трудове право.
Одне із питань, яке цікавило громадян, які прийшли на цей прийом, стосувалося переважного права залишення на роботі та компенсації при скороченні.
Едуард Гречко роз'яснив, що відповідно до Кодексу законів про працю України при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці. 
Критеріїв визначення кваліфікації працівника законодавством про працю не встановлено. При їх визначенні можуть використовуватись критерії, які в сукупності характеризують виробничу діяльність працівників: наявність певної освіти, стаж і досвід роботи, ставлення до роботи, якість виконуваної роботи, наявність дисциплінарних стягнень чи заохочень, тощо. 
При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається: 
– сімейним – при наявності двох і більше утриманців; 
– особам, в сім'ї яких немає інших працівників із самостійним заробітком; 
– працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації; 
– працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва; 
– учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; 
До того ж звільнені працівники мають право на вихідну допомогу у розмірі не менше середньомісячного заробітку при зміні в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. 
Крім того всім присутнім було повідомлено, що вони можуть звертатися за правовою допомогою до бюро, що знаходиться за адресою: вул. Шевченка,8, м. Камінь-Каширський.
 
 
 
 
Коментарі
02 Березня 2017, 16:01
А де поділися пільги чорнобильцям 1 та 2 категорії? Звісно, на території, що має статус забрудненої внаслідок аварії на ЧАЕС, де всі є постраждалими перевагу комусь шукати важко, однак 1-2 категорій не так багато...Прокольчик у маршала Гречко? Там ще й інші категорії не враховані!
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром