Що відзначають 27 квітня та кого вітати з іменинами

27 Квітня 2020, 08:00
2320

Доброго ранку, Район Камінь-Каширський пропонує список іменинників для привітань.

На календарі понеділок, 27 квітня.

Іменини святкують: Антон, Іван, Мартин, Зіта, Феліція, Роксолана.

Яке сьогодні свято. 27 квітня 2020 року православні християни вшановують пам'ять Віленських мучеників. Антоній, Іоанн і Євстафій - православні християни, що вбиті у Великому князівстві Литовському в 40-х роках XIV століття.

Спочатку шанувалися в Білорусі та Литві, а в 1374 році, після принесення їх часток мощей в Константинополь, були канонізовані константинопольським патріархом Филофеем.

Антоній та Іван - два брата, служили при дворі князя литовського Ольгерда. Через суперечності з князем були укладені до в'язниці, оскільки публічно оголосили себе християнами. Через кілька років Антонія та Іоанна засудили до смерті.

Євстафій жив при дворі того ж литовського князя. Одного разу у Різдвяний піст на полюванні з князем він оголосив себе християнином, за що піддався триденним тортурам. Євстафія повісили, і його тіло три дні не чіпали звірі. Сини мучителя таємно зняли тіло і через три дні доставили в Вільну, де поховали поруч з тілами Іоанна і Антонія.

Переказ свідчить, що на місці страти мучеників була побудована дерев'яна церква в ім'я Пресвятої Трійці. Згодом вже на кам'яній церкві, збудованій на місці колишнього дерев'яного храму, під нішею з фрескою із зображенням мучеників була встановлена пам'ятна таблиця.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром