У селі Раків Ліс через незаконний видобуток піску, сільську раду оштрафовано на 116 тися гривень

27 Квітня 2020, 12:00
3823

Раків-Ліській сільській раді згідно із рішенням суду доведеться відшкодувати завдані державі збитки у сумі 116 тисяч гривень.

Про це пише Полісся.

Ще на початку року під час планової перевірки інспектори Державної екологічної інспекції у Волинській області встановили, що неподалік села Раків Ліс ведеться незаконний видобуток піску.

Більше того, як виявилося, відбувався він з дозволу сільської ради. Це було встановлено після того, як інспектори екологічної служби зупинили на дорозі вантажний автомобіль і для них продемонстрували довідку, видану виконкомом Раково-Ліської сільської ради, в якій було зазначено хто, де та скільки може взяти піску.

Видавати такі довідки (дозволи) орган місцевого самоврядування не мав права, оскільки на території сільської ради немає офіційно відведеного кар’єру і ліцензія на його розробку теж відсутня.

Зрозуміло, що дозвіл на облаштування піщаних кар’єрів коштує досить дорого, і далеко не кожна сільрада має змогу його оформити. Та пісок є одним із найбільш затребуваних матеріалів, без яких ніяк не обійтися ні при виконанні будівельних робіт, ні при облаштуванні доріг.

А тому місцевий орган самоврядування, на території котрого є поклади цієї копалини, повинен би бути зацікавленим у легальному її добуванні. І, до речі, як розповідає головний спеціаліст Державної екологічної інспекції у Волинській області Павло Дмитрук, чимало громад у таких випадках не оформляють документально кар’єри, а виготовляють проєкти землеустрою щодо відведення земельної ділянки під ґрунтовий резерв, що є набагато дешевше.

Залежно від площі, це може коштувати лише кілька десятків тисяч гривень. Але добування піску на цих площах здійснюватиметься на законних підставах.

Щоправда, глибина копання не повинна перевищувати 2 метри.

Однак Раків-Ліська сільська рада не пішла таким шляхом, а чому — важко сказати. Тепер екологічна служба нарахувала 116 тисяч гривень збитків, які їй доведеться сплатити за рішенням суду.

Адже у стихійному піщаному кар’єрі велися роботи, за припущенням екологів, уже давно. Після обстеження цього місця було встановлено, що розробками порушено близько 1 гектара земель сільськогосподарського призначення.

Поряд з цим поніс покарання і сільський голова. На нього накладено штраф у розмірі 1020 гривень.

А ще сільській раді доведеться витратитися на проведення рекультивації цих земель відповідно до припису Державної екологічної інспекції у Волинській області.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024