У Камінь-Каширському районі 67% підприємств «без дозволу» забруднюють повітря

08 Березня 2017, 17:16
3098

7 березня відбулось чергове засідання наради з розгляду екологічних питань області, де говорили про охоплення дозвільними документами суб’єктів господарювання, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, та сплату ними екологічного податку, а також надходження цих коштів до обласного та місцевих бюджетів тощо.

Про це повідомляють у Волинській ОДА.

За словами заступника начальника управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Вікторії Тимощук, в області налічується 2 579 суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність, що призводить до викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. З них: 1 322 суб’єкти господарювання охоплені дозволами на викиди, решта працює без дозволів, що є порушенням  статей 10 та 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря». У всіх районах області відсутнє 100 відсоткове охоплення суб’єктів господарювання документами дозвільного характеру. Найбільше суб’єктів господарювання, які не охоплені дозволами на викиди в атмосферне повітря є у Маневицькому (73%), Камінь-Каширському (67%), Любешівському (58%), Рожищенському (55%), районах, у м.Луцьку (50%) та у м.Ковелі (43%). В загальну цифру не увійшли 52 підприємства, які з тих чи інших причин припинили свою господарську діяльність.

ВИНОС. Слід зауважити, що екологічний податок сплачується за:

–        викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;

–        за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти;

–        за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місця чи на об’єктах, крім розміщення окремих видів відходів як вторинної сировини;

Кошти від сплати екологічного податку зараховуються до фондів з охорони навколишнього природного середовища (20% до держфонду, 55% до обласного та 25% до місцевих фондів ОНПС). Також до зазначених фондів зараховуються кошти за шкоду, заподіяну порушенням законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища внаслідок господарської діяльності (30% до держфонду, 20% до обласного та 50% до місцевих фондів ОНПС). Головним розпорядником коштів обласного фонду ОНПС є управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, розпорядниками нижчого рівня є районні державні адміністрації, міські, сільські та селищні ради, яким виділяються кошти з обласного фонду ОНПС у вигляді трансфертів до місцевих бюджетів.

– Станом на 1 березня 2017 року до зведеного бюджету надійшло 2,5 мільйона гривень екологічного податку, що на 47 % більше, ніж відповідні надходження у 2016 році. Найбільшими платниками податку по області є КП «Луцькводоканал», КП «Луцьккомунтранс», ПАТ «Укргазвидобвування», ПАТ «Гнідавський цукровий завод», ТОВ «Волинь-Зерно-Продукт» та інші підприємства, які здійснюють водо- та теплопостачання, – повідомила заступник начальника Головного управління ДФС у Волинській області Тетяна Харченко.

Своєю чергою, директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк зауважив, що до обласного та місцевих бюджетів за два місяці  2017 року передбачено надходження в розмірі 1 мільйон 298 тисяч гривень, однак отримано 1 мільйон 990 тисяч гривень, тобто 153 % від запланованого. Перевиконання становить 692 тисячі гривень.

Опісля – прослухали інформацію щодо проведених перевірок суб’єктів господарювання, які проводять свою діяльність без відповідних дозвільних документів, та відповідних вжитих заходів.

– Я хочу наголосити, особливо районам і містам, що ті проблеми, які випливають під час оформлення екологічних паспортів, зокрема заходи щодо консервування або помпування скважин, можна подавати в заходи до комплексної регіональної програми «Екологія – 2020». Відтак, співфінансувати по відповідних місцевих програмах. Якщо бачите таку потребу щодо запобігання загрозам екологічних впливів і таке інше, подавайте – будемо розглядати, – наголосив заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук.

Коментарі
09 Березня 2017, 18:07
Василь натякає на Хріна?
09 Березня 2017, 18:31
Хрін чи Хрен не важливо, але видалення коментів - це сцик!
09 Березня 2017, 23:24
Ну явно підмили. Ото влада спрацювала.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром