Більшість лісових пожеж в районі – від навмисних підпалів

03 Травня 2020, 15:50
3280

За спостереженнями, 2020 рік видався найсухішим, вперше за тривалий час не утворилось сталого снігового покриву, а з огляду на засуху у попередні роки і необдуману меліорацію поліських боліт ми отримали екстримальну пожежну ситуацію в лісових урочищах.

Про це інформує Полісся.

Нещодавно після локалізації лісової пожежі біля Малого Обзира працівники лісової охорони в болоті, де росте журавлина, викопали шурф глибиною 1–1,2 метра, однак вода так і не з’явилась.

Це означає, що в землі немає продуктивної вологи і дерева втрачають імунітет проти хвороб та шкідників.

Ускладнює ситуацію і байдужість місцевого населення: люди уперто нехтують правилами поводження з вогнем, попри заборону відвідують лісові масиви, «культурно» відпочивають, залишаючи після себе незасипані землею багаття, викидають на узбіччі непогашені недопалки та сірники.

Усе це призводить до пожеж, які здебільшого доводиться ліквідовувати силами лісової охорони та силами ДСНС із залученням МПО.

Проаналізувавши ситуацію, зрозумів, що більшість пожеж наразі виникає від навмисних підпалів і лише незначна частина – від необережного поводження з вогнем. Як наслідок, знищено значні площі лісових масивів, продуктивні ягідники, грибні місця, завдано збитків екосистемам в цілому.

Читайте також:  Кулею і вогнем: як браконьєри знищують мисливські угіддя на Камінь-Каширщині

Натомість люди недоотримають кошти від заготівлі грибів та ягід. Крім того, можу сміливо сказати, що загибель соснових насаджень в результаті лісових пожеж буде стовідсотковою, листяних – в залежності від стану враження вогнем. На жаль, кількість зумисних підпалів помітно збільшується. Наприклад, 23 квітня я перебував в одному з лісових урочищ поблизу села Житнівка.

Так, близько 12 години не було жодного прояву лісових пожеж, однак варто було виїхати в інше лісництво, і вже біля 14 години тут зафіксували два випадки підпалів. Тож принагідно висловлюємо вдячність жителям сіл Житнівка та Гута-Боровенська, які взяли участь у ліквідації пожежі, швидко відреагували і зупинили поширення вогню.

Неважко помітити, що ставлення громадян до ліквідації загорань відчутно різниться: якщо в більшості населених пунктів, зокрема, у Воєгощі, Житнівці, Боровне, Піщаному, Радошинці люди своїм транспортом виїжджають на гасіння лісових пожеж навіть на великі відстані, то в Олениному, Великому Обзирі, Старих Червищах селяни беруть участь в ліквідації вогню лише в тому випадку, коли він «підходить» безпосередньо до села і загрожує загоранням будинків і господарських будівель.

Читайте також: Як ми спалили Луцьк: хвороби, збитки і зайченята

Іноді майстри лісу відповідних лісництв довозять людей з сусідніх сіл, а місцеві в цей час можуть спокійно сидіти і випивати. Подібну ситуацію я спостерігаю уже не перший рік. Не менш прикро, що нещодавно під час піщаної бурі один дорослий недотепа, особу якого, до речі, встановлено, зателефонував до пожежної частини і повідомив про загорання в одному з урочищ Полицівського лісництва.

Люди зреагували і відбули на місце для перевірки інформації, натомість «жартівник» перетелефонував і сказав, що він так розважається. Водночас сільськогосподарські підпали, попри переконання селян, несуть тільки шкоду усьому живому.

Тож для «шанувальників» вогню у лісі наголошуємо:

13 квітня Верховна Рада у 18 разів підвищила штрафи за підпал сухостою. Згідно із законом, порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 530 грн до 4 590 грн і на посадових осіб – від 4 590 грн до 15 300 грн.

Якщо ж це призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значні площі, то штраф уже становитиме від 4 500 грн до 15 300 грн для громадян та від 10 710 грн до 18 360 грн – для посадових осіб.

Знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення караються штрафом від 91 800 грн до 153 000 грн.

ПРОСИМО ЖИТЕЛІВ РАЙОНУ ОБЕРЕЖНО ПОВОДИТИСЯ З ВОГНЕМ В ЕКОСИСТЕМАХ, ПОВІДОМЛЯТИ ПРО ВИПАДКИ ПОЖЕЖ, БРАТИ УЧАСТЬ у ЇХ ЛІКВІДАЦІЇ І ПОВІДОМЛЯТИ ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ ПРО ПАЛІЇВ.

Людина, яка здійснює підпали, — здійснює диверсію проти нас та проти наших дітей. Якщо ці факти замовчувати і надалі – невдовзі доведеться жити в умовах пустелі. 

Читайте такожЛіс – не фенікс: як на Волині масово горять екосистеми, хто їх підпалює і гасить

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром